Ποδήλατο για καλό σκοπό

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτακόσια χιλιόμετρα ποδηλασίας ήταν αρκετά για να χαρίσουν 7.000 χαμόγελα. Οκτώ Ελληνες ποδηλάτες, μέλη της εθελοντικής ομάδας «Spin the Wheel», ή «Ποδήλατο με νόημα» όπως την αποκαλούν οι ιδρυτές της, ταξίδεψαν μέσα στον Ιούλιο ώς το Μαλάουι και την Τανζανία για να προσφέρουν γραφική ύλη στους μαθητές των σχολείων. Μολύβια, τετράδια, χάρακες, κιμωλίες και σφουγγάρια για τον πίνακα, αλλά και μπάλες για παιχνίδι έδωσαν ελπίδα στα παιδιά που τα είχαν ανάγκη.

«Επιλέξαμε τις δύο χώρες της Αφρικής, γιατί ειδικά σε αυτές οι συνθήκες εκπαίδευσης είναι απογοητευτικές. Πέντε μαθητές μοιράζονται ένα μολύβι, δέκα ένα τετράδιο, ενώ πολλές φορές δεν έχουν φαγητό, νερό και παπούτσια», λέει στην «Κ» η Κάλλι Ρουμελιώτου, συντονίστρια της ποδηλατικής αποστολής.

«Η ποδηλασία ως μέσο προσφοράς μας είχε συμβολικό χαρακτήρα γιατί αποτελεί το βασικό τους μέσο συγκοινωνίας και θέλαμε να τους δείξουμε ότι όλα είναι δυνατά», μας εξηγεί.

Ο αρχικός στόχος όχι μόνο επιτεύχθηκε, αλλά ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η ομάδα δημιουργήθηκε πριν από εννέα μήνες με σκοπό την ενίσχυση των μαθητών της Αφρικής. Σε αυτό το διάστημα, μέσα από χορηγίες και εκδηλώσεις –που περιελάμβαναν καταδύσεις, βραδιές μουσικής κ.λπ.– τα μέλη της ομάδας κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα χρήματα για να καλύψουν το κόστος αγοράς της γραφικής ύλης, αλλά και του ταξιδιού στην Αφρική. «Ξεκινήσαμε από το Λιλόνγκουε, την πρωτεύουσα του Μαλάουι και στη συνέχεια κάναμε ποδήλατο βόρεια, διασχίζοντας 550 χιλιόμετρα. Στον δρόμο σταματούσαμε στα σχολεία και προσφέραμε γραφική ύλη, κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες», λέει ο Αλέξανδρος Καταρόπουλος, μέλος της αποστολής, προσθέτοντας ότι η δράση δεν σταμάτησε εκεί. «Ενισχύσαμε μία βιβλιοθήκη, βάψαμε αίθουσες σε άλλα δύο σχολεία, ενώ κλείνοντας το εγχείρημά μας, αποφασίσαμε να δωρίσουμε τα ποδήλατά μας σε ίδρυμα του Μαλάουι» προσθέτει.

Eίκοσι ένα σχολεία

Η δράση εξακολούθησε να ενισχύεται από τους υποστηρικτές της και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην Αφρική. Κάπως έτσι, ο αριθμός των 4.500 μαθητών που ήταν ο αρχικός στόχος έφτασε τις 7.000 και τα σχολεία τα 21. Αυτό που δεν θα ξεχάσουν ποτέ από το ταξίδι, λένε τα μέλη της αποστολής, ήταν η υποδοχή των παιδιών.

«Οι αντιδράσεις τους ήταν πολύ συγκινητικές. Μας υποδέχονταν με γέλια, χορούς και τραγούδια, ενώ πολλές φορές μας βοηθούσαν να ανεβάσουμε τα ποδήλατά μας στην ανηφόρα που οδηγούσε στο σχολείο τους, κοιτώντας μας με ειλικρινή περιέργεια και ευγνωμοσύνη», λέει στην «Κ» ο Νίκος Φαζός, φωτογράφος και μέλος του «Spin the Wheel». «Για εμάς ήταν σίγουρα πρωτόγνωρο. Θα θυμόμαστε για πάντα την ευγένεια αυτών των παιδιών, που παραλάμβαναν το δώρο τους με απλωμένα χέρια, με το κεφάλι σκυμμένο κάνοντας ταυτόχρονα μια ευγενική υπόκλιση», περιγράφει η Δήμητρα Μητσογιάννη, που πήρε μέρος στην αποστολή.

Oπως όλα δείχνουν, το «Spin the Wheel» ήρθε για να μείνει. Μετά την επιτυχημένη δράση στην Αφρική που ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουλίου, τα μέλη του κάνουν απολογισμό και κοιτάζουν την επόμενη μέρα. «Οι στόχοι μας έχουν ως κινητήρια δύναμη την προσφορά», λέει η Aννα Δοξαστάκη, υπεύθυνη επικοινωνίας της εθελοντικής δράσης, και προσθέτει: «Θα δούμε τι μας εμπνέει αυτή τη φορά και θα ασχοληθούμε με αυτό ώς τον επόμενο στόχο μας».

**Στην ποδηλατική αποστολή έλαβαν μέρος: Γεωργία Νικηφοράκη, Νίκος Φαζός, Αλέξανδρος Καταρόπουλος, Βασίλης Δημητριάδης, Δώρα Μαυρίκη, Δήμητρα Μητσογιάννη, Paul Neumann και Κάλλι Ρουμελιώτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή