Ο χαλκέντερος Γουίλκι Κόλινς

Ο χαλκέντερος Γουίλκι Κόλινς

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις διάβασα τη «Γυναίκα με τα άσπρα» του Γουίλκι Κόλινς και έδωσα συγχαρητήρια στον εαυτό μου. Υπερβάλλω, αλλά το σχεδόν 1.000 σελίδες βικτωριανό μυθιστόρημα το είχα στο κομοδίνο για λίγες εβδομάδες, καθώς το διάβαζα λίγο λίγο ανάμεσα σε άλλα διαβάσματα και άλλοτε με συνάρπαζε και άλλοτε με κούραζε. Αλλά δεν παύει να είναι ένα μεγάλο έργο, με την έννοια της ευρείας και πυκνής σύνθεσης και των πολλαπλών χαρακτήρων. Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι η ομοβροντία εκδόσεων βιβλίων του Γουίλκι Κόλινς τα τελευταία χρόνια, και ιδίως την τελευταία διετία, γιατί ενώ διάβασα τη μετάφραση του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου στις εκδόσεις Gutenberg, είδα ότι ταυτόχρονα σχεδόν είχε κυκλοφορήσει και η μετάφραση του Αλέξανδρου Κοσματόπουλου από τις εκδόσεις Αρμός (θυμάμαι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί το 2009 με το «Εμβατήριο Ραντέτσκι» του Γιόζεφ Ροτ με ταυτόχρονες εκδόσεις από την Αγρα και τις Ροές).

Εστω, ας πούμε ότι τα κλασικά έργα χωρίς δικαιώματα είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, αλλά δεν παύει να με εκπλήσσει που ο ευφυέστατος Γουίλκι Κόλινς έγινε την περίοδο 2016-17 ένας από τους πρωταγωνιστές των ελληνικών βιβλιοπωλείων. Οι εκδόσεις Ποικίλη Στοά κυκλοφόρησαν το «πρώτο δικαστικό θρίλερ» με τίτλο «Ο ζωντανός νεκρός» και οι εκδόσεις Ερατώ τη «Γυναίκα του ονείρου». Στη σειρά μυστηρίου των εκδόσεων Gutenberg, κυκλοφόρησε πρόσφατα «Το θαμμένο μυστικό» και η Ars Nocturna, πέρυσι, δύο διηγήματα των (φίλων) Ντίκενς και Κόλινς. Και όλα αυτά ενώ, το 2012, ο Gutenberg είχε κυκλοφορήσει το άλλο εκτενές μυθιστόρημα του Κόλινς «Αρμαντέιλ». Εύγε, Γουίλκι Κόλινς! Είναι ευχάριστο να διαπιστώνει κανείς τόσο μεγάλη βικτωριανή παραγωγή σε αυτήν την αγορά που επιμένει. Και απ’ ό,τι βλέπω στη Βιβλιονέτ, η «Φεγγαρόπετρα» έχει να κυκλοφορήσει από το 1991 (εκδ. Μέδουσα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή