Πρωταγωνιστικός ο ρόλος ξένων funds στην αναδιάρθρωση ελληνικών εταιρειών

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος ξένων funds στην αναδιάρθρωση ελληνικών εταιρειών

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αργά αλλά σταθερά πληθαίνουν οι εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων από ξένα ή ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια και επιχειρήσεις, δημιουργώντας συγκρατημένη αισιοδοξία για τη θετική επίδραση που μπορεί να έχουν τόσο στην οικονομία όσο και στους ισολογισμούς των τραπεζών, όταν αφορούν στοιχεία του ενεργητικού τους. Μάλιστα, ο αριθμός των εξαγορών το πρώτο εξάμηνο του 2017 είναι τέτοιος που μπορεί να εκπλήξει τους αμύητους. Από την εξαγορά της Taxibeat από τον όμιλο Daimler ή την εξαγορά του ξενοδοχείου Athens Ledra απο την αμερικανική Hines έως την πώληση της ελληνικής Innoetics στη Samsung Electronics, οι συμφωνίες πυκνώνουν.

Την ίδια ώρα, προχωρούν οι διαδικασίες για την πώληση σημαντικών τραπεζικών assets, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων AVIS από την Πειραιώς, για την οποία ενδιαφέρονται τόσο η ελληνική Virtus όσο και το αμερικανικό Fortress Group.

Αλλες, ωστόσο, δεν προχωρούν. Χαρακτηριστική αυτή της εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της οποίας η εκποίηση δυο μονάδων της στη Σερβία έχει «σκοντάψει». Οπως και της συμμετοχής (40,5%) της Πειραιώς στην ακτοπλοϊκή Hellenic Seaways, για την οποία ερίζουν τόσο ο ιταλικός όμιλος Grimaldi όσο και η ελληνικών συμφερόντων Eaglemind. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις το χαμηλό τίμημα προτάσσεται ως αιτία για την διστακτικότητα να προχωρήσουν τα deals.

Αλλες εξαγορές πάλι ενδέχεται να γίνουν βραχυπρόθεσμα στις ιχθυοκαλλιέργειες, με τις Νηρέα και Σελόντα να προετοιμάζονται από τις Lazard Frères SAS, PwC και Alvarez & Marsal για να βγουν σε διαγωνιστική διαδικασία. Αυτές τις μέρες αναμένεται και η κατάληξη του διαγωνισμού που έκανε η Eurobank για το ξενοδοχείο King George. Η επιτυχής πώληση του Hilton από την Alpha και του Αστέρα Βουλιαγμένης από την Εθνική μαρτυρούν το σημαντικό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τα υψηλής ποιότητας ελληνικά ξενοδοχεία. Τη ίδια ώρα, το επενδυτικό γκρουπ CVC Capital Partners εξαγόρασε το το νοσοκομείο Metropolitan. Επίσης, ρωσικός όμιλος, συμφερόντων Dmitry Ananyev, εξαγόρασε το 51% της ελληνικής Vitro Hellas Α.Ε. στην Ημαθία, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή, έρευνα και διάθεση φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού. Ο ιταλικός όμιλος παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων Granarolo εξαγόρασε το 50,01% της ελληνικής εταιρείας διανομής Quality Brands International από την εταιρεία Οπτιμα συμφερόντων ομίλου Παντελιάδη, ενώ η αμερικανική Varde Partners κατέβαλε 61,3 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 31,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Lamda Malls Α.Ε. Αρχές Μαρτίου τα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» απορροφήθηκαν από τη νεοσυσταθείσα εταιρεία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη Α.Ε.», θυγατρική του ομίλου «Σκλαβενίτη». Η Innoetics κορυφαία εταιρεία διεθνώς στις τεχνολογίες φωνής και τεχνοβλαστός του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» αποκτήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Samsung Electronics, ενώ τον Φεβρουάριο η mytaxi συμφερόντων της γερμανικής Daimler προχώρησε στην εξαγορά του 100%, της εταιρείας Taxibeat ΕΠΕ, διαχειριστή του Taxibeat, της ελληνικής εφαρμογής για την κλήση ταξί. Τέλος, η ελληνική εταιρεία φυτικών καλλυντικών Apivita βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης της εισόδου της ισπανικής Puig Group στο μετοχικό κεφάλαιό της. Προ ολίγων ημερών, η γερμανική friends4media Group εξαγόρασε το ελληνικό Quizdom, εφαρμογή που μετέφερε το παραδοσιακό παιχνίδι γνώσεων στο κινητό και έχει ήδη επεκταθεί στο εξωτερικό. Οι Grivalia Properties και η Πανγαία έχουν αμφότερες προχωρήσει στην εξαγορά ενός σημαντικού αριθμού εμπορικών ακινήτων και ξενοδοχείων. Και ακόμα το 2017 έχει να διανύσει πέντε ολόκληρους μήνες με πολλές μικρές αλλά και μεγαλύτερες συμφωνίες να κυοφορούνται σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή