Πρόστιμο στη «Χόντος Παλλάς Πολυκαταστήματα» για συμμετοχή σε καρτέλ

Πρόστιμο στη «Χόντος Παλλάς Πολυκαταστήματα» για συμμετοχή σε καρτέλ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμο ύψους 153.726,77 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού με ομόφωνη απόφασή της στην εταιρεία «Χόντος Παλλάς Πολυκαταστήματα» για συμμετοχή της στο «καρτέλ των καλλυντικών». Το πρόστιμο αφορά παραβάσεις του νόμου περί ανταγωνισμού, που έγιναν σε προηγούμενη περίοδο, από το 2003 έως το 2006, όμως πλέον η εταιρεία είναι πτωχευμένη, με απόφαση μάλιστα που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Επίσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι σε ανάλογες παραβάσεις, δηλαδή απαγορευμένη οριζόντια σύμπραξη περί καθορισμού τιμών λιανικής για την ίδια περίοδο (1/7/2003 έως 30/6/2006), προχώρησε και η εταιρεία «Hondos Center ΑΕΕ Πολυκαταστήματα». Στην εταιρεία αυτή, ωστόσο, δεν επιβλήθηκε πρόστιμο αλλά σύσταση, ώστε στο μέλλον να μην προβαίνει προς το δίκτυό της, άμεσα ή έμμεσα, σε καθορισμό τιμών μεταπώλησης.

Σημειώνεται ότι η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποτελεί τη μία διάσταση του «καρτέλ των καλλυντικών». Στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου η Αρχή εξέδωσε απόφαση με την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 1.053.595 ευρώ σε οκτώ εταιρείες συμφερόντων των αδερφών Χόντου, για οριζόντια σύμπραξη (καρτέλ) στον καθορισμό των τιμών λιανικής πώλησης των προϊόντων τους. Το πρόστιμο αυτό ήταν μειωμένο κατά 15% σε σύγκριση με αυτό που θα επιβαλλόταν κανονικά, καθώς οι εταιρείες συμμετείχαν στη διαδικασία διευθέτησης διαφορών. Πρόκειται για τη διαδικασία που θεσπίστηκε το 2016 και συνίσταται στην ομολογία ενοχής από τις επιχειρήσεις και την παραίτησή τους από τα ένδικα μέσα, με «αντάλλαγμα» την επιβολή μειωμένου προστίμου. Στη διαδικασία διευθέτησης συμμετείχαν οι ακόλουθες εταιρείες: α) Hondos Center AEE Πολυκαταστήματα. β) Ατήνη Χόντος ΑΕΕ. γ) Χόντος Πολυκατάστημα Α.Ε.& Β.Ε. δ) Θερμαϊκός Είδη Πολυκαταστήματος Α.Ε.&Β.Ε. ε) Answer AEE Καλλυντικών, Τουριστικών ειδών και Ειδών Νεωτερισμού, στ) Step AEE Καλλυντικών, ζ) Makaldi AEE Ειδών Πολυκαταστήματος και η) Αφοί Σ. Χόντου Καλλυντικά ΑΒΕΕ.

Οπως φαίνεται και από τα παραπάνω, η εταιρεία «Χόντος Παλλάς Πολυκαταστήματα», στην οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο των 153.726,77 ευρώ, δεν συμμετείχε στη διαδικασία διευθέτησης. Οσο για τη «Hondos Center AEE Πολυκαταστήματα» στην οποία χθες επιβλήθηκε σύσταση, συμμετείχε στη διαδικασία διευθέτησης, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στην οριζόντια σύμπραξη και όχι σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στην κάθετη σύμπραξη.

Η διερεύνηση της δράσης του «καρτέλ των καλλυντικών» ξεκίνησε κατόπιν καταγγελιών της εταιρείας Notos Com Συμμετοχές. Το ένα σκέλος των καταγγελιών αφορά τις εταιρείες συμφερόντων των αδερφών Χόντου, ενώ το έτερο σκέλος των καταγγελιών αφορά την εμπλοκή σε οριζόντια σύμπραξη των ακόλουθων χονδρεμπορικών εταιρειών καλλυντικών: Estee Lauder Hellas A.E., Π.Ν. Γερολυμάτος ΑΕΒΕ, L’Oreal Produits De Luxe Hellas Α.Ε., Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ και Parfums Christian Dior Hellas ΑΕΒΕ. Για το σκέλος αυτό της υπόθεσης εκκρεμεί η έκδοση απόφασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή