Πιέσεις Βατικανού-Γαλλίας προς τον Μαδούρο

Πιέσεις Βατικανού-Γαλλίας προς τον Μαδούρο

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Εκκληση προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να μη συγκαλέσει το νεοπαγές σώμα της Συντακτικής Συνέλευσης, που διχάζει τον λαό της χώρας και πυροδοτεί τη βία, απηύθυνε χθες το Βατικανό. Την ίδια στιγμή και ενώ το εθνικό νόμισμα κατέρρευσε χθες κατά 18% έναντι του δολαρίου, πρωτοβουλία διαμεσολάβησης αναλαμβάνει και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, απορρίπτοντας τη γραμμή των κυρώσεων που υιοθετούν άλλες χώρες της Ε.Ε.

«Οι τρέχουσες προσπάθειες π.χ. η συγκρότηση της Συντακτικής Συνέλευσης δημιουργούν κλίμα έντασης και συγκρούσεων, θεωρώντας δεδομένο το μέλλον», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Βατικανού, που κάλεσε επίσης τις ένοπλες δυνάμεις να αποφύγουν τη χρήση υπερβολικής βίας. Σε μια κίνηση καλής θέλησης, πάντως, πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών επέτρεψαν στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αντόνιο Λεντέσμα να επιστρέψει στο σπίτι του και να συνεχίσει να εκτίει την ποινή του κατ’ οίκον. Ο ίδιος είχε συλληφθεί την Τρίτη τα ξημερώματα και είχε οδηγηθεί στη φυλακή, με επίσημη αιτιολογία την παραβίαση των όρων της κατ’ οίκον κράτησής του.

Η χθεσινή ημέρα προμηνυόταν δύσκολη για τη χώρα, καθώς ο Μαδούρο επέμενε στη σύγκληση της Συντακτικής Συνέλευσης και η αντιπολίτευση είχε προαναγγείλει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Σε μια άλλη εξέλιξη η ισπανική πρεσβεία στη χώρα δέχθηκε επίθεση με αυτοσχέδια εκρηκτικά, ίσως επειδή η Μαδρίτη ήταν η χώρα της Ε.Ε. που διεκδικούσε τη σκληρότερη στάση έναντι του Καράκας. Τέλος, σε μια επίδειξη αλληλεγγύης, η ρωσική Rosneft φέρεται ότι κατέβαλε προπληρωμή ύψους 1,015 δισ. δολάρια στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας μετά τη συμφωνία για αγορά αργού πετρελαίου. Η Βενεζουέλα δυσκολεύεται να πληρώσει τους πιστωτές της, καθώς η οικονομία της χώρας δοκιμάζεται από τριψήφιο πληθωρισμό και ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή