ΕΛΛΑΔΑ

Σε κελιά αστυνομικών τμημάτων δεκάδες ανήλικοι μετανάστες

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αυξήθηκε και πάλι ο αριθμός παιδιών μεταναστών και προσφύγων που παραμένουν επί μεγάλο χρονικό διάστημα σε κελιά αστυνομικών τμημάτων ή σε κέντρα κράτησης, καθώς οι δομές φιλοξενίας για ανηλίκους, οι οποίες πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δεν επαρκούν. Συνολικά 117 ασυνόδευτοι ανήλικοι,βρίσκονταν υπό συνθήκες φύλαξης από την αστυνομία στις 19 Ιουλίου 2017, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ενώ αντίστοιχα τον Νοέμβριο του 2016 μόνο δύο ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονταν εκτός ειδικών δομών φιλοξενίας. Ο λόγος που τα ασυνόδευτα παιδιά παραμένουν σε συνθήκες φύλαξης –οι οποίες όμως πρακτικά δεν διαφέρουν από την κράτηση– είναι, σύμφωνα με τις Αρχές, κυρίως η ατομική τους προστασία, καθώς πρόκειται για την πλέον ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού των μεταναστών. Με επιστολή της, η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα για τα παιδιά που κρατούνται σε άθλιες συνθήκες.

Από τις αρχές του 2017 έως και το τέλος Μαρτίου έφθασαν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία 1.146 παιδιά, από τα οποία 182 (δηλαδή ποσοστό 16%) ήταν ασυνόδευτα σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η πλειονότητα των παιδιών αυτών ήταν από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράκ. Τα παιδιά αποτελούν το 29% των αφιχθέντων στα ελληνικά νησιά τους τελευταίους μήνες. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το ίδιο χρονικό διάστημα στην Ιταλία έφθασαν 3.491 ασυνόδευτα παιδιά και μόνο 223 έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι από τα αφρικανικά παράλια με τις οικογένειές τους. Το 94% των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στην Ευρώπη είναι αγόρια.

«Επικίνδυνη πρακτική»

Οσον αφορά στα παιδιά που δεν έχουν τοποθετηθεί σε ειδικές για ανήλικους δομές, η Eva Cossé, ερευνήτρια της Human Rights Watch, υπεύθυνη για την Ελλάδα, τονίζει ότι η πρακτική του εγκλεισμού είναι επίσης επικίνδυνη για την ασφάλεια των παιδιών. «Αντί να τους παρέχεται φροντίδα, δεκάδες ευάλωτα παιδιά κλειδώνονται σε βρώμικα, συνωστισμένα κελιά μαζί με ενήλικες άντρες με τους οποίους δεν έχουν συγγενική σχέση», τονίζει. Στην επιστολή της η οργάνωση τονίζει: «Σας παροτρύνω να βάλετε τέλος σε αυτήν την πρακτική και να βρείτε για αυτά που βρίσκονται επί του παρόντος υπό κράτηση, θέσεις σε ανοικτές δομές με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης όπου μπορεί να τους παρέχεται φροντίδα και συμβουλευτική και να έχουν πρόσβαση σε νομική βοήθεια και σε άλλες βασικές υπηρεσίες». Υπενθυμίζοντας την ανακοίνωση της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ (Κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων) για τις άθλιες συνθήκες που βίωσαν τα παιδιά στην Αμυγδαλέζα, στην επιστολή της η Human Rights Watch επισημαίνει ότι «με βάση το διεθνές δίκαιο, τις δεσμευτικές ευρωπαϊκές οδηγίες και το ελληνικό δίκαιο, η κράτηση ασυνόδευτων παιδιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως μέτρο έσχατης ανάγκης, σε εξαιρετικές περιστάσεις, και για το συντομότερο απαραίτητο χρονικό διάστημα».

Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα συνολικά βρίσκονται 20.000 παιδιά μεταναστών και προσφύγων, τα περισσότερα από τα οποία παραμένουν με τις οικογένειές τους. Από αυτά το 32% είναι ηλικίας 0 - 4 ετών, το 47% από 5 έως 14 ετών και το 21% από 15 έως 17 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, από τα παιδιά πρόσφυγες σχολικής ηλικίας (6 - 17 ετών ) μόνο το 29% εκτιμάται ότι παρακολουθεί συστηματική επίσημη εκπαίδευση και το 35% συμμετέχει σε κάποιους είδους εκπαιδευτική δραστηριότητα. Ωστόσο το 36% των παιδιών προσφύγων δεν λαμβάνει καμία εκπαίδευση, λόγω της δυσκολίας στη γλώσσα και στο επίπεδο μόρφωσης, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ