Το ποδόσφαιρο των 9 ψηφίων

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις συνέπειες της κάλυψης από την Παρί Σεν Ζερμέν της γιγάντιας ρήτρας των 222 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του Νεϊμάρ προσπαθεί να χαρτογραφήσει η διεθνής ποδοσφαιρική κοινότητα, «ζαλισμένη» καθώς είναι από τα ύψη της προσφοράς στην Μπαρτσελόνα των Καταρινών ιδιοκτητών της Κυπελλούχου Γαλλίας.

Ανεξαρτήτως από την εξέλιξη της μεταγραφής του αρχηγού της εθνικής Βραζιλίας στο Παρκ ντε Πρενς, βραχυχρόνια και μακροχρόνια, από μόνη της η υλοποίηση της πληρωμής του εννιαψήφιου αυτού ποσού αλλάζει ριζικά τα δεδομένα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Μονακό ανέμενε την ολοκλήρωση της μεταγραφής του «10» της Βραζιλίας στην ΠΣΖ για να ανεβάσει την τιμή του μεγαλύτερου αστεριού της, αλλά εφήβου ακόμη, Κιλιάν Μ’μπαπέ. Ούτε είναι τυχαία η εκδήλωση ικανοποίησης από τον υπουργό προϋπολογισμού της Γαλλίας για την καταβολή τόσων χρημάτων για τον Νεϊμάρ, αφού ο μισθός του επρόκειτο να σπάσει κάθε ρεκόρ φέρνοντας περισσότερα έσοδα στη γαλλική εφορία, και μάλιστα… καταρινής προελεύσεως.

Οι υπεραξίες

Τη νέα κατάσταση στο διεθνές ποδόσφαιρο περιέγραψε σωστά ο Ζοζέ Μουρίνιο: Ο Πορτογάλος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που πέρυσι έσπασε το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής «δίνοντας» 105 εκατ. ευρώ για τον Γάλλο Πολ Πογκμπά, είπε μεσοβδόμαδα ότι ο Νεϊμάρ αξίζει τα χρήματα που δίνει η Παρί γι’ αυτόν, όμως ο πληθωρισμός που προκαλείται θα οδηγήσει σε εκτόξευση της τιμής παικτών που δεν το αξίζουν.

«Για 200 εκατ. λίρες ο Νεϊμάρ δεν είναι ακριβός», είπε ο κ. Μουρίνιο, ξαφνιάζοντας τους ρεπόρτερ που τον άκουγαν. «Ακριβοί είναι εκείνοι που φτάνουν σε μια τιμή χωρίς να διαθέτουν την αντίστοιχη ποιότητα», συμπλήρωσε και εξήγησε: «Ο Νεϊμάρ είναι ακριβός μόνο ως προς το ότι θα έχουμε τώρα περισσότερους παίκτες στα 100 εκατ. λίρες, περισσότερους στα 80 εκατ. και περισσότερους στα 60 εκατ. Κι αυτό νομίζω ότι είναι το πρόβλημα, οι συνέπειες του Νεϊμάρ, όχι ο ίδιος». Η ισπανική λίγκα προσπάθησε να φρενάρει τη μεταγραφή του 25χρονου επιθετικού αρνούμενη να δεχθεί τα 222 εκατ., λέγοντας ότι καταστρατηγείται το οικονομικό Ευ Αγωνίζεσθαι (Financial Fair Play) της UEFA, το οποίο επικαλέστηκε και η Μπαρτσελόνα, λέγοντας ότι πρέπει να επιληφθεί του θέματος η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία. Ωστόσο, η Νιόν απάντησε ότι δεν μπορεί να δρα προληπτικά απαγορεύοντας την πληρωμή ενός ποσού, αφού οι κανονισμοί του οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι προβλέπουν επιβολή ποινής κατόπιν εορτής, όταν προστεθούν έσοδα και έξοδα της χρονιάς και τα έξοδα ξεφεύγουν. Αυτό απογοήτευσε τον κόσμο του ποδοσφαίρου, που ήλπιζε σε αυστηρότερο έλεγχο της ροής του χρήματος. «Νόμιζα ότι το οικονομικό Ευ Αγωνίζεσθαι δημιουργήθηκε ώστε να μη συμβαίνουν τέτοια πράγματα», είπε για την κάλυψη της ρήτρας του Νεϊμάρ ο Γερμανός τεχνικός της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ. «Τελικά πρόκειται περισσότερο για μια σύσταση παρά για πραγματικό κανόνα», πρόσθεσε.

Πέρα από τη λογική

Την ιδιοκτησιακή διάσταση της υπόθεσης θίγει από την πλευρά του ο Γάλλος προπονητής της Αρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ: «Οταν μια ολόκληρη χώρα έχει την ιδιοκτησία ενός συλλόγου, όλα είναι δυνατά και είναι δύσκολο να γίνει σεβαστό το οικονομικό Ευ Αγωνίζεσθαι», είπε σχετικά με την ιδιοκτησία της ΠΣΖ από τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ, που θα καλόβλεπε τον Νεϊμάρ να γίνεται πρεσβευτής του Μουντιάλ του 2022 στο Εμιράτο, την ώρα μάλιστα που αυτό βρίσκεται σε αποκλεισμό από τις γειτονικές αραβικές χώρες. «Αποτελεί συνέπεια της αλλαγής που έχουν επιφέρει στο τοπίο οι αλλαγές ιδιοκτησίας τα τελευταία 15 χρόνια. Πάντα ζητώ να ζει το ποδόσφαιρο με τους δικούς του πόρους», λέει ο κ. Βενγκέρ από τη θέση του Νέστορα του ποδοσφαίρου στα 67 του και με 33 χρόνια στην προπονητική. «Φτάσαμε πέρυσι στα 100 εκατ. και φέτος στα 200. Πάει πέρα από υπολογισμούς, πέρα από τη λογική», συμπληρώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή