17,438 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση των 100 μεγαλύτερων εταιρειών

17,438 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση των 100 μεγαλύτερων εταιρειών

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 17,438 τρισ. δολάρια έφτασε φέτος η χρηματιστηριακή αξία των 100 μεγαλύτερων επιχειρηματικών κολοσσών παγκόσμιας εμβέλειας, έχοντας σημειώσει αύξηση 12% από τα τέλη Μαρτίου του περασμένου έτους έως σήμερα. Η εικόνα προκύπτει από σχετική έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας PricewaterhouseCoopers και την κατάταξη των Top 100 εταιρειών. Πρόκειται για εταιρείες που στη διάρκεια του 2016 μοίρασαν στους μετόχους τους μερίσματα 701 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, την πρωτοκαθεδρία ως χώρα προέλευσης αυτών των κολοσσών διατηρούν οι ΗΠΑ, καθώς επί τρίτο συνεχόμενο έτος είναι αμερικανικές περισσότερες από τις μισές εταιρείες του Top 100, συγκεκριμένα 55 από τις 100. Αμερικανικές είναι, άλλωστε, και οι 10 πρώτες ανάμεσα στις 100. Σχεδόν το 70% της αύξησης που έχει σημειώσει η συνολική κεφαλαιοποίηση των παγκόσμιων κολοσσών οφείλεται στην άνοδο των αμερικανικών εταιρειών και ειδικότερα στην Apple και την Amazon.

Σύμφωνα με την PwC, οι αμερικανικές εταιρείες ευνοήθηκαν από την καλή οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ τόσο πριν όσο και μετά τις προεδρικές εκλογές στην υπερδύναμη. Μία ακόμη φορά, η Ευρώπη φαίνεται να χάνει έδαφος και να αντιπροσωπεύει ολοένα και μικρότερο αριθμό των παγκόσμιων κολοσσών στον κατάλογο του Top 100. Κατόρθωσε, ωστόσο, να ανακόψει την πτωτική πορεία των δύο προηγούμενων ετών μόνον σε όρους χρηματιστηριακής αξίας.

Στα εννέα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τα τέλη Μαρτίου του 2008, έχει αυξηθεί κατά 20 εταιρείες ο αριθμός των αμερικανικών εταιρειών που συμπεριλαμβάνονται στις 100 πρώτες. Αθροιστικά, η χρηματιστηριακή αξία αυτών των εταιρειών αντιπροσωπεύει πλέον το 63% του συνόλου των 100 μεγαλύτερων εταιρειών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάρτιο του 2008 ήταν 39%. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη είναι σαφές ότι έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από τη χρηματοπιστωτική κρίση, με αποτέλεσμα μόλις σε ένα έτος, συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2008 έως τον Μάρτιο του 2009, να μειωθούν κατά 10 οι ευρωπαϊκές εταιρείες που συμπεριλαμβάνονταν τότε στις 100 μεγαλύτερες του κόσμου. Εν συνεχεία άλλες εννέα ευρωπαϊκές εταιρείες διαγράφηκαν από τον κατάλογο των 100 μεγαλύτερων, στον οποίο παραμένουν πλέον μόλις 22 ευρωπαϊκές εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες επί του συνόλου της χρηματιστηριακής αξίας των 100, έχει περιορισθεί φέτος μόλις στο 17% από το 36% στο οποίο ανερχόταν τον Μάρτιο του 2008. Σημαντική είναι η αναβάθμιση της Κίνας σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κινεζικών εταιρειών που συγκαταλέγονται στις 100 μεγαλύτερες. Κυμαινόταν από οκτώ ως 11 εταιρείες στο διάστημα 2008 – 2014, αλλά από το 2015 έως σήμερα έχει σταθεροποιηθεί στις 11 εταιρείες. Το ποσοστό των εταιρειών Κίνας και Χονγκ Κονγκ στη συνολική κεφαλαιοποίηση των παγκόσμιων κολοσσών παραμένει, πάντως, σταθερό στο 12% από τον Μάρτιο του 2008 έως σήμερα. Μεγαλύτερος κλάδος με τους περισσότερους κολοσσούς είναι εκείνος της τεχνολογίας, που ξεπέρασε πέρυσι τον χρηματοπιστωτικό τομέα και παραμένει στην πρώτη θέση δεύτερο συνεχόμενο έτος. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που συγκαταλέγονται στον κατάλογο των Top 100 ανέρχεται σε 3,582 τρισ. δολάρια και ακολουθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας με συνολική κεφαλαιοποίηση 3,352 τρισ. δολάρια. Τρίτος έρχεται ο τομέας των καταναλωτικών προϊόντων με συνολική χρηματιστηριακή αξία 2,660 τρισ. δολάρια. Στην πρώτη θέση ανάμεσα στους παγκόσμιους κολοσσούς παραμένει επί έκτο συναπτό έτος η Apple, η κατασκευάστρια των δημοφιλών iPhone, iPad και iMac. Η χρηματιστηριακή της αξία σημείωσε αύξηση 25%, φθάνοντας στα 175 δισ. δολάρια και διπλασιάζοντας την απόσταση που τη χωρίζει από την κεφαλαιοποίηση της δεύτερης στη σειρά, της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google. Τον Φεβρουάριο του 2016 είχε, ωστόσο, εκθρονιστεί προσωρινά από την Alphabet πρώτη φορά στην ιστορία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή