Νέες ειδικότητες μαθητείας από τον Σεπτέμβριο

Νέες ειδικότητες μαθητείας από τον Σεπτέμβριο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ένταξη εννέα νέων ειδικοτήτων θα συνεχιστεί την επόμενη σχολική χρονιά 2017-18 η υλοποίηση της μαθητείας, ενός θεσμού στον οποίο συμμετέχουν ήδη 1.200 νέοι απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τον σχεδιασμό του για επέκταση του θεσμού σε επιπλέον ειδικότητες και για διεύρυνση του αριθμού των ΕΠΑΛ που προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα. Επίσης, στις προθέσεις του υπουργείου είναι από την επόμενη σχολική χρονιά να εφαρμοστεί και στα ΙΕΚ. Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβάνης, με επιστολή του προς τα επαγγελματικά επιμελητήρια, ζήτησε να στηρίξουν την προσπάθεια ενημερώνοντας τις επιχειρήσεις-μέλη τους, ώστε να προσφέρουν θέσεις μαθητείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, από τον προσεχή Οκτώβριο θα δημιουργηθούν τμήματα μαθητείας στις εξής νέες ειδικότητες: τεχνικός τεχνολογίας τροφίμων και ποτών, υπάλληλος τουριστικών επιχειρήσεων, γραφικών τεχνών, τεχνικός ηλεκτρονικών και υπολογιστικών συστημάτων, εγκαταστάσεων, δικτύων και τηλεπικοινωνιών, τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης, αερισμού και κλιματισμού, βοηθός ιατρικών-βιολογικών εργαστηρίων, βοηθός βρεφονηπιοκόμων, βοηθός φυσικοθεραπευτή και αισθητικής τέχνης.

Η μαθητεία είναι 9μηνης διάρκειας, απευθύνεται σε ενήλικους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων που έχουν αποκτήσει και απολυτήριο λυκείου και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4, και οι οποίοι με την ένταξή τους σε τμήματα μαθητείας έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν πρόγραμμα εκπαίδευσης και στον χώρο εργασίας. Οπως ενημερώνει ο κ. Μπαξεβανάκης στην επιστολή του προς τα επιμελητήρια, την περυσινή χρονιά ο θεσμός «αγκαλιάστηκε» από 1.200 αποφοίτους των ΕΠΑΛ, με εμπλοκή αρκετών δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων και επιμελητηρίων. «Φιλοδοξούμε με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων να πολλαπλασιάσουμε τα επόμενα δύο χρόνια τον αριθμό των θέσεων μαθητείας», αναφέρει ο υφυπουργός και καταλήγει: «Σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τις επιχειρήσεις-μέλη σας ή/και να διοργανώσετε ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ώστε να προσφέρουν θέσεις μαθητείας για το σχολικό έτος 2017-2018, και μαζί να στηρίξουμε την προσπάθεια αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και διασύνδεσής της με την ελληνική επιχειρηματικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή