Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί της Αττικής

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί της Αττικής

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένουν σε σκληρή στάση έναντι του ΕΟΠΥΥ οι φαρμακοποιοί της Αττικής, που συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα να μη χορηγούν επί πιστώσει στους ασφαλισμένους ιατροτεχνολογικά υλικά, σκευάσματα ειδικής διατροφής και αναλώσιμα υλικά. Με μια λιτή ανακοίνωση, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ενημέρωσε ότι η κινητοποίηση των φαρμακείων της Αθήνας συνεχίζεται «καθώς οι δεσμεύσεις του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν υλοποιηθεί». Οι φαρμακοποιοί Αθήνας και Πειραιά επέλεξαν να άρουν την πίστωση στον ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα υλικά, εξαιτίας της καθυστέρησης αποπληρωμής τους από τον οργανισμό, αφού έως το τέλος Ιουλίου μόλις τα μισά φαρμακεία της Αθήνας είχαν πληρωθεί για υλικά που είχαν χορηγήσει σε ασφαλισμένους τον Ιανουάριο. Εκτοτε, ο ΕΟΠΥΥ έχει επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες και, όπως ανακοίνωσε χθες, το ποσοστό πληρωμής ανέρχεται σε 83% για τον Ιανουάριο και σε 73% για τον Φεβρουάριο για τα φαρμακεία όλης της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, το ποσοστό πληρωμής των φαρμακείων του Πειραιά ήταν έως και χθες στο 90% και στο 84% για Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τα φαρμακεία της Αθήνας είναι 81% και 60%. «Σύμφωνα με την πορεία πληρωμών, η διαδικασία για τις υποβολές των φαρμακοποιών μηνός Μαρτίου για τα συγκεκριμένα υλικά αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος αποδίδει τις καθυστερήσεις στη «νέα διαδικασία ελέγχου και εκκαθάρισης που εφαρμόζεται για πρώτη φορά», αλλά και στην καθυστέρηση ορισμένων παρόχων να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πληρωμή τους (π.χ. ασφαλιστική-φορολογική ενημερότητα).

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον υπουργό Υγείας για τις «παρενέργειες» της απελευθέρωσης της τιμής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ζητεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Σύμφωνα με τον σύλλογο, από τις αρχές Αυγούστου έχουν γίνει αυξήσεις έως και 16% των χονδρικών τιμών σε δεκάδες προϊόντα, οι οποίες μειώνουν αντίστοιχα και ισόποσα το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων χωρίς κανένα απολύτως όφελος για τον καταναλωτή. Υπενθυμίζεται ότι με τον νέο τρόπο τιμολόγησης και διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ, στη συσκευασία των σκευασμάτων αναγράφεται ενδεικτική λιανική τιμή που στην πράξη «δεσμεύει» τα φαρμακεία, ενώ αντίστοιχα η χονδρική τιμή παραμένει ελεύθερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή