Συνελήφθη από το FBI ο Βρετανός που σταμάτησε το WannaCry

Συνελήφθη από το FBI ο Βρετανός που σταμάτησε το WannaCry

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνελήφθη την Τετάρτη ο προγραμματιστής που πριν μερικούς μήνες κατάφερε να σταματήσει την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση «WannaCry», το κακόβουλο λογισμικό που παρέλυσε μεταξύ άλλων και το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΝΗS). 

Ο 23χρονος Βρετανός, Μάρκους Χάτσκινς, τράβηξε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας όταν τον περασμένο Μάιο κατάφερε να εντοπίσει το «αδύνατο σημείο» του ιού «WannaCry» και τελικά να τον απενεργοποιήσει.

Ο ίδιος τώρα κατηγορείτε για ανάμειξή του στο «Kronos», ένα κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιείτε για κλοπή στοιχείων πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες από τους υπολογιστές των θυμάτων, κατά την περίοδο μεταξύ του Ιουλίου 2014 και του Ιουλίου 2015.

Ο κ Χάτσκινς, κατά τη σύλληψή του, βρισκόταν στο Λας Βέγκας για να παραστεί στα συνέδρια ασφάλειας ψηφιακών συστημάτων Black Hat και Def Con, ενώ κατά την ακρόαση παρέμεινε απόλυτα ψύχραιμος στο άκουσμα των κατηγοριών εναντίον του.

Ο ιός του λογισμικού «Kronos» προσβάλλει το λογισμικό υπολογιστών μέσω επισυνάψεων σε μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και αποσπά τους κωδικούς και στοιχεία πρόσβασης των τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών καρτών, με αποτέλεσμα να καθιστά εφικτή την απόσπαση μεγάλων χρηματικών ποσών.

Περιστατικά κλοπής στοιχείων που συνδέονται με το «Kronos» έχουν σημειωθεί στον Καναδά, Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, Ηνωμλενο Βασίλειο, καθώς και άλλες πόλεις.

Οι συνάδελφοι του Χάτσκινς φαίνεται να είναι αντίθετη με τη σύλληψή τους και τον θεωρούν ήρωα που κατάφερα να σταματήσει την κυβερνοεπίθεση «WannaCry», όμως το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει να δηλώνει ότι η σύλληψή του είναι δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με το «WannaCry».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή