Κυβερνητική εντολή στην οικονομία να αναπτυχθεί

Κυβερνητική εντολή στην οικονομία να αναπτυχθεί

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα ύψη φτερουγίζει η κυβερνητική ρητορική. Ξεπέρασαν την πρώτη φάση που θα άλλαζαν την Ευρώπη προσφεύγοντας στη διεθνιστική αλληλεγγύη της Ρωσίας, της Βενεζουέλας κι άλλων αδελφών κρατών. Αυτά ανήκουν στην προϊστορική εποχή…

Τώρα αναζητούν λύση στα προβλήματα. Θα φέρουν την ανάπτυξη. Κοτζάμ κυβερνητικό συμβούλιο αποφάσισε να επιταχύνει την ανάπτυξη. Προφανώς θα γίνει, αφού είναι κυβερνητική εντολή! Ηδη, προχθές, αποφασίστηκε να καλυφθεί ένα «θεσμικό κενό». Ιδρύεται η «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα», ένας οργανισμός που… απουσίαζε από το δειγματολόγιο κρατικών οργανισμών. Οπως και να το κάνουμε, η διοίκηση κρατικής τράπεζας είναι παλιό όνειρο πολλών συντρόφων. Ολων αυτών που έχουν αποκλειστεί από τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών επειδή ελέγχονται από ευρωπαϊκούς οργανισμούς…

Βέβαια, πριν οδηγηθούμε στην ίδρυση τράπεζας από το χρεοκοπημένο Δημόσιο, θα μπορούσαν να κάνουν ορισμένα απλά πράγματα. Ενδεχομένως όχι τόσο φαντασμαγορικά, αλλά θα βοηθούσαν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης καθώς θα έφερναν πόρους στην οικονομία.

Οπως το αυτονόητο, να πληρώνει το Δημόσιο με συνέπεια τις υποχρεώσεις προς πολίτες και επιχειρήσεις. Η παροχή ρευστότητας θα ήταν σημαντικότερη από την αμφιλεγόμενη προσπάθεια να βρεθούν κεφάλαια –που δεν υπάρχουν– για νέα τράπεζα.

Επιπλέον, όμως, θα έδειχναν σεβασμό στους απλούς ανθρώπους που απειλούνται με κατασχέσεις επειδή δεν έχουν να πληρώσουν φόρους. Είναι μια ηθική υποχρέωση του κράτους, το οποίο στερεί από φτωχούς ανθρώπους τη σύνταξη ενώ εφαρμόζει αναγκαστικά μέτρα για να εισπράξει απαιτήσεις του.

Στο μεταξύ, άλλωστε, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου αυξήθηκαν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, φτάνοντας στα 5,1 δισ. ευρώ έναντι 5 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάιο.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον Ιούνιο του 2017 αποκαλύπτουν ότι η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης επιδείνωσε την ασφυξία στην αγορά, καθώς:

• Τον Δεκέμβριο του 2016 το κράτος χρωστούσε 4,8 δισ. ευρώ στους ιδιώτες (3,579 δισ. ληξιπρόθεσμα και 1,225 εκκρεμείς επιστροφές φόρων).

• Τον Ιούνιο του 2017 τα χρέη αυτά ξεπέρασαν τα 5,1 δισ. ευρώ (3,8 δισ. ληξιπρόθεσμα και 1,2 δισ. εκκρεμείς επιστροφές φόρων).

Στην πραγματικότητα όμως τα χρέη του Δημοσίου είναι περισσότερα και ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ. Στα 5,1 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς συντάξεις που δεν εκδόθηκαν επειδή καθυστερούν σκόπιμα και οι οποίες υπολογίζονται στην τελευταία έκθεση συμμόρφωσης από την Κομισιόν σε 1,4 δισ. ευρώ.

Δεν περιλαμβάνονται κι άλλες πληρωμές υποχρεώσεων που εκκρεμούν, όπως π.χ. επιστροφές από τα τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία, καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.

Αν το Δημόσιο ήταν συνεπές στις υποχρεώσεις του, θα είχαν απελευθερωθεί άμεσα αναγκαίοι πόροι. Αλλά η απλή αυτή κίνηση απαιτεί άλλα προσόντα. Να βρεθούν κεφάλαια για πληρωμή υποχρεώσεων, μια άχαρη, αθόρυβη εργασία που δεν αξιοποιείται επικοινωνιακά. Κανείς δεν λέει μπράβο όταν κάνεις το αυτονόητο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή