Δημιουργήθηκαν 209.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο στις ΗΠΑ

Δημιουργήθηκαν 209.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο στις ΗΠΑ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο της απασχόλησης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα τον Ιούλιο προσέλαβαν περισσότερους υπαλλήλους απ’ ό,τι ανέμεναν αναλυτές και οικονομολόγοι. Επίσης, τους προσέλαβαν με αυξημένους μισθούς. Αυτές οι εξελίξεις πιθανώς να σημαίνουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει πλέον τα περιθώρια να ανακοινώσει στην επικείμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς θα αρχίσει να περιορίζει το τεράστιο χαρτοφυλάκιό της από ομόλογα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χθες ότι οι εκτός αγροτικού τομέα διάφορες εταιρείες στις ΗΠΑ τον Ιούλιο δημιούργησαν 209.000 νέες θέσεις εργασίας, χάρη στην υψηλή τους κερδοφορία. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει 183.000 νέες θέσεις εργασίας. Τον Ιούνιο τα στοιχεία για την απασχόληση αναθεωρήθηκαν προς το καλύτερο. Δημιουργήθηκαν 231.000 θέσεις εργασίας, από 222.000 θέσεις που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Αλλά και στις αμοιβές παρατηρήθηκε βελτίωση. Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε 9 σεντ, δηλαδή 0,3% τον Ιούλιο, έναντι αύξησης 0,2% τον Ιούνιο. Το 0,3% αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση τους τελευταίους πέντε μήνες. Οι μισθοί το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2016 – Ιουλίου 2017 είχαν παρουσιάσει αύξηση 2,5%, συμβαδίζοντας με την αντίστοιχη απόδοση του Ιουνίου.

Αξίζει να παρατηρηθεί ότι από φέτος τον Φεβρουάριο και μετά, οι αυξήσεις όσον αφορά την ωριαία αμοιβή των εργαζομένων στις ΗΠΑ είχαν πτωτική τάση. Αυτό το γεγονός δημιουργεί ποικίλα ερωτήματα, επειδή η αμερικανική οικονομία είναι υγιής και αναπτύσσεται. Πάντως, τον Ιούλιο, όπως δείχνουν τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σημειώθηκε αύξηση. Ισως, λοιπόν, οι αξιωματούχοι της Fed να έχουν στα χέρια τους στοιχεία ότι ο πληθωρισμός σταδιακά θα αναθερμανθεί και θα κινηθεί προς τον επίσημο στόχο του 2%.

Πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο θα ανακοινώσει το σχέδιό της για να περιορίσει το χαρτοφυλάκιό της των 4,5 τρισ. δολαρίων, το οποίο απαρτίζεται από ενυπόθηκους τίτλους και ομόλογα. Εντούτοις, τα στελέχη της κεντρικής τραπέζης πρέπει να συνεκτιμήσουν στον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεών τους ότι ο πληθωρισμός είναι ήπιος και οι αυξήσεις στους μισθούς υποτονικές. Ενδεχομένως, έχοντας αυτά κατά νου, να καθυστερήσουν την επόμενη αύξηση των επιτοκίων και να μην προχωρήσουν στην υλοποίησή της πριν από τον Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται, τέλος, πως η Fed έχει μέχρι στιγμής από τις αρχές του 2017 προβεί δύο φορές σε αυξήσεις επιτοκίων, που διαμορφώνονται στη ζώνη 1% – 1,25%. Η αύξηση στις αμοιβές των εργαζομένων έχουν ζωτική σημασία για να διατηρηθεί ο αναπτυξιακός ρυθμός της οικονομίας. Το δεύτερο τρίμηνο, συγκεκριμένα, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,6%, ετησίως, το οποίο σημαίνει ότι επιτάχυνε το βήμα της. Το πρώτο τρίμηνο είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 1,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή