Εμπάργκο σε εισαγωγές πετρελαίου από Βενεζουέλα εξετάζουν οι ΗΠΑ

Εμπάργκο σε εισαγωγές πετρελαίου από Βενεζουέλα εξετάζουν οι ΗΠΑ

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κλάδος παραγωγής πετρελαίου της Βενεζουέλας θα δεχθεί ισχυρά πλήγματα, αν ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει σε νέες κυρώσεις εις βάρος του καθεστώτος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, αναφέρουν οι Financial Times. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι το Καράκας θα χάσει περίπου 2,50 δολάρια ανά βαρέλι όσον αφορά τις πωλήσεις αργού. Η ζημία αυτή θα προέλθει από τον συνδυασμό δύο παραγόντων. Αφενός των υψηλότερων δαπανών, που θα επωμιστεί η Βενεζουέλα για να διεκπεραιώσει τις εξαγωγές της σε άλλες πιο μακρινές χώρες απ’ ό,τι οι ΗΠΑ, και αφετέρου της ανάγκης να κάνει εκπτώσεις στις τιμές του αργού για να προσελκύσει γρήγορα εναλλακτικούς αγοραστές, πέραν των ΗΠΑ. Επιπλέον, η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι οι κυρώσεις θα επιβαρύνουν τους Αμερικανούς καταναλωτές, επειδή τα διυλιστήρια θα αναγκαστούν να αγοράσουν πιο ακριβό πετρέλαιο από άλλες πηγές.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν επίκεινται κυρώσεις στον κλάδο του πετρελαίου της Βενεζουέλας, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν απάντησε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά». Εντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις Μαδούρο, οι οποίες, σύμφωνα με αναλυτές, εξαλείφουν και τα τελευταία ψήγματα δημοκρατίας στη χώρα. Στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου και η παραμονή του στην εξουσία, όπως αναφέρουν ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η αντιπολίτευση και όσοι διαφωνούν με την πολιτική Μαδούρο συμμετείχαν σε πολυάριθμες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, υπήρξαν βίαιες συγκρούσεις, πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλού περισσότεροι συνελήφθησαν. Σύμφωνα με τους Financial Τimes, η Ουάσιγκτον έχει δύο επιλογές:

• Η πρώτη αφορά τη διακοπή των εισαγωγών σε πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα. Πρόκειται για την πιο επιθετική μορφή κύρωσης και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ευρύτερη αγορά. Τα αμερικανικά διυλιστήρια αγοράζουν το μεγαλύτερο μέρους του εισαγόμενου βενεζουελάνικου πετρελαίου, οπότε, αν τους λείψει, πρέπει να βρουν εναλλακτική λύση. Τον Απρίλιο, λόγου χάρη, επτά εταιρείες διυλιστηρίων στις ΗΠΑ αγόρασαν 1 εκατ. βαρέλια αργού από τη Βενεζουέλα. Τον έλεγχο των εισαγωγών στις ΗΠΑ έχει η Citgo, η οποία ανήκει στην κρατική εταιρεία της Bενεζουέλας, PDVSA. Πάντως, η Valero, μία από τις αμερικανικές εταιρείες διυλιστηρίων, έφθασε να αγοράζει ακόμα περισσότερες ποσότητες και από την Citgo. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, η Valero τον Μάιο εισήγαγε σχεδόν 200.000 βαρέλια την ημέρα. «Αν επιβληθούν κυρώσεις, εμείς θα βρούμε διέξοδο, αλλά θα είναι δαπανηρότερη», τόνισε ο Γκάρι Σίμονς, επικεφαλής προμηθειών της Valero. «Το βενεζουελάνικο πετρέλαιο θα συνεχίσει να ρέει, αλλά θα κατευθύνεται σε άλλες αγορές, αυξάνοντας έως έναν βαθμό την τιμή του αργού». Αποδέκτες του αργού θα είναι οι χώρες της Ν.Α. Aσίας, όπως παρατηρεί αναλυτής της Hedgeye Risk Management.

• Η διακοπή εξαγωγών πετρελαίου από τις ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, όπως αναφέρουν οι FT. Οσο παράδοξο κι αν φαίνεται, η Βενεζουέλα, μία από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του ΟΠΕΚ, ολοένα και περισσότερο εξαρτάται από τις εισαγωγές. Από τις ΗΠΑ εισάγει σχιστολιθικό πετρέλαιο, το οποίο είναι ελαφρύτερο από το δικό της και το αναμειγνύει με αυτό. Αν σταματήσει να το κάνει, η Βενεζουέλα θα αναζητήσει εισαγόμενο πετρέλαιο από άλλη χώρα, το οποίο θα είναι πιθανώς και ακριβότερο.

Plan B σχεδιάζει το Καράκας

Ο Νικολάς Μαδούρο φαίνεται ότι είναι προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις από την Ουάσιγκτον στον κλάδο πετρελαίου της Βενεζουέλας. Οπως αναφέρει το Bloomberg, ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός PDVSA καταρτίζει ένα plan B, με στόχο να εντοπίσει άλλες αγορές για το αργό της χώρας, αν απαγορευθούν οι εξαγωγές του στις ΗΠΑ, οι οποίες ανήλθαν πέρυσι σε 12 δισ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι στη χειμαζόμενη λατινοαμερικανική χώρα τα έσοδα από το πετρέλαιο είναι ζωτικής σημασίας. Σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικά παραγόμενου αργού πετρελαίου διοχετεύεται στα διυλιστήρια των ΗΠΑ. «Ηδη, όμως, εμείς εξάγουμε και σε άλλες χώρες και διατηρούμε στενούς δεσμούς με την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Καράκας ο Ρικάρδο Μενέντες, υπουργός Σχεδιασμού. Ωστόσο, αν επιβληθούν κυρώσεις, η PDVSA θα αναγκαστεί να πουλήσει το βενεζουελάνικο αργό στις άλλες αγορές, κάνοντας μεγαλύτερη έκπτωση από αυτήν που κάνει στις ΗΠΑ. Επίσης, πέραν της Κίνας και της Ινδίας, που κάνουν μεγάλες εισαγωγές, η διοχέτευση αργού σε άλλες χώρες στη Νοτιοανατολική Ασία περιορίζεται από τις δυνατότητες των λιμανιών της Βενεζουέλας. Μια άλλη προσέγγιση που εξετάζει η PDVSA αφορά την ίδια τη χώρα: η αύξηση της δυνατότητας διύλισης. Τα δικά της διυλιστήρια τον Ιούνιο λειτουργούσαν μόλις στο 43% της παραγωγικής τους ικανότητας. Αν έφθαναν το 100%, θα αντιστάθμιζαν τη ζημία από πιθανές αμερικανικές κυρώσεις, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν, όταν οι εγκαταστάσεις δεν συντηρούνται και υπάρχουν διακοπές ρεύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή