Από το τιμόνι του λεωφορείου στον δρόμο προς τη δικτατορία

Από το τιμόνι του λεωφορείου στον δρόμο προς τη δικτατορία

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγους μήνες οι σύμμαχοι του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, στο ανώτατο δικαστήριο επιχείρησαν να διαλύσουν το σώμα, στο οποίο παράγεται το νομοθετικό έργο και το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Αυτή η προσπάθεια πυροδότησε έντονες διαμαρτυρίες και οι Βενεζουελάνοι άρχισαν να συμμετέχουν σε μαζικές διαδηλώσεις. Τους τελευταίους μήνες πάνω από 120 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια. Και τώρα, μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, ο Μαδούρο συγκάλεσε ένα νέο σώμα με ενισχυμένες εξουσίες, την επονομαζόμενη Συντακτική Συνέλευση, για να ξαναγράψει το Σύνταγμα.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ανησυχούν ότι το σώμα θα αντικαταστήσει τη Βουλή της χώρας και θα επιτρέψει στον Μαδούρο να ελέγξει τους αντιφρονούντες. Η στυγνή αρπαγή της εξουσίας προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και απειλές επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ο Μαδούρο εισήλθε σε ένα προνομιακό κλαμπ με δικτάτορες. Πώς κατάφερε αυτός ο πρώην οδηγός λεωφορείου να εξελιχθεί σε έναν από τους πλέον μισητούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο;

Οπως θυμίζει η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», ο Μαδούρο ξεκίνησε την πολιτική του ζωή ως πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου στο τοπικό γυμνάσιο. Ουδέποτε απεφοίτησε, αλλά ο γιος των δύο αριστερών γονιών άφησε πίσω του έντονες εντυπώσεις. «Εκανε ομιλίες στο συμβούλιο για τα δικαιώματα των μαθητών και τέτοια θέματα. Δεν μιλούσε πολύ και δεν υποκινούσε σε δράση, αλλά όσα έλεγε ήταν συνήθως εύστοχα», είπε στον «Γκάρντιαν» η Γκριζέλ Ρόχας, πρώην συμμαθήτρια, η οποία σήμερα είναι γυμνασιάρχης στο ίδιο σχολείο. Υστερα από ένα σύντομο φλερτ με τη ροκ μουσική, ο Μαδούρο έγινε οδηγός λεωφορείου στο Καράκας. Μαζί με τον πατέρα του οργάνωσε την τοπική συνδικαλιστική ένωση. Ηταν επίσης ενεργός στην MBR-200, το πολιτικό σκέλος του στρατιωτικού κινήματος του Ούγκο Τσάβες.

Χρίσμα στον Μαδούρο

Οταν αποφυλακίστηκε ο Τσάβες, ο Μαδούρο προσχώρησε στο πολιτικό του εγχείρημα, βοήθησε στη σύνταξη του Συντάγματος του 1999 και μπήκε στην Εθνική Συνέλευση. Οταν ο Τσάβες έγινε πρόεδρος, έχρισε τον Μαδούρο υπουργό Εξωτερικών. Από αυτόν τον θώκο προχωρούσε σε συχνές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ, συγκρίνοντας π.χ. το Γκουαντάναμο με το Ολοκαύτωμα.

Οταν ο Τσάβες πέθαινε από καρκίνο, κάλεσε τη Βενεζουέλα να εκλέξει πρόεδρο τον Μαδούρο, αποκαλώντας τον «επαναστάτη, με μεγάλη εμπειρία, παρά τη νιότη του, αφοσίωση και εργατικότητα, ικανό να χειριστεί μεγάλο όγκο δουλειάς, να ηγηθεί και να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις». Ετσι ο Μαδούρο κατέβηκε υποψήφιος ως προστατευόμενος του Τσάβες. Στην κρατική τηλεόραση θυμόταν πώς ο πρόεδρος τον επισκέφθηκε από τον τάφο με τη μορφή ενός μελωδικού πουλιού. «Ξαφνικά ένα πουλάκι με κύκλωσε τρεις φορές, κάθησε σε ένα κλαδί κι άρχισε να τραγουδά ένα όμορφο τραγούδι», είχε πει τότε ο Μαδούρο. «Τότε άρχισα κι εγώ να σφυρίζω», συνέχισε κι άρχισε να σφυρίζει σαν πουλί… ον κάμερα. «Το μικρό πουλί με κοίταξε με περίεργο τρόπο. Σφύριξε κι εκείνο, πέταξε άλλη μια φορά γύρω μου κι έφυγε. Κι έτσι ένιωσα το πνεύμα. Ενιωσα να μας δίνει την ευλογία του και να λέει “τώρα αρχίζει η μάχη, πήγαινε στη νίκη”».

Ο Μαδούρο εξελέγη τον Απρίλιο του 2013 με προβάδισμα μόλις 1,5%. Εκτοτε προσπαθεί διαρκώς να εκμεταλλευτεί τη μνήμη του Τσάβες. Ντύνεται σαν κι αυτόν, μιλάει σαν κι αυτόν και ισχυρίζεται ότι έχει κοιμηθεί στον τάφο του. Ωστόσο στερείται το «τσαβίσμο» του προκατόχου του. «Ενώ ο Τσάβες ήταν ένας χαρισματικός ηγέτης που είχε τη δυνατότητα να διατηρεί τη συνοχή μεταξύ των διαφορετικών ομάδων μέσα στην κυβερνητική δομή, ο Μαδούρο δεν έχει αυτήν την ικανότητα και άλλωστε δεν έχει τα χρήματα που είχε ο Τσάβες, αφού η τιμή του πετρελαίου κατέρρευσε. Δεν έχει τους πόρους για να συντηρήσει τα κοινωνικά προγράμματα, τα οποία εγκαινίασε ο Τσάβες», σχολίασε στο NBC η Ταμάρα Τάρατσιουκ Μπρόνερ του Human Rights Watch.

«Οι πρόσφατες εκλογές χειραγωγήθηκαν»

Η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίσα Ορτέγα ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για τις υποψίες εκλογικής νοθείας στην ψηφοφορία για την ανάδειξη της Συντακτικής Συνέλευσης. Η εναρκτήρια συνεδρίαση του σώματος επρόκειτο να πραγματοποιηθεί προχθές, ενώ για την ίδια μέρα προκήρυξε διαδήλωση διαμαρτυρίας η αντιπολίτευση, εμμένοντας ότι θα διατηρήσει τις έδρες της στο Κοινοβούλιο.

Τη νομιμότητα του νομοθετικού σώματος που εξελέγη για να συντάξει νέο Σύνταγμα έθεσε σε αμφισβήτηση και η ίδια η εταιρεία που ανέλαβε την οργάνωση και διεξαγωγή της ψηφοφορίας, καταγγέλλοντας νοθεία. «Γνωρίζουμε χωρίς καμιά αμφιβολία πως η συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές για μια εθνική Συντακτική Συνέλευση χειραγωγήθηκε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Smartmatic Αντόνιο Μουγκίκα, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Λονδίνο. Από την πλευρά του, ο Μαδούρο απέδωσε τους ισχυρισμούς σε πιέσεις Αμερικανών και Βρετανών προς την εταιρεία Smartmatic.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή