Φθινόπωρο με ιστορία και αρχιτεκτονική στο Μουσείο Μπενάκη

Φθινόπωρο με ιστορία και αρχιτεκτονική στο Μουσείο Μπενάκη

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεραμικά από το Ιζνίκ και τη Ρόδο, ιστορικές φωτογραφίες της Αθήνας, ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικές προτάσεις σπουδαστών και αφίσες αφιερωμένες στον Τουλούζ-Λοτρέκ: με το φθινοπωρινό εκθεσιακό του πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα δημιουργίας, το Μουσείο Μπενάκη φιλοδοξεί να ικανοποιήσει εξίσου τους φιλότεχνους και τους λάτρεις της Ιστορίας.

Τα πρώτα εγκαίνια της σεζόν έχουν προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου στο κτίριο της οδού Πειραιώς και αφορούν την έκθεση συμμετοχών στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό φοιτητικό διαγωνισμό «Παράλιο Σήμα» για τον σχεδιασμό μιας κατασκευής, όπου θα αναρτώνται πληροφορίες για τις επερχόμενες δράσεις και εκδηλώσεις στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Ακολουθεί, στις 14 Σεπτεμβρίου επίσης στην οδό Πειραιώς, το αφιέρωμα της Γαλλικής Σχολής στην Αθήνα των αρχών του περασμένου αιώνα με τίτλο «Αθήνα 1917. Με το βλέμμα της Στρατιάς της Ανατολής». Εικόνες τραβηγμένες ακριβώς εκατό χρόνια πριν από τη φωτογραφική υπηρεσία του συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος, που έδρασε στα Βαλκάνια στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αποκαλύπτουν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό όψεις μιας ξεχασμένης Αττικής.

Στις 20 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή των Βραβείων του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, που απονέμονται κάθε τέσσερα χρόνια από το 2000, και θα «ανοίξει» η καθιερωμένη έκθεση των διακριθέντων έργων στις κατηγορίες «κατοικία», «κτίρια κοινόχρηστης λειτουργίας» και «ανακαίνιση». Το Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής είναι, επίσης, υπεύθυνο για τη διοργάνωση της έκθεσης «Αρχιτεκτονική 1:1», η οποία εστιάζει σε ένα επιτυχημένο εκπαιδευτικό πείραμα, που έλαβε χώρα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ στο διάστημα 1995 με 2000, και θα διαρκέσει από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 19 Νοεμβρίου.

Εκατό κορυφαίοι γραφίστες από όλο τον κόσμο υπογράφουν τις αφίσες του αφιερώματος «Το Nέο Salon des Cent», το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Κέντρο Πομπιντού, στο Παρίσι, με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τον θάνατο του Τουλούζ-Λοτρέκ και μεταφέρεται στην Αθήνα 16 χρόνια αργότερα σε επιμέλεια του Πάνου Κωνσταντόπουλου, εμπλουτισμένο με πρωτότυπες αφίσες του Τουλούζ-Λοτρέκ από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, έργα 16 Ελλήνων γραφιστών και προσωπογραφίες του καλλιτέχνη φιλοτεχνημένες από σπουδαστές της Σχολής Βακαλό (28/9 -12/11).

Μια αναδρομή στην ιστορία του εργοστασίου κεραμικών της Ρόδου «Ικαρος», που λειτούργησε από το 1928 και για σχεδόν έξι δεκαετίες αποτελώντας σημαντικό πυλώνα για την οικονομία του νησιού, συνιστά η πρώτη φθινοπωρινή διοργάνωση του Κεντρικού Κτιρίου, αποτελούμενη από κεραμικά και αδημοσίευτο αρχειακό υλικό της ροδίτικης βιομηχανίας (από τις 28/9).

Μία εβδομάδα αργότερα στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Η μαγεία των κεραμικών Ιζνίκ», η οποία φιλοδοξεί να αναδείξει τη διεθνή ακτινοβολία των εργαστηρίων της τουρκικής πόλης από τα μέσα του 19ου αιώνα με αναφορές στα μεταγενέστερα εργαστήρια της Αθήνας και της Ρόδου. Τέλος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την πρώτη αναδρομική έκθεση της Μαρίτσας Τραυλού στο Μουσείο Μπενάκη, αποτελούμενη από περίπου 500 γλυπτικές συνθέσεις δημιουργημένες σε διάστημα τριών δεκαετιών (5/10 έως 19/11, κτίριο οδού Πειραιώς).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή