«Ανάσα» σε ευάλωτες οικογένειες για λογαριασμούς ΔΕΗ

«Ανάσα» σε ευάλωτες οικογένειες για λογαριασμούς ΔΕΗ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που οι λογαριασμοί της ΔΕΗ «καίνε» όλο και περισσότερους καταναλωτές, η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε την αναβάθμιση του προγράμματος στήριξης μερίδας φτωχών και ευάλωτων οικογενειών. Συγκεκριμένα, υπερδιπλασιάζεται το ποσό που θα διατεθεί για επιδότηση οικιακών καταναλωτών μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018. Από 2.050.000 ευρώ που διατέθηκαν στην πρώτη φάση, τώρα προϋπολογίζονται 5.000.000 ευρώ (με εκτίμηση να επιδοτηθούν 30.000 οικογένειες έναντι 20.000).

Ποιοι είναι δικαιούχοι; Κατ’ αρχάς, πρέπει να είναι κάτοικοι της Περιφέρειας Αττικής, ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Δεύτερον, να έχουν παλαιότερες οφειλές στη ΔΕΗ και να έχουν προχωρήσει σε συμφωνία διακανονισμού έως 31 Αυγούστου 2017. Τρίτον, να εξυπηρετούν κανονικά τον διακανονισμό από 31 Αυγούστου έως τις 31 Οκτωβρίου. Και βέβαια, να ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Εάν πρόκειται για «άτομα με χαμηλό εισόδημα», «μακροχρόνια ανέργους», «άτομα με αναπηρία», «άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης» θα λάβουν ενίσχυση 150 ευρώ άπαξ. Οικογένειες με τρία προστατευόμενα τέκνα θα λάβουν 100 ευρώ. Στην πρώτη φάση η ενίσχυση ήταν 100 ευρώ για όλους.

Οι καταναλωτές δεν λαμβάνουν τα χρήματα στο χέρι, αλλά αυτά πιστώνονται από την περιφέρεια στους λογαριασμούς τους στη ΔΕΗ. Οσοι καταναλωτές εξυπηρετήσουν κανονικά τη ρύθμιση οφειλών τους για τους επόμενους τρεις μήνες θα δεχτούν αυτόματα την πίστωση, χωρίς να κάνουν κάποια ενέργεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η περιφέρεια, οι δικαιούχοι ΚΟΤ στην Αττική είναι περίπου 235.000 (σε όσους έχουν ενταχθεί στην κατηγορία ΚΟΤ δεν κόβεται το ρεύμα). Εξ αυτών, 150.000 πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, ενώ 80.000 έχουν συσσωρευμένες οφειλές, τις οποίες ένα μέρος εξυπηρετεί μέσω ρύθμισης. Η πρωτοβουλία της περιφέρειας έρχεται να ενισχύσει αυτήν την κατηγορία. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος, σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης (δηλαδή από περισσότερους καταναλωτές που θα εμφανιστούν συνεπείς με τον διακανονισμό τους με τη ΔΕΗ και ανήκουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες) υπάρχει δυνατότητα για διεύρυνση του ποσού που θα διατεθεί. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όμως, δεν βοηθάει τις οικογένειες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς, ούτε να εξυπηρετήσουν τις ρυθμίσεις τους με τη ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή