Πιο αυστηρός ο νόμος Παρασκευόπουλου

Πιο αυστηρός ο νόμος Παρασκευόπουλου

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παράταση αλλά και την «αυστηροποίηση» του νόμου Παρασκευόπουλου δρομολογεί τον Σεπτέμβριο με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση. Οπως δήλωσε προ δεκαημέρου στην «Κ» ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, η νέα ρύθμιση, πέραν του γενικού μέτρου της απελευθέρωσης κρατουμένων, θα περιλαμβάνει εναλλακτικούς τρόπους έκτισης ποινής αλλά και απαγόρευση απελευθέρωσης για κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί για ειδεχθή εγκλήματα.

Στο πλαίσιο «αυστηροποίησης» του νόμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει δηλώσει ότι όσον αφορά τις ευεργετικές διατάξεις του, πέραν εκείνων που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και ήδη εξαιρούνται, μελετάται η επέκταση της απαγόρευσης χρήσης του και στις περιπτώσεις ανθρωποκτονιών με ορισμένα χαρακτηριστικά, καθώς και στο αδίκημα του βιασμού. «Σκοπός μας είναι αφενός μεν να διατηρήσουμε τον αριθμό των κρατουμένων σε ένα διαχειρίσιμο ανθρώπινο επίπεδο, αφετέρου να δημιουργηθεί αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες», είχε δηλώσει στην «Κ» ο κ. Κοντονής.

Ο νόμος Παρασκευόπουλου πάντως έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και επικρίσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, καθώς κάνοντας χρήση του έχουν αποφυλακιστεί κακοποιοί οι οποίοι εν συνεχεία έχουν σημειώσει υποτροπή.

«Βαρύτερη» όλων των περιπτώσεων, αυτή του βαρυποινίτη Βασίλη Στεφανάκου, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος το 2016. Ο Βασίλης Στεφανάκος είχε καταδικαστεί για ηθική αυτουργία σε δολοφονία αλλά και για την απόδραση των Ριζάι – Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό και αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει οκτώ χρόνια από τα συνολικά 21 που του είχαν επιβληθεί.

Με τον νόμο Παρασκευόπουλου είχαν αποφυλακιστεί επίσης σεσημασμένοι κακοποιοί οι οποίοι είχαν εισέλθει σε σπίτι στο Παλαιό Φάληρο. Ενας εξ αυτών είχε καταφέρει να διαφύγει αφού παρέμεινε 14 ώρες κρυμμένος σε ντουλάπα.

Σύμφωνα με τον νόμο Παρασκευόπουλου, υπάρχει η δυνατότητα της υφ’ όρον απόλυσης κρατουμένων οι οποίοι έχουν εκτίσει το ένα δέκατο της ποινής, όταν αυτή είναι μικρότερη από τα τρία έτη, όσων έχουν εκτίσει το ένα πέμπτο της ποινής εάν η ποινή είναι έως πέντε έτη και όσων έχουν εκτίσει τα δύο πέμπτα για ποινές έως δέκα έτη. Για ποινές πάνω από δέκα έτη, οι καταδικασθέντες μπορούν να αποφυλακιστούν εάν έχουν συμπληρώσει το ένα τρίτο πραγματικής έκτισης της ποινής που τους επιβλήθηκε. Οσοι από τους αποφυλακισθέντες υποπέσουν σε αδίκημα εντός πέντε ετών από την αποφυλάκισή τους, εφόσον καταδικαστούν αμετάκλητα σε οποιονδήποτε χρόνο σε ποινή μεγαλύτερη των δύο ετών, θα εκτίσουν το σύνολο της ποινής που τους είχε επιβληθεί προτού αφεθούν ελεύθεροι με όρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή