Ζωή σε περιβάλλον που θυμίζει τον Άρη

Ζωή σε περιβάλλον που θυμίζει τον Άρη

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστήμονες ανακάλυψαν ζωή σε ένα από τα πιο αφιλόξενα και μαγευτικά περιβάλλοντα στη γη.

Το «Danakil Depression», η ύφεση δηλαδή του Ντάνακιλ, βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Αιθιοπίας και έχει πάρει το όνομά της από το υψόμετρο της περιοχής, 300 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Γνωστή από τους ντόπιους ως η πόρτα της κόλασης, η περιοχή έχει μέση θερμοκρασία τους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ μία σειρά από λίμνες που βρίσκονται στο σημείο, και έχουν λαμπιρίζον κίτρινο και πράσινο χρώμα, αποτελούν το πιο οξικό φυσικό περιβάλλον στον πλανήτη.

Ζωή σε περιβάλλον που θυμίζει τον Άρη-1

Πηγή: Twitter Nature is Wierd 

Η περιοχή επίσης περιτριγυρίζεται από δύο ηφαίστεια, ενώ σύμφωνα με γεωλόγους, τρεις διαφορετικές τεκτονικές πλάκες συναντούνται, δημιουργώντας έντονα γεωλογικά φαινόμενα, τα οποία απελευθερώνουν τοξικά αέρια θείου και χλωρίου.

Οι πληροφορίες που διαθέτουμε για την περιοχή είναι ελάχιστες λόγω της δυσκολίας προσέγγισης. Από το 2013 όμως μία ομάδα επιστημόνων με το όνομα «Europlanet», ξεκίνησε μελέτες στην Ύφεση του Ντανκίλ.

Ζωή σε περιβάλλον που θυμίζει τον Άρη-2

Πηγή: Twitter Nature is Wierd

Οι ερευνητές απαιτείται να φορούν μάσκες αερίου, ενώ ένα λάθος βήμα μπορεί να σπάσει τις ιδιαίτερα εύθραυστες δομές αλάτων με τα θύματα να κινδυνεύουν από εγκαύματα και δηλητηρίαση αφού η θερμοκρασία του νερού σε αυτά τα σημεία αγγίζει τους 100 βαθμούς, ενώ το κοντινότερο νοσοκομείο είναι ώρες μακριά.

Σε μία από τις αποστολές το 2016, τα δείγματα που οι ερευνητές συνέλεξαν, μετά από εργαστηριακούς ελέγχους αποκάλυψαν την παρουσία ζωής μέσα στο καυτό οξύ. Τα βακτήρια που βρέθηκαν στις λίμνες οξέως είναι ακραιόφιλα, μπορούν δηλαδή να προσαρμοστούν σε ακραίες καταστάσεις.

Ζωή σε περιβάλλον που θυμίζει τον Άρη-3

Η έρευνα έχει ιδιαίτερη σημασία για τη ζωή σε άλλους πλανήτες αφού όπως δηλώνει η Barbara Cavalazzi, ερευνήτρια από το πανεπηστήμιο της Μπολόνια «Στον Άρη υπάρχουν παρόμοια κοιτάσματα μετάλλων και θείου, με αυτά στην Ύφεση του Ντανακίλ», στρέφοντας έτσι την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας στην ανθεκτικότητα, κάποιων μορφών ζωής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή