Παραπομπή σε σώμα ενόρκων η έρευνα για ενδεχόμενη σχέση προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ και Ρωσίας

Παραπομπή σε σώμα ενόρκων η έρευνα για ενδεχόμενη σχέση προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ και Ρωσίας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στο σώμα των ενόρκων, μόνο αρμόδιο να αποφανθεί εάν έχει τελεστεί κακούργημα, παραπέμπει την υπόθεση ενδεχόμενων σχέσεων μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ και της Ρωσίας, ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μίλερ.

Η παραπομπή της υπόθεσης στο σώμα των ενόρκων επιτρέπει στον Μίλερ και στην ομάδα των ερευνητών του να ζητήσουν καταθέσεις μαρτύρων και εγγράφων εντός των προσεχών μηνών. Το σώμα των ενόρκων αποτελεί κοινή μέθοδο κλήτευσης μαρτύρων και κατάθεσης εγγράφων, ενώ η χρήση του δεν συνεπάγεται την άσκηση δίωξης για κακουργηματικές πράξεις. Μετά τον διορισμό του από το υπουργείο Δικαιοσύνης τον Μάιο ως ειδικός εισαγγελέας, ο Ρόμπερτ Μίλερ συγκέντρωσε ομάδα δώδεκα τουλάχιστον νομικών, συμπεριλαμβανομένων και πρώην εισαγγελέων του υπουργείου, με εμπειρία σε υποθέσεις διεθνούς διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος και χρηματιστηριακής απάτης.

Η είδηση της σύσκεψης του σώματος των ενόρκων συνέπεσε με την ανακοίνωση από τη Γερουσία για κατάθεση δύο νομοσχεδίων, με στόχο να προστατευθεί ο Μίλερ από ενδεχόμενη απόλυσή του από τον Τραμπ, σηματοδοτώντας την πρόθεση της Γερουσίας να μην επιτρέψει καμία εμπλοκή στην έρευνα γύρω από τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016.

Η νομική ομάδα του Τραμπ φέρεται να αναζητεί στοιχεία, τα οποία θα αποδεικνύουν ότι μέλη της ομάδας του Μίλερ πρόσκεινται πολιτικά στους Δημοκρατικούς.

Μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση στη Δυτική Βιρτζίνια, ο Τραμπ είπε: «Μπορούν να συνεχίσουν την εμμονή τους με τις ψευδείς ειδήσεις ή να αρχίσουν επιτέλους να υπηρετούν τον αμερικανικό λαό».

Στο μεταξύ, αισθητή διαφοροποίηση από τις θέσεις του προέδρου Τραμπ παρατηρήθηκε αυτή την εβδομάδα στην επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς. Στη Γεωργία, ο Πενς καταδίκασε την «κατοχή γεωργιανών εδαφών» από ρωσικά στρατεύματα. Στο Μαυροβούνιο, ο Πενς κατηγόρησε τη Ρωσία για προσπάθεια αποσταθεροποίησης των Δυτικών Βαλκανίων. Ιστορικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το σκληρό μήνυμα του Πενς απέναντι στη Μόσχα.

Από τη μεριά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη θλίψη του για «τη διολίσθηση της Ουάσιγκτον σε πρωτόγονα ψυχροπολεμικά στερεότυπα».

Στο μεταξύ, επικριτικός εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, για την ψηφοφορία στην αμερικανική Γερουσία, που οδήγησε στην επιβολή νέων εμπορικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύουν. Οι νέες κυρώσεις βλάπτουν άμεσα τη γερμανική εθνική οικονομία», είπε ο Γερμανός υπουργός.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή