«Ντίσνεϊλαντ της θάλασσας», η Βενετία

«Ντίσνεϊλαντ της θάλασσας», η Βενετία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Απλώς ζητήστε συγγνώμη και προχωρήστε», καθοδηγεί μία νεαρή γυναίκα τους φίλους της που έχουν εγκλωβιστεί στο αδιαχώρητο που δημιουργείται στα στενοσόκακα της Βενετίας, πνίγοντας τις περίφημες πλατείες της και κάνοντας τους κατοίκους της Γαληνοτάτης να αναζητούν καταφύγιο στην ξηρά.

Ο χρόνος μοιάζει να τελειώνει, φοβάται η ιταλική κυβέρνηση αλλά και η Βενετία. Στην πραγματικότητα, η πόλη κινδυνεύει να καταληφθεί από τους εκδρομείς. Σήμερα ο ήχος της πόλης είναι αυτός που κάνουν οι βαλίτσες που σέρνονται στα καλντερίμια, καθώς οι τουρίστες καταλαμβάνουν κάθε σπιθαμή της. Κάποιες στιγμές μπορεί κανείς να ακούσει τη βενετσιάνικη διάλεκτο, όταν οι γονδολιέρηδες συζητούν μεταξύ τους κάνοντας βόλτα τα ζευγάρια που βγάζουν συνέχεια σέλφις. Αλλά οι γλώσσες που ακούγονται περισσότερο είναι τα αγγλικά και τα κινέζικα, αλλά και οποιαδήποτε άλλη μιλούν οι εκδρομείς που καταφθάνουν με τα πελώρια κρουαζιερόπλοια και τις φθηνές πτήσεις. Τα ξενοδοχεία έχουν αντικαταστήσει τα σπίτια.

Οι αξιωματούχοι της ιταλικής κυβέρνησης παραπονούνται για τη χαμηλή ποιότητα του τουρισμού και σκέπτονται να περιορίσουν τον αριθμό των τουριστών που μπορούν να μπουν στην πόλη.

Οι ντόπιοι, όσοι έχουν μείνει από αυτούς, νιώθουν εξουθενωμένοι από τα είκοσι εκατομμύρια τουριστών που καταφθάνουν στην πόλη κάθε χρόνο. Τα καταστήματα έχουν βάλει στις προθήκες τους χάρτες που οδηγούν στην Πιάτσα Σαν Μάρκο ή τη Γέφυρα Ριάλτο, έτσι ώστε ο κόσμος να μην μπαίνει μέσα προκειμένου να ζητήσει πληροφορίες. Η βασική πηγή άγχους, όμως, είναι τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που καταπλέουν στο κανάλι της Τζιουντέκα, προκαλώντας μία πραγματική έκλειψη του όμορφου τοπίου.

Κάποιοι από τους 50 χιλιάδες κατοίκους της Βενετίας που παραμένουν στην πόλη έχουν οργανωθεί σε ενώσεις κατά των «μεγάλων πλοίων» και πουλούν μπλουζάκια που τα απεικονίζουν με δόντια καρχαρία να απειλούν τους ψαράδες της περιοχής. Τον Ιούνιο, περίπου 18 χιλιάδες κάτοικοι της πόλης ψήφισαν σε ανεπίσημο δημοψήφισμα λέγοντας ότι δεν τα θέλουν πλέον στη λιμνοθάλασσα.

Ομως τα πλοία φέρνουν χρήματα και η Βενετία χρειάζεται όλα τα ευρώ που μπορεί να μαζέψει. Τα κρουαζιερόπλοια δεν πληρώνουν μόνο διάφορες αμοιβές αλλά δημιουργούν και θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να κερδίζουν οι μηχανικοί, οι σερβιτόροι και τα θαλάσσια ταξί. Ακόμα και οι γονδολιέρηδες έχουν μόνιμη εργασία.

Πολλοί από τους κατοίκους της Βενετίας μένουν στην περιοχή Καστέλο μακριά από τους τουρίστες, ώστε να έχουν κάποιο είδος φυσιολογικής ζωής αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Πολλά, όμως, είναι τα καταστήματα που έχουν κλείσει και είναι σχεδόν αδύνατον να κάνει κανείς φυσιολογική ζωή. Η Βενετία μετατρέπεται σε μια «Ντίσνεϊλαντ στη θάλασσα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή