Ξεκινά η υλοποίηση της νέας Πρωτοβάθμιας Υγείας

Ξεκινά η υλοποίηση της νέας Πρωτοβάθμιας Υγείας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ανάρτηση στη Διαύγεια της προκήρυξης για προσλήψεις 2.868 γιατρών και άλλων επαγγελματιών που θα στελεχώσουν τις 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), ξεκινά η υλοποίηση του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η προκήρυξη βγήκε στον «αέρα» την ίδια ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής και αφορά συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, η οποία δύναται να ανανεωθεί για άλλα δύο έτη.

Οι προσλήψεις αφορούν σε 956 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων, 239 θέσεις παιδιάτρων, 478 θέσεις νοσηλευτών, 239 θέσεις κοινωνικών λειτουργών, 478 θέσεις διοικητικού-οικονομικού προσωπικού και 478 θέσεις επισκεπτών-τριών υγείας. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο υπουργείο Υγείας αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού τόπου tomy.moh.gov.gr. Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση και για θέσεις μόνο μιας κατηγορίας εκπαίδευσης και ενός κλάδου και ειδικότητας, με ανώτατο όριο τις 5 θέσεις. Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων αρχίζει την Τρίτη 8/8/2107 και ώρα 9 π.μ. και λήγει την Παρασκευή 25/8/2017 και ώρα 11.59 μ.μ. Οι υποψήφιοι που έχουν εμπρόθεσμα υποβάλει την αίτηση πρέπει να αποστείλουν με συστημένη επιστολή ή να υποβάλουν αυτοπροσώπως τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εκάστοτε υγειονομική περιφέρεια στην οποία ανήκει η θέση επιλογής τους. Για τους υποψήφιους που επιδιώκουν πολλαπλές θέσεις, η επιστολή γίνεται άπαξ ανά ΥΠΕ. Η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών λήγει στις 4/9/2017.

Το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο και μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Ως «προχειρότητα» το χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος προειδοποιεί ότι «θα εξεταστούν οι δέουσες νομικές ενέργειες προς πάρα κατεύθυνση». Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, «ο ασφαλισμένος αποστερείται του δικαιώματος επιλογής του γιατρού, με την εισαγωγή ενός ξένου προς τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας συστήματος παραπομπών για τους ασθενείς, το λεγόμενο gatekeeping. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, οι πολίτες θα εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα ορίζει εάν και ποιον ειδικευμένο γιατρό χρειάζεται να επισκεφθούν. Είναι όμως ακόμη σοβαρότερα τα ζητήματα δημόσιας υγείας που θέτουν οι ρυθμίσεις που δίνουν το δικαίωμα συνταγογράφησης σε επιστήμονες υγείας που δεν είναι γιατροί». Καταλήγοντας ο ΙΣΑ διαμηνύει ότι θα παρακολουθεί όσα τυχόν μέτρα υλοποίησης ληφθούν και θα πράξει, αυτό που επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος για την προάσπιση του κύρους του ιατρικού λειτουργήματος και της δημόσιας υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή