Παρασκηνιακή μάχη για μία υπηρεσία

Παρασκηνιακή μάχη για μία υπηρεσία

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τα «ιμάτια» της Μεγάλης Βρετανίας, ενόψει του Brexit, έχουν αρχίσει ήδη να μοιράζονται μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δημιουργώντας τεράστιο ανταγωνισμό και διπλωματικούς ελιγμούς ανάμεσα στις χώρες που έχουν δείξει έκδηλο ενδιαφέρον. Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκονται οι δύο βασικές ευρωπαϊκές υπηρεσίες που ήταν «στεγασμένες» στο Λονδίνο και, πλέον, έχοντας μείνει «ορφανές» μετά την απόφαση του Λονδίνου για αποχώρηση, αναζητούν νέες βάσεις, φέρνοντας μαζί τους ιδιαίτερα μεγάλα οικονομικά οφέλη για όποια χώρα κριθεί η καταλληλότερη για να τις φιλοξενήσει.

Ο λόγος, κυρίως για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκου και για την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, για τις οποίες κυρίως η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν δηλώσει και επίσημα παρόν, ασκώντας διπλωματική πίεση και όχι μόνο. Σφήνα για την υπηρεσία φαρμάκου μπήκε την τελευταία στιγμή και η Ελλάδα, λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Ομως οι μεγάλοι «παίκτες» θα είναι αυτοί που θα μονομαχήσουν, έχοντας ξεκινήσει έναν πόλεμο παρασκηνίου, εδώ και καιρό.

Γιατί, εδώ βρίσκεται η ουσία: Οι κινήσεις που κάνουν τα κράτη-μέλη για να καταφέρουν να κερδίσουν μία από αυτές τις υπηρεσίες είναι χαρακτηριστικές για το πώς παίζεται το ευρύτερο διπλωματικό παιχνίδι στις Βρυξέλλες. Παιχνίδι, που χρειάζεται μακροχρόνιο σχεδιασμό, στρατηγικές κινήσεις και οργάνωση. Συγκεκριμένα, οι ανταγωνιζόμενες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν ακόμα τουλάχιστον τρεις μήνες μπροστά τους για να αποδείξουν ότι είναι οι καλύτερες επιλογές για τη μεταφορά της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκου.

Τα κράτη-μέλη θα κληθούν στο τέλος Οκτωβρίου να αποφασίσουν ποιες θα είναι αυτές οι δύο πόλεις που εκπληρούν καλύτερα τα κριτήρια που έχει θέσει από τον Ιούνιο η Κομισιόν. Τα κριτήρια δεν είναι άλλα από την προσβασιμότητα της πόλης και κατά πόσον διαθέτει μια αποδοτική υποδομή, ενώ η Ε.Ε. θέλει επίσης οι νέοι οικοδεσπότες να έχουν καλή «ευρωπαϊκά προσανατολισμένη» εκπαίδευση και ευκαιρίες απασχόλησης για τις οικογένειες του προσωπικού της υπηρεσίας.

Το ολλανδικό παράδειγμα

Γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα υπουργοί και διπλωμάτες αναφέρονται στα αξιοθέατα των πόλεών τους κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στις Βρυξέλλες, ενώ μία σειρά από ιστότοποι έχουν «ανεβεί» στο Διαδίκτυο, εξυψώνοντας τις μεταφορικές συνδέσεις ή την επιστημονική κατάρτιση των σχολείων κάθε πόλης που έχει πάρει στα σοβαρά την υποψηφιότητά της.

Χαρακτηριστική είναι η ολλανδική υποψηφιότητα για την Υπηρεσία Φαρμάκου, καθώς η κυβέρνηση και ο Δήμος του Αμστερνταμ είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν δύο εκατομμύρια για την υποψηφιότητα. Το σχέδιο προβλέπει ότι εάν η Ολλανδία κερδίσει, τότε η χώρα έχει δεσμευτεί να ξοδέψει άλλα 250-300 εκατομμύρια για να χτίσει το καινούργιο κτίριο που θα τη στεγάσει. Πέρα όμως από τα χρήματα, η ολλανδική κυβέρνηση έχει συστήσει συγκεκριμένη επιτροπή που ασχολείται με το θέμα. Τα μέλη της βρίσκονταν στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα για να παρουσιάσουν επίσημα την υποψηφιότητα της πόλης, μια κίνηση που δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν το θέμα, αλλά και πόσο σημαντικά αξιολογούν την υπηρεσία για τη χώρα τους, καθώς οι άνθρωποι που την απαρτίζουν είναι πολύ υψηλά ιστάμενοι της πολιτικής σκηνής της Ολλανδίας.

Ετσι, πρόσφατα η υπουργός Υγείας της χώρας Εντιθ Σίπερς βρισκόταν στο πάνελ εξηγώντας τη σημασία της υπηρεσίας, μαζί με την αντιδήμαρχο του Αμστερνταμ και τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας Βάουτερ Μπος, ο οποίος έχει αναλάβει τη θέση του ειδικού πρέσβη για την ολλανδική υποψηφιότητα. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που –καθώς έχει περάσει και από τη θέση του υπουργού Οικονομικών– είναι γνωστό στις Βρυξέλλες. Το Aμστερνταμ έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Ευρώπη, με πάνω από 300 απευθείας πτήσεις, ενώ ο κ. Βάουτερ Μπος τόνιζε την ευκολία που θα έχουν οι σύντροφοι των εργαζομένων της υπηρεσίας να βρουν δουλειά στην πόλη.

Στην Yπηρεσία Φαρμάκου απασχολούνται περίπου 900 άτομα και βασικός σκοπός της είναι η έγκριση και η παρακολούθηση της ασφάλειας των φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη. Με ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 360 εκατ. και προσέλκυση 36.000 εμπειρογνωμόνων κάθε χρόνο στο Λονδίνο για τις συνεδριάσεις του (30.000 νύχτες ήταν κλεισμένες το 2015 σε ξενοδοχεία του Λονδίνου), δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για όποια πόλη την αποκτήσει.

Η Βαρκελώνη

Η άλλη πόλη φαβορί για την υπηρεσία είναι η Βαρκελώνη. Η Ισπανίδα υπουργός Υγείας Ντολόρες Μονσεράτ βρισκόταν και αυτή στις Βρυξέλλες τον Μάιο για να θέσει τις βάσεις της ισπανικής υποψηφιότητας. «Καμία πόλη δεν προσφέρει καλύτερο συνδυασμό θέσης, εγκαταστάσεων, υπηρεσιών και υψηλής ποιότητας ζωής, τόσο από επαγγελματική όσο και από κοινωνική σκοπιά, από τη Βαρκελώνη», είπε πριν από τη συνάντησή της με τον αρμόδιο επίτροπο Υγείας, τονίζοντας ότι ακόμα και το κτίριο που θα φιλοξενήσει την υπηρεσία είναι έτοιμο και «μπορούμε να παραδώσουμε τα κλειδιά ακόμα και σήμερα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το γεγονός ότι η Καταλωνία επιθυμεί να κάνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της από την υπόλοιπη Ισπανία δεν φαίνεται να πτοεί τους Ισπανούς, με την υπουργό Υγείας να δηλώνει πως «είμαστε ενωμένοι στην υποψηφιότητα και θα πολεμήσουμε μαζί, καθώς υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των Καταλανών και όλων των Ισπανών».

Τι πιθανότητες έχει η Ελλάδα

Η υποψηφιότητα της Ελλάδας και τι μπορεί να προσφέρει η Αθήνα έγιναν γνωστά στις Βρυξέλλες κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Υποψηφιότητα για την υπηρεσία φαρμάκου κατατέθηκε, αλλά είναι άγνωστο πόσο αναλυτική υπήρξε η παρουσίασή της. Αρμόδιος για το θέμα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μαζί με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, που ανέλαβαν να σώσουν την κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το ανακαινισμένο κτίριο του Κεράνη στην οδό Πειραιώς είναι αυτό που θα διατεθεί για τη στέγαση της υπηρεσίας, το οποίο όμως χρειάζεται διαμόρφωση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κατρούγκαλος ξεκίνησε επαφές με διπλωμάτες στην Αθήνα για την προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας. Το παιχνίδι όμως στις Βρυξέλλες έχει ξεκινήσει μήνες τώρα και ίσως οι κινήσεις της Αθήνας να είναι λίγο αργοπορημένες. Αυτό, ωστόσο, είναι κάτι το οποίο θα φανεί στην πορεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παράλληλα με την Ελλάδα, κι άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Σλοβακία και η Κύπρος, παραμένουν χωρίς καμία κρίσιμη ευρωπαϊκή σημαντική υπηρεσία εντός των ορίων τους και ήδη ασκούν πιέσεις για να αποκτήσουν. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις προαναφερθείσες η πιο δυναμική παρουσία σε αυτό το παιχνίδι είναι αυτή της Κροατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή