Πέντε προτεραιότητες έως τα τέλη του έτους στις αποκρατικοποιήσεις

Πέντε προτεραιότητες έως τα τέλη του έτους στις αποκρατικοποιήσεις

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φορτωμένο» είναι το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ για τους τελευταίους πέντε μήνες του έτους, καθώς φιλοδοξεί να κλείσει, αλλά και να ξεκινήσει, έναν αριθμό μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων αρχής γενομένης με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΔΕΣΦΑ.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον ΔΕΣΦΑ, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε ενδιαφερόμενος επενδυτής –και σε συμφωνία με τα ΕΛΠΕ– την παράταση μέχρι αύριο Δευτέρα της καταληκτικής ημερομηνίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του.

Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκκρεμεί ακόμα η τροποποίηση της απόφασης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με βάση την οποία θα αποζημιώνεται η εταιρεία για τις δημόσιες υπηρεσίες που προσφέρει στις άγονες σιδηροδρομικές γραμμές που εξυπηρετεί, για να παρέχεται στο κοινό το δημόσιο αγαθό της δυνατότητας μεταφοράς με τον σιδηρόδρομο. Πληροφορίες της «Κ» θέλουν το ζήτημα να λύνεται εντός των επόμενων εβδομάδων και να κλείνει η συναλλαγή με την πλειοδότρια Trenitalia, πιθανόν, παρουσία και του Ιταλού πρωθυπουργού.

Στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και σε συνέχεια της ανακήρυξης της κοινοπραξίας των εταιρειών «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», «Belterra Investments Ltd.» και «Terminal Link SAS» ως προτιμώμενου επενδυτή για την απόκτηση του 67% των μετοχών του Οργανισμού, ο φάκελος της διαγωνιστικής διαδικασίας έχει ήδη υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Η σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εγκυρες πηγές τοποθετούν χρονικά το κλείσιμο της συναλλαγής, όχι νωρίτερα από τον Οκτώβριο.

Προ των πυλών είναι όμως και η επέκταση της παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση του δικαιώματος παραχώρησης του ΔΑΑ και στη συνέχεια αναμένεται η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ευελπιστείται πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προαιρέσεις για το κλείσιμο της συναλλαγής. Φέτος, αναμένεται να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του τιμήματος των 600 εκατ. ευρώ και το 2018 η δεύτερη δόση.

Eντός του 2017 επιδιώκει το ΤΑΙΠΕΔ να γίνει και η πρόσκληση κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την Εγνατία Οδό. Ο σχεδιασμός για την παραχώρησή της σε ιδιώτη έχει ολοκληρωθεί και προβλέπει εντός του επόμενου διαστήματος την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την έναρξη εντός του έτους της Β φάσης του διαγωνισμού με πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Ελληνικό: σε διαβούλευση η περιβαλλοντική μελέτη εν αναμονή του δασαρχείου

Περίπλοκα παραμένουν τα ζητήματα για το Ελληνικό: Στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας έγκρισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), οι εταιρείες «Ελληνικό Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου Α.Ε.» και «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.», ενεργώντας από κοινού ως Αρχή Σχεδιασμού του ΣΟΑ, δημοσιοποίησαν και ανήρτησαν στις ιστοσελίδες τους τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΣΟΑ, με σκοπό τη δημόσια διαβούλευση.

Με βάση τον προβλεπόμενο σχεδιασμό, το ενδιαφερόμενο κοινό μπορεί να διατυπώσει εγγράφως και σε κάθε περίπτωση επαρκώς τεκμηριωμένα τις απόψεις του προς τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι τις 9 Αυγούστου.

Θα ακολουθήσουν η ενσωμάτωση των αντιρρήσεων και η κατάθεση του σχεδίου προεδρικού διατάγματος. Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ώς τα τέλη του χρόνου, οπότε επιδιώκεται να γίνει το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας και να καταβληθεί η πρώτη δόση.

Το δασαρχείο

Επιπλέον, σε συνέχεια της απόφασης του Δασαρχείου Πειραιά, με την οποία χαρακτηρίζεται δασική μια μικρή, αλλά καίρια, έκταση στον χώρο του παλιού αεροδρομίου (σ.σ. για την ακρίβεια, βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλιακή ζώνη, όπου ο επενδυτής σχεδιάζει την κατασκευή πολυώροφου κτιρίου με καζίνο, που είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του όλου project) το ΤΑΙΠΕΔ έχει καταθέσει ένσταση κατά της εισήγησης του δασάρχη και η τελική απόφαση επί της ενστάσεως αναμένεται στο τέλος Αυγούστου.

Η διοίκηση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, αν και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, εντούτοις θεωρεί απίθανο οι δασικές υπηρεσίες να επιμείνουν στη σχετική εισήγηση του δασάρχη Πειραιά. Γι’ αυτό άλλωστε αισιοδοξεί ότι το οικονομικό κλείσιμο της αποκρατικοποίησης θα γίνει πριν από το τέλος του έτους.

Ωστόσο, επειδή στην περίπτωση του Ελληνικού η εμπειρία έχει αποδείξει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απόφαση των δασικών υπηρεσιών.

Για την ιστορία, τέλος, να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2017 ολοκληρώνεται με την πρόσληψη στρατηγικού συμβούλου αναφορικά με την αξιοποίηση της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ στη ΔΕΠΑ. Κι εκεί υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την έκβαση του project, αν και αυτή θα γίνει γνωστή εντός του επόμενου έτους. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το πρώτο βήμα αναμένεται να γίνει εντός του 2017, αν όλα πάνε καλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή