Στίβεν Κινγκ και πάλι στην οθόνη

Στίβεν Κινγκ και πάλι στην οθόνη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μαύρος πύργος * * ½

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Σκηνοθεσία: Νικολάι Αρσέλ

Ερμηνείες: Ιντρις Ελμπα, Μάθιου Μακόναχι, Κάθριν Γουίνικ, Τομ Τέιλορ

O Στίβεν Κινγκ πρέπει να είναι μακράν ο πιο «πολυγυρισμένος» συγγραφέας στον κόσμο. Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους: τουλάχιστον 71 ταινίες (ή σίκουελ ταινιών) και 30 τηλεοπτικές σειρές βασίζονται σε μυθιστορήματα, νουβέλες και δοκίμια του Αμερικανού συγγραφέα. Πολλά από αυτά βέβαια, ακόμα και κορυφαία έργα, ο ίδιος τα έχει «αποκηρύξει» – οι μαρτυρίες, για παράδειγμα, λένε πως όταν είδε την κινηματογραφική εκδοχή της «Λάμψης», διά χειρός Στάνλεϊ Κιούμπρικ, έφυγε αγανακτισμένος από το σινεμά, σχολιάζοντας πως το φιλμ ήταν σαν μια όμορφη, μεγάλη Κάντιλακ, που της έχουν αφαιρέσει τη μηχανή. Σε κάθε περίπτωση, αυτή την εβδομάδα άλλη μία ταινία που στηρίζεται σε βιβλίο του Κινγκ φτάνει στις αίθουσες, και μάλιστα σε συσκευασία καλοκαιρινού μπλοκμπάστερ.

Στον «Μαύρο πύργο», ένα νεαρό αγόρι βλέπει παράξενα όνειρα ολέθρου, με πρωταγωνιστή έναν μαυροφορεμένο άνδρα. Σύντομα θα καταλάβει πως τα οράματα αυτά είναι απεικονίσεις μιας εναλλακτικής πραγματικότητας, στην οποία ο μαυροφόρος είναι ένας σατανικός Μάγος, αποφασισμένος να καταστρέψει τον Πύργο που κρατά το σύμπαν σε ισορροπία. Μοναδικός του αντίπαλος –και σύμμαχος πια του μικρού– είναι ο τελευταίος Πιστολέρο, ορκισμένος υπερασπιστής του Πύργου και αέναος εχθρός του Μάγου. Ο Δανός σκηνοθέτης Νικολάι Αρσέλ έχει εδώ να αναμετρηθεί με το magnus opus του Στίβεν Κινγκ, ένα οκτάτομο έργο, το οποίο προγραμματίζεται να γυριστεί σε αρκετές συνέχειες, ίσως και με τη συνδρομή μιας τηλεοπτικής σειράς.

Επί της ουσίας πρόκειται για την κλασική ιστορία της μάχης μεταξύ Καλού και Κακού, α λα «Αρχοντας των Δαχτυλιδιών», δυστυχώς όμως χωρίς τη μαγεία του κινηματογραφικού έπους του Πίτερ Τζάκσον. Οι Μάθιου Μακόναχι και Ιντρις Ελμπα, οι οποίοι αναλαμβάνουν τους ρόλους του Μάγου και του Πιστολέρο αντίστοιχα, είναι ομολογουμένως πειστικοί, δεν βοηθούνται ωστόσο από τη μάλλον αδύναμη σεναριακή διασκευή. Οι δυο τους καταφέρνουν τουλάχιστον να δώσουν μια μεγάλης έντασης –και έξοχα χορογραφημένη– τελική μονομαχία.

Με αφορμή τον «Μαύρο πύργο» αξίζει κανείς να ρίξει μια ματιά στις κορυφαίες ταινίες που μας έχουν χαρίσει τα βιβλία του μετρ του φανταστικού. Εκτός από την (ανεπανάληπτη) «Λάμψη» που αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν πολλές ακόμα: στη «Νεκρή ζώνη» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεγκ, ο Κρίστοφερ Γουόκεν αποκτά μαντικές ικανότητες, ενώ στο «Πράσινο μίλι» ο δεσμοφύλακας Τομ Χανκς έρχεται αντιμέτωπος με έναν πολύ ιδιαίτερο θανατοποινίτη. Εξαιρετικό και ιστορικό για το είδος φιλμ είναι το «Carrie» του Μπράιαν ντε Πάλμα, ενώ πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η «Ομίχλη» του Φρανκ Ντάραμποντ. Ο τελευταίος, βέβαια, μας έχει δώσει και την κορυφαία ίσως μεταφορά του Κινγκ, με το «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ». Ο κύκλος φυσικά δεν σταματά εδώ, αφού «Το Αυτό» κυκλοφορεί σε νέα εκδοχή τον Σεπτέμβριο, ενώ και δύο νέες σειρές («Castle Rock» και «Mr. Mercedes» βρίσκονται επίσης στα σκαριά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή