Πεδίο σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης η πυρκαγιά στα Κύθηρα

Πεδίο σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης η πυρκαγιά στα Κύθηρα

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμές για παραλείψεις και κακό συντονισμό, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στο Κύθηρα αφήνει με ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μικροκομματικά οφέλη.

Παράλληλα, το υπουργείο επεσήμανε στη σχετική ανακοίνωση – απάντηση ότι ο Δήμαρχος Κυθήρων ζητούσε υπερβολικό αριθμό εναέριων μέσων για επικοινωνιακούς λόγους, με τον κ. Τόσκα να εξαπολύει λίγες ώρες αργότερα σφοδρή επίθεση στον Δήμαρχο Κυθήρων σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λέγοντας ότι σε συνεννόηση με τη ΝΔ «έπαιξε πολιτικό παιχνίδι»

Νωρίτερα, συνεχίζοντας την αντιπαράθεση η Νέα Δημοκρατία απάντησε στις κατηγορίες για μικροκομματισμό θέτοντας εκ νέου ερωτήματα στον αρμόδιο υπουργό κ. Τόσκα τόσο για τους λόγους της καθυστέρησης της διαδικασίας μίσθωσης ιδιωτικών ελικοπτέρων που συμβάλλουν καθοριστικά στην ικανότητα πυρόσβεσης όσο και για το χρονικό διάστημα της μίσθωσης.

«Γιατί τα επτά ελικόπτερα – τα όποια τα προηγούμενα χρόνια μισθώνονταν για 120 ημέρες – μισθώθηκαν φέτος για τις μισές, με το ίδιο, όμως, τίμημα και ακόμη δεν έχουν παραλειφθεί;», διερωτήθηκε η ΝΔ. «Αντί να βλέπει παντού εχθρούς ο κ. Τόσκας, ας δώσει εξηγήσεις στους κατοίκους των Κυθήρων για αυτά τα οποία ο ίδιος και η Κυβέρνησή του ευθύνονται», σχολίασε χαρακτηριστικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η ΝΔ έκανε λόγο «κακό συντονισμό και έλλειψη εναέριων μέσων» που «οδήγησαν στην αναζωπύρωσή της».

Μάλιστα, σε αναλυτική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ, περιγράφεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, στον οποίον «εντάσσονται αεροσκάφη (Canadair CL-215/CL-415 και PZL ) που ανήκουν στον εθνικό εναέριο στόλο ιδιοκτησίας, συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ελικόπτερα, 5 ιδιόκτητα του Πυροσβεστικού Σώματος (3 ΒΚ-117 & 2 Super Puma) εκ των οποίων μόνο τα 2 Super Puma έχουν την δυνατότητα να αναρτήσουν κάδο πυρόσβεσης και 3 Chinook (CH-47) με κάδο, ιδιοκτησίας της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και μισθωμένα».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ επισημαίνει ότι: «η ηγεσία του Υπουργείου μίσθωσε τα 7 ελικόπτερα μεσαίου τύπου, με πιθανή ημερομηνία άφιξης των 3 πρώτων στις 11 Αυγούστου και των άλλων 4 στις 22 Αυγούστου συμφώνα με την συμβατική υποχρέωση της σύμβασης που έχει υπογραφεί. Το αξιοσημείωτο όλων είναι ότι με το ίδιο κόστος (6.000.000 ευρώ) σε σχέση με πέρυσι, η διαθεσιμότητα για φέτος θα είναι για τις μισές ημέρες και ώρες πτήση. Τέλος την ημέρα έναρξης της πυρκαγιάς στα Κύθηρα η διαθεσιμότητα των εναερίων μέσων (Canadair CL-415, Canadair CL-215, Chinook, Super Puma, Ericsson), ήταν χαμηλή».

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι «τα μικρά αεροσκάφη PZL που για επικοινωνιακούς και μόνο λογούς αναγράφονται σε κάθε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος είναι χωρητικότητας 1,5 τόνων και χρησιμοποιούνται κατά την έναρξη και μόνο της πυρκαγιάς.

Έχουν πολύ μικρή διαθεσιμότητα πτήσης (2 ώρες) και στην συγκεκριμένη πυρκαγιά προσέγγισαν μόνο τα 2 με έδρα την Καλαμάτα». Αναλυτικότερα επισημαίνεται ότι «η απόφαση για την μίσθωση των ελικοπτέρων της αντιπυρικής περιόδου 2017 ήταν να πραγματοποιηθεί με διεθνή διαγωνισμό, με φορέα υλοποίησης το Πυροσβεστικό Σώμα, με αποτέλεσμα οι 2 διαγωνισμοί που διενεργήθηκαν από την Διεύθυνση Οικονομικών του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος να αποβούν άκαρποι. Έτσι σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα μέσω διαδικασίας ανάθεσης (N.S.P.A.) μόνο τα 3 ελικόπτερα βαρέως τύπου Ericsson με έδρα 2 στην Ελευσίνα και 1 στα Χανιά. Δεν έχουν έρθει τα άλλα 7 μεσαίου τύπου που τα προηγούμενα χρόνια στάθμευαν ανά ένα στα αεροδρόμια (Αλεξανδρούπολης, Αγχιάλου, Ρόδου, Σάμου, Χίου, Χανίων και Ηρακλείου). Έτσι, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ο χάρτης διασποράς δεν καλύπτει όλο τον εναέριο χώρο». 

Τέλος, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα: «Πρώτον, πότε δόθηκε εντολή για την απογείωση των πτητικών μέσων; Δεύτερον εάν εκτός από τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν, λαμβανόταν μέριμνα να υπάρχουν και άλλα διαθέσιμα για να καλύψουν το κενό πτήσης που θα προέκυπτε, είτε για ανεφοδιασμό καυσίμων είτε για την τεχνική υποστήριξη αυτών που επιχειρούσαν».

Αντίδραση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Η Νέα Δημοκρατία έχει αμνησία. Ως Κυβέρνηση και μάλιστα σε περίοδο που η χώρα δεν ήταν υπό συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας ούτε φρόντισε να ανανεώσει τον στόλο αεροπυρόσβεσης, ούτε προχώρησε σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Κυθήρων -στέλεχος της ΝΔ- σε ρόλο δεκανίκι της επικοινωνιακής προπαγάνδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμφανίζεται να απαιτεί υπερβολικό αριθμό εναέριων μέσων, που αντίστοιχος δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Και αυτό παρότι διατέθηκαν όλα τα διαθέσιμα μέσα και ο δήμαρχος το γνωρίζει, καθώς βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

Η ΝΔ ξεχνά τη διαχειριστική της ανικανότητα και τις καταστροφές επί των ημερών διακυβέρνησής της.

Τα στατιστικά στοιχεία το αποτυπώνουν. Με τη στάση της προσδοκά σε μικροκομματικά οφέλη. Η κυβέρνηση έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και αυτή τη στιγμή μέσα από δυσκολίες προσπαθεί να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα. Θα έπρεπε να υπάρχει και ντροπή για κάποιους, που κατά τη λαϊκή ρήση «εκεί που μας χρωστούσαν, ζητάνε και το βόδι».

Αναλυτικά η πρώτη ανακοίνωση της ΝΔ που πυροδότησε την αντιπαράθεση

«Στα Κύθηρα σημειώθηκε μια πολύ μεγάλη καταστροφή. Για τέσσερις ολόκληρες ημέρες η φωτιά έκαιγε το νησί.

Όπως ακριβώς συνέβη και στη Μάνη πριν από λίγες εβδομάδες. Την ώρα που οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι έδιναν τη μάχη με τις φλόγες, μείναμε σιωπηλοί. Τα ερωτήματα για αυτήν την ανυπολόγιστη καταστροφή του φυσικού πλούτου μας, είναι πολλά. Πολλές, όμως, είναι και οι ευθύνες. Ενώ η φωτιά έδειχνε να ελέγχεται, ο κακός συντονισμός και η έλλειψη εναέριων μέσων, οδήγησαν στην αναζωπύρωσή της.

Η αυτοθυσία, το φιλότιμο και ο επαγγελματισμός των πυροσβεστών μας δεν στάθηκε ικανός να αντισταθμίσει την έλλειψη σχεδίου, πτητικών μέσων και αποτελεσματικού συντονισμού. Η Κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και πρέπει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις.

Γιατί ενώ προειδοποιήσαμε έγκαιρα καθυστέρησε τη διαδικασία μίσθωσης των ιδιωτικών ελικοπτέρων, που συμβάλλουν καθοριστικά στην ικανότητα πυρόσβεσης; Γιατί τα επτά ελικόπτερα, που τα προηγούμενα χρόνια μισθώνονταν για 120 ημέρες, φέτος μισθώθηκαν για τις μισές ημέρες με το ίδιο, όμως, τίμημα και ακόμη δεν έχουν παραληφθεί; Αναμένουμε από την Κυβέρνηση, έστω και τώρα, να προχωρήσει στον ανασχεδιασμό της αντιπυρικής πολιτικής για να μην βρεθούν και άλλες περιοχές στην ίδια κατάσταση με αυτή των Κυθήρων και της Μάνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή