Πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η αγοραστική δύναμη στις χώρες της Βαλτικής

Πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η αγοραστική δύναμη στις χώρες της Βαλτικής

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκαν το 2008, οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία), πέτυχαν να αυξήσουν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους περισσότερο από κάθε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης την περίοδο 1999-2015, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αντιθέτως, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Κύπρος ήταν οι μεγάλες χαμένες, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να μειώνεται κατά περισσότερο από 20% σε σχέση με την εκτιμώμενη ανάπτυξη στην περίπτωση της Ελλάδας.

Το μυστικό της επιτυχίας των τριών χωρών της Βαλτικής ήταν το χαμηλό δημόσιο χρέος, η θεαματική ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και η υιοθέτηση πολιτικής φιλικής προς τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ΕΚΤ. «Οι τρεις χώρες της Βαλτικής συγκαταλέγονται μεταξύ των λιγοστών χωρών της Ευρωζώνης, μαζί με τη Σλοβακία, όπου το πραγματικό ΑΕΠ σε ισοδύναμες μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPP) συνέκλινε σημαντικά προς τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναφέρεται στην έκθεση της ΕΚΤ. Ενώ το 1995 το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ (σε PPP) βρισκόταν μόλις στο 28% του ΑΕΠ των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 2015 είχε αυξηθεί στο 66,5%. Βέβαια, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο, Λετονοί και Λιθουανοί δεν είναι τόσο ενθουσιασμένοι με την οικονομική εξέλιξη όσο είναι οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ. Μόλις το 25% των κατοίκων των δύο χωρών χωρών θεωρεί πως η οικονομία βρίσκεται σε «μάλλον καλή» ή σε «πολύ καλή» κατάσταση, ενώ το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο σε Τσεχία και Πολωνία.

Στον αντίποδα βρίσκουμε την Ελλάδα, της οποίας το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ είχε απόκλιση κατά περίπου 22% μεταξύ 1999 και 2015 από τις εκτιμήσεις που υπήρχαν το 1999.

Αλλοι μεγάλοι χαμένοι είναι η Ιταλία, με αρνητική απόκλιση μεταξύ εκτιμήσεων και πραγματικού αποτελέσματος 16%, η Πορτογαλία με αρνητική απόκλιση 12%, η Κύπρος με αρνητική απόκλιση 11% και η Γαλλία με αρνητική απόκλιση 8%. Ακόμη και το ΑΕΠ της Γερμανίας ήταν το 2015 μειωμένο κατά 2% σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 1999.

Ομως, οι υπολογισμοί της ΕΚΤ προκαλούν γενικότερο προβληματισμό, διότι αποκαλύπτουν πως για τις περισσότερες και μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, και μάλιστα σε ισοδύναμες μονάδες αγοραστικής δύναμης, αυξήθηκε λιγότερο απ’ όσο αναμενόταν.

Στους χαμένους συγκαταλέγονται, με αύξουσα σειρά, Γερμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Γαλλία, Κύπρος, Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα. Στους κερδισμένους συγκαταλέγονται Εσθονία, Σλοβακία, Λιθουανία, Λετονία, Μάλτα, Αυστρία, Φινλανδία, Ολλανδία και Βέλγιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή