Σε χαλαρούς ρυθμούς η κυβέρνηση, μικρές αποδράσεις υπουργών

Σε χαλαρούς ρυθμούς η κυβέρνηση, μικρές αποδράσεις υπουργών

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τον περασμένο Ιούνιο, ότι η κυβέρνηση αυτό το καλοκαίρι δεν θα κάνει διακοπές, φαίνεται, ωστόσο, ότι και αυτή η κυβέρνηση δεν θα διαφοροποιηθεί από τον κανόνα της έστω και ολιγοήμερης απόδρασης για τα στελέχη της πέριξ του Δεκαπενταύγουστου. Ετσι, φαίνεται να έχει διαμορφωθεί μια άτυπη συμφωνία μεταξύ των υπουργών και κάποιοι από αυτούς θα απουσιάσουν για διακοπές από σήμερα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ κάποιοι άλλοι θα αποδράσουν την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας και το στενό πρωθυπουργικό επιτελείο θα συνεχίσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες έναν κύκλο συσκέψεων προκειμένου να δρομολογηθούν εκείνες οι κινήσεις που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να διαμορφώνει την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας εφεξής. Στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκονται και εισηγήσεις για άμεσο ανασχηματισμό, τις οποίες ο κ. Τσίπρας δεν έχει απορρίψει, με το σκεπτικό ότι η ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος στο μέσον περίπου της τετραετίας και με το μήνυμα που προκρίνεται να είναι η έναρξη μιας νέας πορείας για τη χώρα, αυτή της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια, θα μπορούσε να λειτουργήσει ενισχυτικά στην προσπάθεια ανάταξης των δημοσκοπικών επιδόσεων της κυβέρνησης.

Στις προτεραιότητες του σχεδιασμού που γίνεται από την κυβερνητική και κομματική ηγεσία είναι να επανασχεδιαστούν οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην κυβέρνηση και, πρωτίστως, στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το αφήγημα, δηλαδή, ότι μπορεί η κυβέρνηση να προχώρησε σε έναν συμβιβασμό, που την υποχρέωσε στην άσκηση μνημονιακών πολιτικών, αλλά, καθώς εισερχόμαστε σε πορεία εξόδου από τα μνημόνια, θα αρχίσουν να αναδεικνύονται οι διαφορές στην πολιτική της με τη Ν.Δ. Αυτό προέκυψε άλλωστε και από τη διπλή παρουσία του κ. Τσίπρα στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα, στις συζητήσεις για τα νομοσχέδια των υπουργείων Παιδείας και Υγείας. Εκεί, με σαφήνεια ετέθη το ζήτημα των διαχωριστικών γραμμών, με την κυβέρνηση να διεκδικεί ένα περισσότερο φιλολαϊκό «αποτύπωμα» και να περάσει το μήνυμα ότι το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο δεν μας καθιστά ίδιους, υπάρχουν περιθώρια υιοθέτησης διακριτών επιλογών στη διαχείριση της καθημερινότητας. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που καλούνται να επικοινωνήσουν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην έξοδό τους προς τις εκλογικές περιφέρειές τους, με δεδομένο ότι η Βουλή ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες της πριν από τις θερινές διακοπές. Το ζητούμενο για στελέχη και βουλευτές είναι να καταφέρουν να αποκτήσουν εκ νέου ένα ακροατήριο που θα ενδιαφερθεί για το αφήγημα της επόμενης ημέρας και θα πειστεί ότι αυτό είναι ρεαλιστικό και όχι ανεδαφικές υποσχέσεις, όπως αποδείχθηκαν όσα τα ίδια στελέχη τους έλεγαν πριν από τρία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή