Να τελειώνει η συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας

Να τελειώνει η συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο βιβλίο του «Μας συνέλαβαν», που έγραψε στη φυλακή, ο διευθυντής της «Τζουμχουριέτ» Can Dündar καταγγέλλει (σελ. 121, ελληνική έκδοση): «Ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε θυμηθεί ξαφνικά την Τουρκία… ήταν οι πρόσφυγες που συνέρρεαν στα σύνορά της. Θα ζητούσαν από την Αγκυρα να δημιουργήσει ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ώστε οι πρόσφυγες να τεθούν υπό έλεγχο, με αντάλλαγμα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία του Τύπου δεν είχαν καμία σημασία μπροστά στον φόβο για μια πλημμύρα προσφύγων».

O Benjamin Abtan, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος (EGAM) και η Beate Klarsfeld, επίτιμη πρέσβειρα της UNESCO, το διερεύνησαν περισσότερο. Σε άρθρο τους, που δημοσιεύτηκε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες όπως Die Welt  και Le Monde, αλλά και στο «Βήμα» (13/7), εξηγούν ότι ο φόβος της Ε.Ε είναι αδικαιολόγητος: δεν χρειάζεται ούτε τη συμφωνία με τον Ερντογάν (Μάρτιος 2016) ούτε τον ίδιο τον Ερντογάν.

Η Ε.Ε. έχει αυξήσει σημαντικά τους ελέγχους στα σύνορά της. Τον Οκτώβριο του 2016 ίδρυσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριακής και Θαλάσσιας Φύλαξης, ώστε να ενισχύσει και να συντονίσει καλύτερα τον έλεγχο. Με προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ για το 2017, έχει περισσότερους από 400 υπαλλήλους, μια δύναμη ταχείας δράσης 1.500 ατόμων, δικό της εξοπλισμό και το δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε σε περίπτωση κρίσης. Ανεξάρτητα λοιπόν από το αν η Ευρώπη επιθυμεί μια πιο ανοικτή ή μια πιο περιοριστική πολιτική στην υποδοχή μεταναστών, σήμερα δεν χρειάζεται τον Ερντογάν για να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων. Ο Ερντογάν είναι που χρειάζεται τους πρόσφυγες, που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό «τουρκικό Κουρδιστάν», ώστε να τους χρησιμοποιεί για να καταπιέζει το κουρδικό εθνικό κίνημα. Οι «χωρίς χαρτιά» πρόσφυγες της περιοχής ανταγωνίζονται εργασιακά τους ντόπιους Κούρδους και επιπλέον οι κουρδικοί δήμοι χρηματοδοτούν τους προσφυγικούς καταυλισμούς. Και όταν θα τους δώσει «χαρτιά» θα εισπράξει και την ψήφο τους, ανατρέποντας τους συσχετισμούς στην κουρδική περιοχή.

Η συμφωνία που επιτρέπει στον Ερντογάν να εκβιάζει τους Ευρωπαίους, να εγκαθιδρύει με τη βία αυταρχικές δομές εξουσίας και να απειλεί Τούρκους πολίτες χωρίς να φοβάται κυρώσεις, πρέπει να καταργηθεί. Οι εκστρατείες της Διεθνούς Αμνηστίας μιλούν για χιλιάδες θύματα αυτής της συμφωνίας στην Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή