Νέες αντιδράσεις για τη σημαία

Νέες αντιδράσεις για τη σημαία

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάργηση της έπαρσης της σημαίας παράλληλα με την ωδή του εθνικού ύμνου, μία απόφαση του υπουργείου Παιδείας που ανατρέπει τα ειωθότα του ελληνικού σχολείου, το οποίο πλέον θα ακολουθεί το εθιμοτυπικό που ισχύει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Η απόφαση του υπουργείου, την οποία παρουσίασε χθες η «Κ», έρχεται σε συνέχεια εκείνης που ορίζει πως οι σημαιοφόροι στο δημοτικό σχολείο θα ορίζονται με κλήρωση.

Ειδικότερα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντοπίζουν, μέσω των αποφάσεων του υπουργείου, προσπάθεια απαξίωσης των παραδόσεων της ελληνικής κοινωνίας, που εδράζονται, όπως λένε, στις έντονες ιδεοληψίες που διαπερνούν οριζόντια την εν γένει φιλοσοφία της κυβέρνησης.

Η πρώτη αντίδραση μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος ήρθε από τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος με δηλώσεις του (ΣΚΑΪ) απέδωσε την εν λόγω κίνηση στην επιθυμία του πρωθυπουργού να μη χάσει την επαφή του με το αριστερό ακροατήριο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει τα μνημόνια δύο δύο, κόβει συντάξεις, και θέλει να υπενθυμίζει στο κομματικό του ακροατήριο ότι είναι αριστερό κόμμα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση εφαρμόζει σε ουκ ολίγες περιπτώσεις «ακροαριστερή ατζέντα» που δεν έχει αναφορές στις ρίζες και στις παραδοσιακές αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Αλλες προτεραιότητες»

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας, επίσης με ανάρτηση στο Διαδίκτυο, καυτηρίασε το γεγονός, υπογραμμίζοντας πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει άλλες προτεραιότητες.

Την ίδια ώρα, νέο κύκλο αντιπαράθεσης με το υπουργείο Παιδείας προκάλεσε η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της Ν.Δ. κ. Κακλαμάνη, κατά την οποία δήλωσε πως το Προεδρικό Διάταγμα περιελάμβανε την κατάργηση της πρωινής προσευχής, κάτι που αποσοβήθηκε τελευταία στιγμή λόγω παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο το υπ. Παιδείας έκανε λόγο για ψευδείς ισχυρισμούς του κ. Κακλαμάνη. Οπως λέει, «είναι επιεικώς απαράδεκτο ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ν. Κακλαμάνης να επιστρατεύει το ψεύδος –εμπλέκοντας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας– προκειμένου να ενισχύσει τη φτωχή αντιπολιτευτική εικόνα του κόμματός του. Ο κ. Κακλαμάνης οφείλει δημοσίως και με παρρησία να παραδεχτεί το λάθος του. Με τις εμμονές της η αντιπολίτευση δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει ένα Προεδρικό Διάταγμα που έρχεται να αντικαταστήσει ένα αναχρονιστικό για τις μέρες μας διάταγμα που είχε δημοσιευτεί πριν από 20 χρόνια. Την καλούμε να το κάνει για να συνειδητοποιήσει τον βαθμό εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού που επιχειρούμε. Εκτός βέβαια αν τη φοβίζουν τα βήματα αυτά και θέλει να στρέψει αλλού τη συζήτηση».

Οξύτατη ήταν η απάντηση του κ. Κακλαμάνη: «Μου προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι –σχεδόν 30 ώρες μετά– η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναγκάστηκε να “διαψεύσει” τις αναφερθείσες από εμένα πληροφορίες για την πρόθεσή της να καταργήσει και την προσευχή από τα σχολεία, κάτι που υπήρχε στο αρχικό σχέδιο. Στο εκδοθέν Προεδρικό Διάταγμα προφανώς και δεν υπάρχει αναφορά για την προσευχή. Το γιατί, όμως, το γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Κύριοι του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναχρονισμός είναι οι καινοφανείς σας ιδέες και όχι οι υπάρχουσες παραδόσεις της πατρίδας. Τέλος, το να χρησιμοποιεί τη λέξη “ψεύδος” εναντίον μου η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, πράγματι είναι για να κλαις και να γελάς ταυτόχρονα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή