Πρόβλεψη για επιτάχυνση της ιαπωνικής οικονομίας

Πρόβλεψη για επιτάχυνση της ιαπωνικής οικονομίας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιαπωνική οικονομία προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, μεταξύ Απριλίου-Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση μεταξύ οικονομολόγων την οποία διενήργησε το πρακτορείο Reuters, κυρίως χάρη στην εσωτερική ζήτηση και στις ιδιωτικές επενδύσεις. Το ιαπωνικό ΑΕΠ προβλέπεται να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 2,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, ανάπτυξη που, αν επαληθευτεί, θα είναι η υψηλότερη από το πρώτο τρίμηνο του 2016. Την τελευταία φορά που η ιαπωνική οικονομία είχε αναπτυχθεί για έξι συνεχόμενα τρίμηνα ήταν μεταξύ πρώτου τριμήνου του 2005 και δεύτερου τριμήνου του 2006.

Σε τριμηνιαία βάση, το ποσοστό 2,5% μεταφράζεται σε ανάπτυξη 0,6%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2017 η ιαπωνική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 0,3%. «Το πιθανό είναι ότι θα συνεχιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας, υποβοηθούμενη από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας», σχολίασε ο Χιντενόμπου Τοκούντα, υψηλόβαθμος οικονομολόγος του ερευνητικού ινστιτούτου Mizuho. «Το καταναλωτικό κλίμα βελτιώνεται χάρη στην ανάκαμψη των τιμών των μετοχών και χάρη στις αγορές διαρκών αγαθών, κάτι που πιθανότατα συνέβαλε στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης», πρόσθεσε. Η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 0,5% το δεύτερο τρίμηνο, από 0,3% που είχε αυξηθεί το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, η εξωτερική ζήτηση αναμένεται να αφαιρέσει 0,35% από το ΑΕΠ, αφού οι εισαγωγές ήταν περισσότερες από τις εξαγωγές για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα. Οι επενδύσεις προβλέπεται ότι αυξήθηκαν κατά 1,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, από 0,6% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας θα ανακοινωθούν τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας, για το οποίο τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν την Τρίτη, προβλέπεται πως θα έχει πλεόνασμα ύψους 7,4 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο. Τέλος, την επόμενη εβδομάδα η Ιαπωνία θα δημοσιεύσει στοιχεία για παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού και προβλέπεται πως θα παρουσιάσει αύξηση κατά 3,7% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, όταν οι παραγγελίες είχαν μειωθεί κατά 3,6%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή