ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Ξεκίνησε η εναρκτήρια συνεδρίαση της Συντακτικής Συνέλευσης

REUTERS, AΠΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ξεκίνησε στο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας η εναρκτήρια συνεδρίασης της νέας Συντακτικής Συνέλευσης, εν μέσω των βίαιων αναταραχών που μαίνονται στη χώρα και της κατακραυγής μεγάλου μέρους της διεθνούς κοινότητας.

«Κηρύσσουμε την έναρξη των εργασιών της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης του λαού της Βενεζουέλας», δήλωσε στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρεσβύτερος των μελών της, Φερνάντο Σότο, ενώπιον των νέου σώματος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντέλσι Ροντρίγκεθ, ορκίστηκε πρόεδρος του νεοεκλεγέντος σώματος που αναμένεται να διευρύνει τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο.

Αναστολή της λειτουργίας της ζητά το Βατικανό

Το Βατικανό κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να αναστείλει τη λειτουργία της Συντακτικής Συνέλευσης και έκανε απ' ευθείας έκκληση στις δυνάμεις ασφαλείας να αποφεύγουν τη χρήση υπερβολικής βίας όταν αντιμετωπίζουν διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης.

Τρέχουσες πρωτοβουλίες, περιλαμβανομένης της Συντακτικής Συνέλευσης, «δημουργούν κλίμα έντασης και σύγκρουσης και εκλαμβάνουν το μέλλον ως δεδομένο», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από την Αγία Έδρα και στην οποία ζητείται να ανασταλούν οι αλλαγές.

Το Βατικανό κάλεσε επίσης τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας να αποφύγουν «την υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας».

Στη δήλωση της Αγίας Έδρας απευθύνεται έκκληση για μια λύση με διαπραγματεύσεις βάσει των ίδιων κατευθυντήριων γραμμών που είχε ορίσει πέρυσι το Βατικανό, όταν μεσολάβησε για την πραγματοποίηση συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, οι οποίες αργότερα κατέρρευσαν.

Το Βατικανό καλεί επίσης «όλους τους πολιτικούς πρωταγωνιστές και ιδιαίτερα την κυβέρνηση» να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ισχύον σύνταγμα της χώρας.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ