Η Βουλή «κλείνει» τις εργασίες της

Η Βουλή «κλείνει» τις εργασίες της

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υπερψήφιση, μόνο από τη δικομματική πλειοψηφία του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ολοκληρώθηκε αργά χθες το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής ένας κύκλος προβληματικής νομοθέτησης που διήρκεσε δέκα ημέρες και περιέλαβε έγκριση συνολικά πέντε σχεδίων νόμων, με συνοπτικές διαδικασίες. Μαζί με αυτά, «πέρασαν» και 62 υπουργικές τροπολογίες, μέσω των οποίων ρυθμίζεται μία σειρά από υποθέσεις της συγκυρίας ή και διευθετούνται διάφορες υποθέσεις.

Πέραν αυτών, έγιναν από τους υπουργούς αποδεκτές και ορισμένες βουλευτικές τροπολογίες, κυρίως από μέλη της πλειοψηφίας, επίσης για τακτοποίηση διαφόρων υποθέσεων. Μεταξύ των εν λόγω τροπολογιών –των οποίων το κεντρικό χαρακτηριστικό είναι πως δεν συνοδεύονται από Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, πράγμα που συμβαίνει με τις υπουργικές προκειμένου να καταγράφονται οι δαπάνες επί του προϋπολογισμού που επιφέρουν οι εκάστοτε νομοθετικές ρυθμίσεις, είναι και μία που ρυθμίζει παλαιές φορολογικές υποθέσεις ακινήτων ιδιοκτησίας Μονών του Αγίου Ορους.

Μικρή «ταλαιπωρία»

Η συγκεκριμένη τροπολογία, που φέρει υπογραφές τριών βουλευτών από διαφορετικά κόμματα (Π. Σκουρολιάκος ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Λαζαρίδης ΑΝΕΛ και Ι. Σαρίδης Εν. Κεντρώων) έτυχε μικρής «ταλαιπωρίας»: είχε αρχικώς κατατεθεί την περασμένη εβδομάδα, αλλά αν και εκ μέρους της κυβέρνησης είχε τονιστεί πως θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, για διαδικαστικούς λόγους κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Η ίδια τροπολογία επανακατατέθηκε χθες, στο νομοσχέδιο του κ. Ν. Παππά, με τον υπουργό σχεδόν μία ώρα μετά την κατάθεσή της να δηλώνει στην Ολομέλεια ότι την κάνει αποδεκτή.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συγκεκριμένης και ψηφισθείσας τελικώς χθες αυτής ρύθμισης, «κλείνουν» παλαιές υποθέσεις φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας για ακίνητα των προαναφερόμενων μονών, εντός και εκτός του Αγίου Ορους.

Ως γνωστόν, οι προβληματικοί –όπως χαρακτηρίζονται απ’ όλες τις πολιτικές παρατάξεις– ρυθμοί άσκησης της νομοθετικής λειτουργίας, έχουν ειδικά το τελευταίο διάστημα βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο εντόνων διαμαρτυριών από πλευράς της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκη εκτός των άλλων να καταγγέλλει και εγγράφως στον πρόεδρο της Βουλής το ζήτημα και να δηλώνει ότι θα επανέλθει επ’ αυτού αμέσως μετά το τέλος των σύντομων θερινών διακοπών της Βουλής.

Ενόχληση Βούτση

Εντονότατα ενοχλημένος από τη δημοσιότητα που έχει προσλάβει το θέμα (κυρίως με το «τσουνάμι» των εκπρόθεσμων, άσχετων με τα νομοσχέδια στα οποία συμπεριλαμβάνονται και ακοστολόγητων τροπολογιών), ο κ. Ν. Βούτσης όχι μόνο κάνει λόγο για υπερβολές της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ, αλλά και εκφράζει τον ισχυρισμό πως όσοι παρουσιάζουν το φαινόμενο στις διαστάσεις τις οποίες ο ίδιος αμφισβητεί, λειτουργούν ουσιαστικά υπέρ εκείνων που τάσσονται κατά της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού.

«Είναι εκτός τόπου και χρόνου η όλη προπαγάνδα η οποία γίνεται για κακή νομοθέτηση σε αυτό το ύψος, σε αυτό τον βαθμό» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Βούτσης και αναφέρει ότι απλώς υπάρχουν προβλήματα στη νομοθέτηση, τα οποία η Βουλή και η κυβέρνηση προσπαθούν να επιλύσουν. «Αρκετά προβλήματα νομοθέτησης είχαμε και έχουμε, και πρέπει να διορθωνόμαστε κάθε ημέρα που περνάει. Οχι έτσι, όμως, διότι έτσι θίγεται η ίδια η Βουλή, η ίδια η δημοκρατία», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής. Για να προσθέσει: «Αυτή η ατζέντα δεν οδηγεί σε μια βελτίωση των όρων λειτουργίας του Κοινοβουλίου ούτε της δημοκρατίας. Η πολιτική, κυνική χρησιμοποίηση, λάθος εν πολλοίς, στοιχείων για να δημιουργηθεί μία εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί αντισυνταγματικά και το προεδρείο λειτουργεί αντισυνταγματικά, με πρώτο ένοχο εμένα, είναι απολύτως λαθεμένη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή