Κοκτέιλ με άρωμα Βενετίας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Harry’s bar στη Βενετία είναι γνωστό στους απανταχού λάτρεις των εκλεκτών γεύσεων, κρασιών και ποτών. Ο ιδιοκτήτης του, Τζουζέπε Τσιπριάνι, είχε, λένε, πάθος με τα ροδάκινα, ειδικά τα λευκά αρωματικά, και ήθελε με κάθε τρόπο να τα αξιοποιεί. Δεν ξέρω τι ακριβώς είχε σοφιστεί να φτιάχνει μ’ αυτά. Εκείνο όμως που τον έβαλε στο πάνθεον των κλασικών δημιουργιών (εκτός από το υπέροχο συκώτι αλά βενετσιάνα) ήταν το κοκτέιλ Bellini. Πουρές λευκόσαρκου ροδάκινου και παγωμένο prosseco! Μόλις ο Giuseppe το σέρβιρε για πρώτη φορά, το 1948, ονομάζοντάς το Bellini προς τιμήν του Βενετσιάνου ζωγράφου Τζοβάνι Μπελίνι, έγινε πάταγος στην πελατεία του, μια πελατεία πλουσίων, διανοουμένων, ηθοποιών και καλλιτεχνών, και καθιερώθηκε αμέσως ως το έμβλημα της περιοχής. Ακόμα και σήμερα, εκτός από το Harry’s bar, όλα τα κομψά καφέ στην πλατεία του Αγίου Μάρκου σερβίρουν παγωμένα Bellini υπό τους ήχους μουσικής από μικρές ορχήστρες.

Η επιτυχία του κοκτέιλ βασίζεται στην ποιότητα των συστατικών του, κυρίως των ροδάκινων και δευτερευόντως του κρασιού. Διαλέγουμε λοιπόν λευκόσαρκα ώριμα, αλλά όχι παραγινωμένα ροδάκινα, χωρίς κανένα ψεγάδι (π.χ. καφετιά σημάδια από ζουλήγματα) στη σάρκα τους. Τα βάζουμε στο ψυγείο ώστε να παγώσουν. Τα λιώνουμε στο μπλέντερ μαζί με λίγο σιρόπι ζάχαρης, χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν, και παγάκια. Τα περνάμε από σήτα, ώστε να έχουμε ένα παχύρρευστο νέκταρ χωρίς ίνες και κομματάκια. Σε ψηλά ποτήρια-τουλίπες ρίχνουμε μέχρι τη μέση νέκταρ και απογεμίζουμε με prosseco, λευκό ξηρό αφρώδες κρασί ή σαμπάνια. Ανακατεύουμε ελαφρώς και σερβίρουμε αμέσως το πιο φινετσάτο κοκτέιλ. ■

Tips

H διαδικασία παρασκευής του πουρέ ροδάκινου ακούγεται εύκολη, αλλά δεν είναι και τόσο. Για σίγουρα αποτελέσματα, εγώ χρησιμοποιώ τον έτοιμο σε κονσέρβες πουρέ λευκού ροδάκινου Bellini Cipriani Base χωρίς ζάχαρη και αλκοόλ, που βρίσκω στο κατάστημα Les Connaisseurs στο Golden Hall, στην τιμή των 2,40 € τα 180 ml, ποσότητα αρκετή για δύο κοκτέιλ.

Εναλλακτικά

Εσείς Bellini; Εμείς Rossini! Αντικαθιστώντας τον πουρέ των ροδάκινων με πουρέ φρέσκιας φράουλας, έχουμε ένα ακόμη υπέροχο ποτό με φανταστικό χρώμα. Οι κυρίες του Les Connaisseurs προτείνουν: ¾ πουρέ ροδάκινου με ¼ ρούμι για μια Sweet Maggy, με ¼ τζιν για τη Sweet Amy, ενώ η Sweet Annie προτιμά τη βότκα.

Αντί για prosseco:

Blink Κτήμα Πιέρια Ερατεινή

Karanicas Βrut

Amalia Brut Κτήμα Τσέλεπου

Santo Sparkling Santo Wines

Edenia λευκό Κτήμα Θεόπετρα

Glinavos Brut Κτήμα Γκλίναβος

Παράγκα Sparkling Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Και βέβαια, η αγαπημένη μας ισπανική Freixenet με τη μαύρη ετικέτα!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή