Τρίτη ημέρα πύρινου εφιάλτη στα Κύθηρα – Στο νοτιοδυτικό μέτωπο εστιάζονται οι προσπάθειες

Τρίτη ημέρα πύρινου εφιάλτη στα Κύθηρα – Στο νοτιοδυτικό μέτωπο εστιάζονται οι προσπάθειες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η σκληρή μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πιτσινιάδες Μυλοποτάμου Κυθήρων, ενώ ήδη εκκενώθηκε, για προληπτικούς λόγους, η Ιερά Μονή Μυρτιδίων, από μοναχές και προσκυνητές, καθώς οι φλόγες πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο. Οι προσπάθειες για αυτό το λόγο εστιάζονται αυτήν την ώρα στο νοτιοδυτικό μέτωπο για να γίνει εφικτός ο έλεγχος της μεγάλης πυρκαγιάς. 

Τα δύο μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν αυτή την ώρα στο νησί είναι στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το γεγονός που δυσχεραίνει κυρίως τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή της κατεύθυνσής τους. Aργά χθες το βράδυ ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Τρίτη ημέρα πύρινου εφιάλτη στα Κύθηρα – Στο νοτιοδυτικό μέτωπο εστιάζονται οι προσπάθειες-1

Αισιοδοξία για την κατάσβεση των μετώπων 

Την αισιοδοξία του έως το πρωί θα έχουν εξαλειφθεί και οι τελευταίες μικροεστίες της πυρκαγιάς στα Κύθηρα, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος έχει μεταβεί στο νησί ως επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου.

«Πιστεύουμε ότι με την κινητοποίηση όλων των πεζοπόρων τμημάτων που υπάρχουν και είναι πάρα πολύ αυξημένη η παρουσία τους, θα έχουμε ένα ευτυχές αποτέλεσμα, και με το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας, με την έλευση των εναέριων μέσων, θα ολοκληρωθεί η κατάσβεση» ανέφερε ο κ. Αποστόλου μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σημείωσε πως «η αποψινή δεν θα είναι τόσο δύσκολη νύχτα όσο αυτές που πέρασαν τα προηγούμενα βράδια» και επανέλαβε πως αύριο το πρωί «θα είμαστε στην ευτυχή θέση να πούμε ότι ολοκληρώθηκε μια φωτιά που ήταν άκρως επικίνδυνη».

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Οι επόμενες δύο ώρες είναι κρίσιμες. Αν δεν αλλάξει κατεύθυνση ο άνεμος θα μπορέσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τη φωτιά» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Καπάκη το μέτωπο της φωτιάς είναι μήκους έξι χιλιομέτρων. Στη μάχη με τις φλόγες μετέχουν πυροσβεστικά οχήματα από όλη την Ελλάδα και σχεδόν το σύνολο των εναέριων μέσων πυρόσβεσης της χώρας. «Πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά. Το έδαφος είναι δύσβατο, με ρείκια και θάμνους, και είναι δύσκολη η πρόσβαση για τα πεζοπόρα τμήματα» σημειώνει ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Ευστράτιο Χαρχαλάκη έχουν καεί μέχρι στιγμής 15.000 στρέμματα δάσους και χαμηλής βλάστησης, ενώ κάτοικοι του νησιού που οι φλόγες έφτασαν κοντά στο σπίτι τους έχουν απομακρυνθεί.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 3 ελικόπτερα και 1 αεροσκάφος, ενώ αναμένονται σε λίγο και άλλες δυνάμεις στο νησί.

Τρίτη ημέρα πύρινου εφιάλτη στα Κύθηρα – Στο νοτιοδυτικό μέτωπο εστιάζονται οι προσπάθειες-2

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί 

Η Περιφέρεια Αττικής εισηγήθηκε άμεσα στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ύστερα από σχετικό αίτημα του δημάρχου Κυθήρων, να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έκανε γνωστό με δήλωσή της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Η κ. Δούρου διαβεβαίωσε πως η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή