Κάτω από τον ήλιο σφυρηλατείται η ελληνοδανική φιλία

Κάτω από τον ήλιο σφυρηλατείται η ελληνοδανική φιλία

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλοκαίρι έφθασε, ο ήλιος καίει, ήλθε επομένως η ώρα να αποδειχθεί πόσο γερές είναι οι βάσεις της… ελληνοδανικής φιλίας. Πόσοι, άραγε, από τους χιλιάδες Ελληνες που είχαν παρακολουθήσει το ευφάνταστο viral βίντεο «Help a Dane» της δανικής αντικαρκινικής εταιρείας, είναι πράγματι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους Βορειοευρωπαίους φίλους μας; «Εχουν ήδη δηλώσει 300 εθελοντές από όλη την Ελλάδα, έως 30 ετών» λέει περιχαρής στην «Κ» ο κ. Γιάννης Ρέντζος, που μαζί με τους συνεργάτες του ξεκίνησε μια πρωτοβουλία ως απάντηση στο αίτημα των Δανών, που βασίζεται στην ανησυχητική «πρωτιά» τους στον καρκίνο του δέρματος.

Η ομάδα των Ελλήνων ξεκίνησε ήδη από τον Μάρτιο την καμπάνια «Βοήθησε έναν Δανό, στην πράξη». Το σκεπτικό ήταν απλό: « (Προσ)καλούμε οποιονδήποτε έχει διάθεση να “υιοθετήσει” έναν Δανό τουρίστα, τον οποίο θα τον ενημερώσει για τους κινδύνους της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ παράλληλα θα του αποκαλύψει “κρυμμένα μυστικά”, που μόνο οι γηγενείς γνωρίζουν». Καθώς η ομάδα διαθέτει και Δανό συνεργάτη, έλαβαν υπόψη τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. «Οι Δανοί είναι εξαιρετικά ενημερωμένοι, δεν έπρεπε να δώσουμε την εντύπωση ότι τους προσεγγίζουμε κουνώντας το δάκτυλο» επισημαίνει ο κ. Ρέντζος. Εχοντας, λοιπόν, ως στόχο την προώθηση της Ελλάδας στη Δανία και τη δημιουργία δεσμών μεταξύ των πολιτών τους, η ομάδα των Ελλήνων εργάστηκε έκτοτε εντατικά. Αλλωστε, η πληροφόρηση που είχαν από την άνοιξη, έκανε λόγο για 300.000 αφίξεις Δανών το καλοκαίρι, το 95% θα ερχόταν αεροπορικώς στην Αθήνα.

Αρχές Αυγούστου, λοιπόν, και κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο νέο, εκτενές και ενημερωτικό βίντεο για τις δυνατότητες που διανοίγει η πρωτοβουλία. «Ταυτόχρονα, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική μας πλατφόρμα, στην οποία μπορούν να εγγραφούν οι ενδιαφερόμενοι Δανοί ταξιδιώτες, αλλά και Ελληνες “ξεναγοί”» περιγράφει ο κ. Ρέντζος. Οι Ελληνες εθελοντές μπορούν μέσω των πεδίων της πλατφόρμας να προσδιορίσουν πού προτίθενται να κινηθούν με τον Δανό επισκέπτη. «Οι περισσότεροι επιλέγουν προς το παρόν την περιήγηση στην πόλη τους» σχολιάζει ο κ. Ρέντζος. «Στην πλατφόρμα παραθέτουμε πληροφορίες για τον ήλιο, ενώ μπορούν να διερευνήσουν, αν στην περιοχή όπου θα βρίσκονται, θα υπάρχει κάποιος Ελληνας εθελοντής, για να τους… αναλάβει». Με το ίδιο λογισμικό, που στηρίζεται σε αλγόριθμους που ανέπτυξε η ομάδα ειδικά για την υποστήριξη της εν λόγω ιδέας, έχει δημιουργηθεί ανάλογη εφαρμογή, που είναι διαθέσιμη για smartphones και προσεχώς για iphones. «Οσο, λοιπόν, θα κάνει ηλιοθεραπεία, θα τον ειδοποιούμε για τα προστατευτικά μέτρα που αρμόζουν στην ώρα και στην τοποθεσία, θα τον συμβουλεύουμε για το πόση ώρα πρέπει ακόμα να μείνει εκτεθειμένος στην ηλιοφάνεια» λέει ο κ. Ρέντζος, «επίσης, θα μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο ποιος από τους εθελοντές βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, να δει το προφίλ και τα ενδιαφέροντα του, ενώ αν πειστεί να μιλήσει μαζί του μέσω τσατ».

Η ομάδα, που έχει αφιερώσει πολλές εργατοώρες για τα παραπάνω, φιλοδοξεί η ιδέα τους να πάει πολύ παρακάτω. «Ολο το υλικό είναι στα αγγλικά, προκειμένου μελλοντικά να μπορέσουμε να απευθυνθούμε σε εν δυνάμει επισκέπτες από άλλες χώρες» διευκρινίζει ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας. «Επίσης, ευελπιστούμε ότι μέσω της πλατφόρμας, θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια άτυπη κοινότητα, Ελλήνων και Δανών, όπου θα ανταλλάσσονται πληροφορίες και tips για τις διακοπές». Και ίσως μια μέρα, «να αρχίσουν οι Δανοί να υιοθετούν Ελληνες ταξιδιώτες, στους οποίους θα εξηγούν πώς να προστατεύονται… από το κρύο και την υγρασία της Δανίας». Για πληροφορίες στο www.greeksforhelpadane.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή