Βενεζουέλα: Καθαιρέθηκε η γενική εισαγγελέας Λουίζα Ορτέγκα

Βενεζουέλα: Καθαιρέθηκε η γενική εισαγγελέας Λουίζα Ορτέγκα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα πανίσχυρη Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας καθαίρεσε τη γενική εισαγγελέα Λουίζα Ορτέγκα, η οποία είχε μετατραπεί σε έναν από τους κύριους διαφωνούντες με τον πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο.

Η Ορτέγκα θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον «συνήγορο του λαού» (συνήγορο του πολίτη) Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ, ανακοίνωσε η Συντακτική Συνέλευση, η οποία αποφάσισε επίσης ότι η θητεία στο συγκεκριμένο αξίωμα θα έχει ανώτατη διάρκεια δύο ετών.

Νωρίτερα σήμερα, δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας, έλαβαν θέσεις έξω από το γραφείο της ανωτάτης εισαγγελέως, προβαίνοντας στην περικύκλωση του. 

Η εξέλιξη αυτή έγινε μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της νεοεκλεγείσας Συντακτικής Συνέλευσης της χώρας, για την οποία η Ορτέγκα υποστήριξε ότι εκλέχθηκε με νοθεία.

Επιπροσθέτως, η Ορτέγκα είχε ζητήσει από τοπικό δικαστήριο να εμποδίσει την τελετή ορκωμοσίας του νέου νομοθετικού οργάνου των 545 μελών, το οποιό διαθέτει υπερεξουσίες που δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο, επικαλούμενη τους ισχυρισμούς της για τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος από την κυβέρνηση.

Oι δηλώσεις της Ορτέγκα προκάλεσαν την οργή των μελών του νέου σώματος, με πολλά εκ των οποίων να κάνουν λόγο για εκδίωξη της το γρηγορότερο δυνατό, κάτι το οποίο και συνέβη. 

Με κοινοποίηση της στο Twitter, η Ορτέγκα ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την «αυθαίρετη κίνηση» των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας να προβούν στην κυριολεκτική περικύκλωση της. 

Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκε ο επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγκρο, ο οποίος επίσης με κοινοποίηση του στο Twitter, χαρακτήρισε την επιθετικότητα εναντίον της Ορτέγκα, «επιθετικότητα εναντίον όλων μας», προσθέτοντας ότι η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έξω από το γραφείο της «θέτει σε κίνδυνο αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διαφθορά του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο». 

Από την έναρξη του νέου κύματος διαδηλώσεων τον Απρίλιο, στις οποίες πρωτοστατεί η αντιπολίτευση, η Ορτέγκα λειτουργεί ως η βασικότερη αντιπολιτευόμενη φωνή απέναντι στο πρόσωπο του Νικολάς Μαδούρο, εντός του κύριαρχου σοσιαλιστικού κινήματος, κατηγορώντας τον για περιφρόνηση του δημοκρατικού πολιτεύματος και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή