Μπαράζ δικαστικών αναιρέσεων για «πολιτικές» υποθέσεις

Μπαράζ δικαστικών αναιρέσεων για «πολιτικές» υποθέσεις

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αναταράξεις», εντός και εκτός συνόρων έχει προκαλέσει η καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων εις βάρος του τέως προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, η οποία «πλαισιώθηκε» χρονικά από την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου σε δύο υποθέσεις με κατηγορουμένους πρόσωπα σε επιτελικές θέσεις στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Λίγο μετά την καταδικαστική ετυμηγορία του δικαστηρίου για τον τέως πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, στον οποίο επεβλήθη ποινή διετούς φυλάκισης με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος, έγινε γνωστή η άσκηση αναίρεσης από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε δύο υποθέσεις με κατηγορουμένους τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και την τέως γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Αξιοσημείωτο είναι, δε, ότι προ δεκαπενθημέρου, από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ασκήθηκε για δεύτερη φορά αναίρεση σε έτερη υπόθεση με κατηγορούμενο τον κ. Γεωργίου.

Το «μπαράζ» αναιρέσεων στις συγκεκριμένες υποθέσεις, οι οποίες έχουν σαφές πολιτικό υπόβαθρο, έχει προκαλέσει έντονη αίσθηση και σχόλια στο πολιτικό «γίγνεσθαι», ενώ εμφανής είναι η δυσαρέσκεια των εταίρων για τις δικαστικές εξελίξεις στις δύο υποθέσεις με κατηγορούμενο τον Ανδρέα Γεωργίου. Πέραν των δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου, χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι η δήλωση της εκπροσώπου του Πιερ Μοσκοβισί, η οποία άφησε αιχμές, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου αντίκειται σε προηγούμενη αθωωτική απόφαση και επιδέχεται προσφυγής στο ανώτατο δικαστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δυσαρέσκειά τους για τις εξελίξεις στην υπόθεση Γεωργίου έχουν εκδηλώσει και οι θεσμοί, οι οποίοι επανειλημμένως έχουν ζητήσει να «κλείσει» το θέμα και μάλιστα είχαν θέσει και ζήτημα κάλυψης ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των δικαστικών εξόδων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ των οποίων και ο κ. Γεωργίου.

Ο τέως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κρίθηκε ένοχος για μία από τις τρεις πράξεις που συνιστούν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος με το οποίο βαρύνεται και συγκεκριμένα ότι δεν ενημέρωσε το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ για την αποστολή στη EUROSTAT των στοιχείων για το έλλειμμα τον Οκτώβριο του 2010. Με την ίδια απόφαση, ο κ. Γεωργίου κρίθηκε αθώος για το σκέλος της κατηγορίας που αφορά τη μη σύγκληση του Δ.Σ. της Αρχής σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, αλλά και για την επί εξάμηνο παράλληλη με την ΕΛΣΤΑΤ απασχόλησή του στο ΔΝΤ.

Πάντως, μέσω των συνηγόρων του ο κ. Γεωργίου ξεκαθάρισε ότι θα προσφύγει κατά της συγκεκριμένης απόφασης στον Aρειο Πάγο.

Χαρδούβελης – Σαββαΐδου

Τόσο στην περίπτωση του πρώην υπουργού Οικονομικών όσο και σε αυτή της τέως γενικής γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, η κ. Δημητρίου έκρινε ότι οι αθωωτικές αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων και του Συμβουλίου Εφετών αντίστοιχα, δεν είχαν εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου θα αποφανθεί για τις περαιτέρω δικαστικές εξελίξεις και συγκεκριμένα εάν οι δύο εμπλεκόμενοι θα παραπεμφθούν σε δίκη. Ο μεν κ. Χαρδούβελης για μη υποβολή «πόθεν έσχες» την περίοδο 2011-2012, η δε κ. Σαββαΐδου γιατί φέρεται να εξέδωσε απόφαση με την οποία «πάγωσε», μέσω επανελέγχου, πρόστιμο 78.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στην εταιρεία GENNET.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή