Οταν ο Τραμπ πίστεψε ότι ο Πρίμπους είναι «Ιάγος»

Οταν ο Τραμπ πίστεψε ότι ο Πρίμπους είναι «Ιάγος»

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H σαπουνόπερα που εκτυλίχθηκε τις περασμένες εβδομάδες στον Λευκό Οίκο έλαβε τελικά διαστάσεις σαιξπηρικής τραγωδίας. «Διάβασε Σαίξπηρ, ειδικά Οθέλλο», απάντησε ο πρόσφατα αποπεμφθείς διευθυντής Επικοινωνίας Αντονι Σκαραμούτσι σε φαρσέρ που του έστειλε ηλεκτρονική επιστολή ως Ρέινς Πρίμπους, παριστάνοντας δηλαδή τον πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Η αναφορά στον Ιάγο, την προσωποποίηση του Κακού και της Προδοσίας στο έργο του Βάρδου, ήταν σαφής. Ο Πρίμπους ως σύγχρονος Ιάγος θα συλληφθεί επ’ αυτοφώρω, οι δολοπλοκίες του θα αποκαλυφθούν και θα φύγει ατιμασμένος από το πλευρό του Μαυριτανού αξιωματικού (σε αυτήν την περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ). Αυτή ήταν η απειλή του Σκαραμούτσι.

Πράγματι η αποπομπή του Πρίμπους ήταν ταπεινωτική. Επειτα από έξι μήνες στη θέση του προσωπάρχη, ο Αμερικανός πρόεδρος τον απομάκρυνε με συνοπτικές διαδικασίες. Αν και ο ίδιος ο Πρίμπους διατείνεται ότι μόνος του υπέβαλε την παραίτησή του πριν από δέκα μέρες, ο Τραμπ δημοσιοποίησε το όνομα του αντικαταστάτη του, Τζον Κέλι, μέσω τριών Tweets. Στη συνέχεια, κι ενώ το Air Force One προσγειωνόταν στην αεροπορική βάση Αντριους στο Μέριλαντ έπειτα από ταξίδι στο Λονγκ Αϊλαντ, ο Πρίμπους επιβιβάστηκε αρχικά σε SUV με άλλα στελέχη του Λευκού Οίκου. Στη συνέχεια, όμως, οι υπόλοιποι εγκατέλειψαν το όχημα για κάποιο άλλο και το αυτοκίνητο του Πρίμπους απομονώθηκε από την προεδρική αυτοκινητοπομπή με τελικό προορισμό το σπίτι του. Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι συνειδητοποίησαν τι συμβαίνει, άρχισαν να βγάζουν φωτογραφίες τον Πρίμπους και να τουιτάρουν, περιγράφοντας τη θλιβερή σκηνή. «Μοιάζει λες και ο Πρίμπους αναχώρησε για το σπίτι του, ενώ οι υπόλοιποι κατευθυνόμαστε προς τον Λευκό Οίκο», ήταν η ανάρτηση δημοσιογράφου του Politico. Kαθ’ όλη τη διάρκεια, ο Αμερικανός πρόεδρος παρέμενε στο αεροσκάφος του.

Καθώς διαδόθηκαν τα νέα για την απομάκρυνση του Πρίμπους, ορισμένοι ρεπόρτερ πλησίασαν το αυτοκίνητό του και άρχισαν να βγάζουν φωτογραφίες με τα κινητά τους. Ο Πρίμπους επιμένει ότι δεν απεπέμφθη και ίσως όντως η σκηνή με την αυτοκινητοπομπή να ήταν λιγότερο τραγική απ’ ό,τι φαινόταν. Παρ’ όλα αυτά είναι περίεργο γιατί ένας προσωπάρχης, ο οποίος υποτίθεται πως ήδη έχει υποβάλει την παραίτησή του, συνοδεύει τον πρόεδρο σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη. Οπως και το γεγονός πως αρχικά συμμετείχε στην επίσημη αυτοκινητοπομπή, αλλά κάπου στα μισά του δρόμου έμεινε πίσω. Αυτή η εικόνα επιβεβαιώνει ως πιθανότερο σενάριο πως η απομάκρυνσή του αποφασίστηκε μέσα στο Air Force One.

Μετά την απομάκρυνσή του άρχισαν να δημοσιοποιούνται διάφορα εξευτελιστικά επεισόδια, ενδεικτικά της συμπεριφοράς του Τραμπ προς τον πρώην προσωπάρχη του. Ετσι, π.χ., η «Ουάσιγκτον Ποστ» έγραψε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει σε ανύποπτο χρόνο από τον Πρίμπους να σκοτώσει μια μύγα που πετούσε γύρω του και τον ενοχλούσε. «Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου δεν θα έπρεπε να έχει κανονικά τέτοια καθήκοντα», σχολίασε ανώνυμη πηγή στην έγκυρη εφημερίδα.

Οσοι γνωρίζουν τη δύσκολη σχέση τους πιστεύουν ότι η ενόχληση του Τραμπ χρονολογείται από όταν ο ελληνικής καταγωγής και θεοσεβούμενος χριστιανός ορθόδοξος Πρίμπους, ως επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών, θεώρησε πως ο Τραμπ πρέπει να παραιτηθεί μετά τη διαβόητη συνέντευξη στην οποία ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος μιλούσε υποτιμητικά για τις γυναίκες. «Αδύναμος, αδύναμος, αδύναμος», έλεγε και ξανάλεγε τις τελευταίες εβδομάδες ο Τραμπ για τον Πρίμπους, ειδικά μετά την αποτυχία του Κογκρέσου να αντικαταστήσει το Obamacare την περασμένη εβδομάδα.

«Πωλητής αυτοκινήτων»

Φαίνεται πως ο Πρίμπους ήταν ο πιο συνηθισμένος στόχος του Τραμπ όταν είχε διάθεση να κάνει μπούλινγκ στους συνεργάτες του. Ελεγε συχνά με έκδηλη ειρωνεία ότι «ο Πρίμπους θα γινόταν καλός πωλητής αυτοκινήτων» και τον κορόιδευε όταν εξέφραζε τη χαρά του που μπορούσε να διακρίνει το σπίτι του τη στιγμή που το Air Force One πετούσε πάνω από το Ουισκόνσιν.

Πάντως, στη μονομαχία Πρίμπους-Σκαραμούτσι δεν ήταν σαφές ποιος από τους δύο ήταν ο Ιάγος. Αν ο Πρίμπους καρατομήθηκε μετά έξι μήνες, ο αθυρόστομος Σκαραμούτσι άντεξε μόλις δέκα μέρες, αφού ο Τζον Κέλι ζήτησε την απομάκρυνσή του αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Οσον αφορά την αποχώρηση του έτερου Ελληνοαμερικανού συνεργάτη του Τραμπ, Τζορτζ Τζιτζίκου, από τον Λευκό Οίκο, το CNN μετέδωσε ότι δεν σχετίζεται με τις σαρωτικές αλλαγές στο επιτελείο του Αμερικανού προέδρου. Οπως σημειώνει στην ιστοσελίδα του το τηλεοπτικό δίκτυο η σχέση των δύο ανδρών ήταν πολύ στενή και ειδικά στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο Τραμπ συνήθιζε να τον φωνάζει από τα μικρόφωνα αν κάτι πήγαινε στραβά.

Ετσι, τον Ιανουάριο του 2016 στη Φλόριντα, όταν είχε πρόβλημα με το μικρόφωνό του, ακούστηκε να λέει: «Αυτό το ηλίθιο μικρόφωνο εξακολουθεί να χτυπάει». «Το ακούς, Τζορτζ; Μην τους πληρώσεις! Μην τους πληρώσεις», φώναξε από το βήμα, απευθυνόμενος στον Τζιτζίκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή