Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Ο επανάπλους του ιστορικού θωρηκτού

Κύριε διευθυντά
Θέλω να σας συγχαρώ για το άρτιο άρθρο της κ. Μαργαρίτας Πουρνάρα στην «Καθημερινή» της  27ης Ιουλίου με την ευκαιρία του επανάπλου του θωρηκτού Γ. ΑΒΕΡΩΦ στον φιλόξενο όρμο του Παλαιού Φαλήρου. Αισθάνθηκα χαρά μετά τόσα χρόνια που η δημοσιογράφος αναφέρθηκε στο όνομά μου για τη δεκαετή συμβολή μου στη συνέχεια της προσπάθειας αποκατάστασης και λειτουργίας του πλοίου-μουσείου. Η μεγαλύτερη όμως ικανοποίηση προήλθε από τη διαπίστωση της χωρίς διακοπής εργώδους προσπάθειας διατήρησης, παρά τις υλικές αντιξοότητες, υπό τη σκέπη της εκάστοτε ηγεσίας του Π.Ν., των υπευθύνων του πλοίου και της συμμετοχής και αποδοχής της κοινωνίας.  Τον Αλέξανδρο Γουλανδρή δεν τον εγνώριζα, αλλά κατά το λυκόφως προσετέθη στους λίγους προσωπικούς μου ήρωες.
Αριστοτέλης Δήμιτσας, Υποναύαρχος, Π.Ν. ε.α.

Κινητά, φλυαρία, κεραίες, ρύπανση

Κύριε διευθυντά
Πολλές από τις υποθέσεις που τα δικαστήρια φορτώνονται σήμερα είναι αιτήσεις για το κατέβασμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Πολίτες, μεμονωμένα είτε συλλογικά, καταθέτουν αγωγές / ασφαλιστικά μέτρα για την απομάκρυνση κεραιών που «φύτρωσαν» ανεξέλεγκτα κοντά σε σπίτια ή διαμερίσματα.

Κεραίες, προσεκτικά καμουφλαρισμένες, εμφανίζονται μόλις 30-50 μέτρα από κατοικίες, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς υψομετρική διαφορά. Η διάταξη αυτή εκπέμπει ακτινοβολία σε ευαίσθητες ομάδες (παιδιά, βρέφη, εγκύους) ή ενήλικες με προβλήματα υγείας και αυτό προκύπτει όχι αναγκαστικά από χωροταξική μελέτη αλλά από ευκαιριακή χρήση μιας φιλικής ταράτσας, ο ιδιοκτήτης της οποίας υπέκυψε σε προσφερόμενο τίμημα.

Ο ανταγωνισμός, η απουσία χωροταξικής μελέτης, η χωρίς όρους και διαδικασίες αδειοδότηση, η απουσία περιβαλλοντικών όρων και τα ισχύοντα υψηλά όρια ακτινοβολίας δημιουργούν συνθήκες για ανεξέλεγκτο «φύτευμα» κεραιών όπου παράμετροι όπως το περιβάλλον και η δημόσια υγεία απουσιάζουν. Τα ανωτέρω, συνεπικουρούμενα από αλόγιστη και ανεξέλεγκτη χρήση κινητών, προσθέτουν φορτία στο δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας και υποχρεώνει τον πάροχο να αυξήσει την ισχύ και τη χωρητικότητα του δικτύου.

Ο πολίτης έχει παρασυρθεί στη δίνη μιας αλόγιστης χρήσης, έχει χάσει κάθε μέτρο και λογική, εμμέσως απαιτεί καλύτερο σήμα και ταχύτητες, ενώ παράλληλα καταθέτει αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα για την απομάκρυνση κεραιών. Αμφότερες οι συνθήκες δεν ικανοποιούνται και οι επιλογές είναι δύο, ή περιβαλλοντικές επιπτώσεις και δημόσια υγεία τοποθετούνται σε δεύτερη μοίρα ή γίνεται λογική και συνετή χρήση της κινητής τηλεφωνίας έτσι ώστε να περιοριστούν τα φορτία.  Πρέπει ο Νεοέλληνας να συνειδητοποιήσει ότι η κινητή τηλεφωνία δεν αντικαθιστά τη σταθερή, αλλά παρέχει επικοινωνία εν κινήσει ή εκτός έδρας, και το ίδιο ισχύει με την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Εάν είχαμε ενημέρωση και παιδεία για συνετή χρήση της ασύρματης επικοινωνίας και δεν είχαμε παρασυρθεί να περνάμε ώρες με το κινητό κολλημένο στον κρόταφο, ίσως πολλές κεραίες να μην είχαν λόγο ύπαρξης.  Το κινητό μας, αντί για μέσον επικοινωνίας, γίνεται μέσον απασχόλησης και αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Η όψη κεραίας ενοχλεί, αλλά μάλλον ενοχλεί η ακτινοβολία που εκπέμπει. Αν η ακτινοβολία προέρχεται από δικό μας rooter, Wi-Fi booster, εκτυπωτή, baby monitor, ασύρματο τηλέφωνο ή φούρνο μικροκυμάτων, τότε δεν ενοχλεί, όπως επίσης δεν ενοχλεί το κόλλημα του κινητού στον εγκέφαλό μας για μία ώρα+ ημερησίως!

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως για ό,τι γίνεται γύρω μας είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Οι δικές μας συνήθειες και παράλογη χρήση της ασύρματης επικοινωνίας έχει ωθήσει τους παρόχους σε αύξηση της ισχύος του σήματος, αύξηση του αριθμού κεραιών και χρήση υψηλών συχνοτήτων για τη μεταφορά δεδομένων. Ισως όμως είναι καιρός και η πολιτεία να καταλάβει ότι η δημόσια υγεία τίθεται πάνω από τα 300+ εκατομμύρια ευρώ που έλαβε για την 4G ή τα όποια εκατομμύρια βιάζεται να εισπράξει για την 5G. Η υγεία και παραγωγικότητα των πολιτών δεν θυσιάζεται για δημόσια έσοδα, φαίνεται όμως ότι το υπουργείο Υγείας δεν είναι ενήμερο για το προβλήματα υγείας σε τιμές ακτινοβολίας 1.000+ φορές χαμηλότερες από αυτές της προηγούμενης εικοσαετίας (1998), τιμές που η πολιτεία δυστυχώς εξακολουθεί να ασπάζεται και να θεωρεί ασφαλείς.
Θεοδωρος Π. Μετσης, Ph. D  μηχανολόγος ηλεκτρολόγος - μηχανικός Περιβάλλοντος

Το Τρίγωνο και το Κέντρο

Κύριε διευθυντά
Απόρησα με τον συντάκτη σας κ. Δημήτρη Αθηνάκη, σχετικά με το ρεπορτάζ για το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας («Καθημερινή», 1/7/17). Δεν εντόπισε την κύρια αιτία της εμπορικής απαξίωσης του κέντρου της Αθήνας, στο οποίο περιλαμβάνεται και το εμπορικό τρίγωνο, που δεν είναι άλλη από την αδράνεια του δημάρχου Αθηναίων να ενεργήσει και να αξιώσει την επιστροφή των διοικητικών υπηρεσιών του κράτους στο κέντρο της Αθήνας και την απαγόρευση της λειτουργίας εμπορικών κέντρων στα προάστιά της· η οποία επιτελείται μέσω της διαπλοκής του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τη δημιουργία των τεραστίων εμπορικών & ψυχαγωγικών κέντρων, τα οποία, λόγω της χαμηλής οικοπεδικής αξίας, προσφέρουν πολλαπλασίως χαμηλότερα ενοίκια από εκείνα των καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας, δημιουργώντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό, που αποτελεί τον κύριο λόγο της διακοπής λειτουργίας των καταστημάτων του κέντρου (δημιουργία «Αγορών», που αποτελεί βιασμό της λειτουργίας της Αθήνας, βλέπε το νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας, το οποίο επιτρέπει τη δημιουργία κέντρων αναψυχής και εμπορίου, επί των τεσσάρων οδικών της αξόνων, χωρίς κανέναν περιορισμό).  Η πεποίθηση αυτή δεν είναι πλέον κοινή μόνο σε κάθε Αθηναίο, αλλά και στο σύνολο των πολιτικών, οι οποίοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα και την ανάγκη επιστροφής των διοικητικών υπηρεσιών του κράτους στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς όμως, χρόνια τώρα, να ενεργούν για αυτή την επιστροφή.  Αντιθέτως παρακολουθούν, όλοι τους, τη διαπλοκή που εκφράζεται με τη συνέχιση αυτής της καταστάσεως, τη στιγμή που ρημάζουν περίφημα κρατικά κτίρια, όπως το κτίριο του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας, που ευρίσκεται στην πλατεία Κάνιγγος, αλλά και το κτίριο του ΜΙΝΙΟΝ, στο οποίο επρόκειτο να εγκατασταθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Δημήτριος Κοτσώνης, Πολιτικός Μηχανικός

Απάντηση

Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία του αγαπητού αναγνώστη για το εμπορικό κέντρο της Αθήνας, την οποία και συμμερίζομαι. Παρά ταύτα, όπως λέει και ο ίδιος στην αρχή της επιστολής, την οποία είχε την καλοσύνη να συντάξει, το ρεπορτάζ αφορούσε αποκλειστικά το εμπορικό τρίγωνο – στο οποίο είναι εμφανής ο (μερικός) μετασχηματισμός του επί τα βελτίω. Επιφυλασσόμαστε και για ρεπορτάζ που θα αφορά άλλα τμήματα του τραυματισμένου κέντρου της πόλης.

Δημήτρης Αθηνάκης

«Τη δική μας ψήφο πάντως, όχι»

Κύριε διευθυντά
Η σοσιαλακροδεξιά κυβέρνηση των Συριζανέλ μετά τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων, την αύξηση της φορολογίας λόγω και της μείωσης του αφορολογήτου, τις επαχθείς κρατήσεις του ΛΑΦΚΑ, των Ν. 4024/Ν. 4051, του Ν. 4093 αποφάσισε διά του κ. Κατρούγκαλου να καταργήσει το οικογενειακό επίδομα των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων του Δημοσίου και των υπαλλήλων και συνταξιούχων των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα με τον ισχυρισμό ότι αυτό είναι απαίτηση της τρόικας. Ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών, όμως, τους διαψεύδει. Και δεν είναι η πρώτη και μοναδική φορά που λένε ψέματα στον ελληνικό λαό. Το οικογενειακό επίδομα έχει θεσπισθεί για κοινωνικούς λόγους, για την προστασία της οικογένειας και τη μείωση της υπογεννητικότητας. Δεν πιστεύω να τολμήσουν να ζητήσουν οι κύριοι αυτοί την ψήφο των εργαζομένων και των συνταξιούχων στις επόμενες εκλογές. Ας ζητήσουν ψήφο από τους φοροφυγάδες, που παραμένουν στο απυρόβλητο.

Βασιλης Τσιριγος

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ