Κινητικότητα για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Κινητικότητα για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης στα Σκόπια θα βολιδοσκοπήσει στις 31 Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο οποίος θα ανταποδώσει την επίσκεψη που είχε κάνει ο ομόλογός του Νικόλα Ντιμιτρόφ τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα έχει έως το τέλος Αυγούστου ήδη διανύσει τις πρώτες εκατό ημέρες της στην εξουσία και στην Αθήνα επιθυμούν να διαπιστώσουν αν, μεταξύ άλλων, οι διακηρύξεις της νέας ηγεσίας περί ανάγκης αμοιβαίων υποχωρήσεων για την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς περιέχουν κάτι περισσότερο από την ευχή ότι θα υπάρξουν εξελίξεις.

Στην Αθήνα, αλλά και στους ενδιαφερομένους για την πορεία της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ, γίνεται αντιληπτό ότι εξελίξεις στο ζήτημα της ονοματολογικής διαφοράς δεν μπορεί να υπάρξουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στην Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι υφίσταται ένα παράθυρο ευκαιρίας από τον Οκτώβριο (μετά το πέρας των τοπικών εκλογών στην ΠΓΔΜ) μέχρι και τις αρχές του 2019 και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στη γειτονική χώρα. Δεδομένου ότι εκλογικές εξελίξεις μπορεί να υπάρχουν στην Αθήνα την ίδια περίοδο, το παράθυρο ευκαιρίας εκ των πραγμάτων περιορίζεται εντός του 2018.

Σε επίπεδο συμμαχιών, πάντως, τα Σκόπια ήδη κατόρθωσαν να έχουν αποτελέσματα. Οπως αποκάλυψε η «Κ» στις 27 Ιουλίου, το σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα σε ΠΓΔΜ και Βουλγαρία πρακτικά κλείνει το μέτωπο που είχαν τα Σκόπια με τη Σόφια, αφήνοντας ανοικτές εκκρεμότητες με μόνο ένα κράτος-μέλος στην περιοχή, την Ελλάδα. Σε επίπεδο εντυπώσεων αλλά και ουσίας η συγκεκριμένη κίνηση λειτουργεί θετικά για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ τόσο ως προς το εσωτερικό (η Βουλγαρία δεν παραδεχόταν, τουλάχιστον επισήμως, την ύπαρξη μακεδονικού έθνους) όσο και ως προς το εξωτερικό, όπου το σύμφωνο έτυχε πολύ θετικής αποδοχής. Εκ των πραγμάτων η συγκεκριμένη εξέλιξη μεταφέρει πίεση στην Αθήνα, η οποία θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη ώστε να εξηγήσει πιθανή σκληρή στάση.

Φαίνεται, πάντως, ότι τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται πως συμφωνία για το ονοματολογικό δίχως ουσιαστικές υποχωρήσεις από τα Σκόπια δεν πρόκειται να υπάρξει. Στην Αθήνα δεν επιθυμούν πιθανές κινήσεις καλής θέλησης να περιοριστούν σε συμβολικό επίπεδο όπως, π.χ., η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων από «Αλέξανδρος ο Μέγας», δίχως υποχώρηση που να αφορά το όνομα, αλλά και την ουσιαστική πάταξη του αλυτρωτισμού, ξεκινώντας από τα σχολικά εγχειρίδια. Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος θα είναι μακρύς, οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολυεπίπεδες και θα εξελιχθούν σε βάθος αρκετών μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή