Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Κύθηρα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Κύθηρα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση έκτακτης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά, κήρυξε τα Κύθηρα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, με απόφαση του, κηρύσσει τον δήμο Κυθήρων, της περιφερειακής ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 04-08-2017.

Αναζωπύρωση του πύρινου μετώπου

Οι δυνατοί άνεμοι που εξακολουθούν να πνέουν στα Κύθηρα έχουν αναζωπυρώσει κάποιες εστίες της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες το πρωί σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να μην φθάσουν οι φλόγες σε οικισμούς που βρίσκονται στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, η φωτιά είναι πολύ κοντά στον οικισμό Αραίοι, ο οποίος σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, μετά από απόφαση του δημάρχου εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους. Επίσης, για προληπτικούς λόγους, εκκένωση πραγματοποιήθηκε και στον κοντινό οικισμό Μυλοπόταμος. 

Στο σημείο επιχειρούν 61 πυροσβέστες με 23 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα 57 ατόμων και ένα αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα.

Το πρώι η κατάσταση φαινόταν καλύτερη στο νησί, καθώς η ένταση των ανέμων τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου φαινόταν να είναι μικρότερη σε σύγκριση με χθες και τα εναέρια μέσα προσωρινά αποχώρησαν. 

Νωρίτερα, για μέτωπο αρκετά μεγάλο που εκτείνεται σε περισσότερο από δύο χιλιόμετρα σε δύο βουνά, καίγοντας μάλιστα αναδασωτέα περιοχή, έκανε λόγο ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, δίνοντας μία πρώτη εικόνα για το τι επικρατεί από χθες στο νησί, στο οποίο μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ.Χαρχαλάκης έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή, ενώ ανέφερε ότι ο δήμος έχει αιτηθεί προς την Περιφέρεια Αττικής να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Ο δήμαρχος Κυθήρων ανέφερε ακόμα επίσης ότι η φωτιά ενώ είχε τεθεί μέχρι χθες υπό έλεγχο, το πρωί αναζωπυρώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και σημείωσε πως η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη παρά το γεγονός ότι έχουν σπεύσει πεζοπόρα τμήματα από όλη τη χώρα, ακόμα και από την ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνει πως η περιοχή που καίγεται είχε καεί πριν από 15 χρόνια και ήταν τώρα σε περίοδο φυσικής αναγέννησης.

Επίσης, έκανε λόγο για θέμα συντονισμού των εναέριων μέσων και ζήτησε μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ να ενισχυθούν οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης στο νησί.

Εντούτοις, σύμφωνα με τον Γιάννη Καπάκη, γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, σχεδόν το σύνολο των εναέριων δυνάμεων της χώρας βρίσκεται στα Κύθηρα και επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί, το οποίο είναι, βάσει των λεγομένων του, το κύριο μέτωπο στο οποίο έχει εστιάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ρένα Δούρου: Η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα θα συνεχιστεί 

Υστερά από το αίτημα του δημάρχου Κυθήρων, η Περιφέρεια Αττικής εισηγήθηκε άμεσα στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έκανε γνωστό με δήλωσή της η περιφερειάρχης Αττικής, κα Ρένα Δούρου. «Ήδη έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα χαμηλής βλάστησης», ανέφερε η κ. Δούρου και διαβεβαίωσε πως η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής.

Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση

Από την πυρκαγιά έχουν προκληθεί σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του νησιού. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, παρά τις προσπάθειες των συνεργείων της ΔΕΗ, ήταν εξαιρετικα δύσκολο να αποκατασταθεί το πρόβλημα στο νότιο τμήμα των Κυθήρων το βράδυ της Παρασκευής, λόγω των καταστροφών στο δικτυο.

(πληροφορίες από ΣΚΑΪ, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή