Πλήγμα η αποχώρηση και του Ελληνοαμερικανού Τζορτζ Τζιτζίκου

Πλήγμα η αποχώρηση και του Ελληνοαμερικανού Τζορτζ Τζιτζίκου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Λίγο μετά την πρόωρη αποχώρηση του Ρέινς Πρίμπους από τη θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, η απώλεια ενός ακόμη Ελληνοαμερικανού συμβούλου του προέδρου εντείνει την ανησυχία ότι η ομογένεια των ΗΠΑ χάνει ανθρώπους με ισχυρά ερείσματα από το περιβάλλον του προέδρου Τραμπ. Ωστόσο, παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας σημειώνουν ότι στην κυβέρνηση παραμένουν πολλοί ελληνικής καταγωγής Αμερικανοί, ενώ και οι ίδιοι θα συνεχίσουν να προωθούν τα θέματα που απασχολούν την κοινότητα.

Ο Τζορτζ Τζιτζίκος δήλωσε στην «Κ» ότι η αποχώρησή του από τη θέση του διευθυντή Συντονισμού του Λευκού Οίκου δεν συνδέεται με την τύχη του κ. Πρίμπους, αλλά έγινε για επαγγελματικούς λόγους: «Δεν σχετίζεται με την αποχώρηση του Πρίμπους. Σχεδίαζα να αποχωρήσω τον ερχόμενο Μάιο, αλλά το άλλαξα διότι μπορώ να υπηρετήσω καλύτερα τον πρόεδρο απέξω. Ετσι επέστρεψα στον τομέα της εκστρατείας (σ.σ. για το 2020), ώστε να μπορώ να συνεχίσω να συντονίζω τις μεγάλες εκδηλώσεις, όπως έκανα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Επίσης, είμαι πλέον ελεύθερος να αναπτύξω την επιχείρησή μου και να κερδίσω περισσότερα για να υποστηρίξω την οικογένειά μου, αλλά και να έχω λίγο περισσότερο χρόνο μαζί τους. Είναι τόσο απλό».

Στα ενδότερα του Λευκού Οίκου παραμένουν τουλάχιστον τρεις υψηλόβαθμοι Ελληνοαμερικανοί, μάλιστα εκτιμήσεις στην αρχή της προεδρίας Τραμπ έκαναν λόγο για αριθμό-ρεκόρ των στελεχών ελληνικής καταγωγής στην κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ. Η ελληνική επιρροή στον Λευκό Οίκο ήταν εμφανής στην εκδήλωση για την 25η Μαρτίου, όταν τους προσκεκλημένους υποδεχόταν κομπανία με μπουζούκια στην ανατολική είσοδο του κτιρίου.

Επιρροή με όρια

Με μητέρα ελληνικής και πατέρα γερμανικής καταγωγής, ο κ. Πρίμπους δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, και οι εκπρόσωποι της ομογένειας έσπευσαν να καλύψουν το κενό με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως προσωπάρχης. Κι εκείνος, εξάλλου, ανταποκρίθηκε αποδεχόμενος τις τιμές, βαπτίζοντας τη σύζυγό του Ορθόδοξη, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία.

Η επιρροή του στον πρόεδρο Τραμπ, ωστόσο, είχε όρια. Πολιτικοί από την Ελλάδα που επιχείρησαν να τον δουν στον Λευκό Οίκο, πόσο μάλλον να ζητήσουν συνάντηση με τον πρόεδρο, αντιμετώπισαν την αδυναμία του κ. Πρίμπους να δεσμευθεί για κάποια συνάντηση. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της «Κ», και ο ίδιος είχε αντιμετωπίσει την αδιαφορία του προέδρου Τραμπ όταν, με αφορμή μία συνάντηση με τον Αντριου Λιβέρις τον περασμένο Δεκέμβριο, οι δύο άνδρες οδήγησαν τη συζήτηση σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής; Αγνωστο, προς το παρόν. Σίγουρα πάντως ο κ. Πρίμπους δεν ενδιαφέρεται να γίνει πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα – το ξεκαθάρισε ο ίδιος στη συνέντευξη που έδωσε στο CNN λίγο μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του. Οπως σημειώνει εξάλλου βετεράνος πολιτικός αναλυτής, και μόνο η σκέψη υποβιβάζει τη θέση που κατείχε ο κ. Πρίμπους.

Μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, πάντως, οι εκπρόσωποι της ομογένειας θα πρέπει να βρουν άλλους διαύλους για να προωθήσουν τα θέματα που τους απασχολούν. Ο στόχος ήταν και παραμένει να εξακολουθήσει το εδώ ελληνικό λόμπι να προσεγγίζει την ελληνική, την κυπριακή και κυρίως την αμερικανική κυβέρνηση, διότι η λύση των κρίσιμων θεμάτων που απασχολούν τον ελληνισμό είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Κι αυτός είναι ένας κανόνας που πρέπει να υπηρετείται ανεξαρτήτως προσώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή