Delivery όπλων στα Ιωάννινα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον των ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. έχει προκαλέσει η κατάσχεση από την Ασφάλεια Ιωαννίνων μεγάλης ποσότητας όπλων και πυρομαχικών στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», για την υπόθεση έχει ενημερωθεί η Αντιτρομοκρατική και, πλέον, οι αστυνομικοί της υπηρεσίας διεξάγουν παράλληλη έρευνα προκειμένου να εντοπίσουν –εάν αυτό είναι δυνατόν– την προέλευση του οπλισμού, κυρίως όμως τους παραλήπτες τους.

Τα όπλα και τα πυρομαχικά κατασχέθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης, το βράδυ της Κυριακής, σε αφύλακτο πέρασμα κατά μήκος της ελληνοαλβανικής μεθορίου, κοντά στον τελωνειακό σταθμό του Μαυροματίου. Η πληροφορία ότι διακινούνται όπλα και πυρομαχικά από τη συγκεκριμένη «διάβαση» κατά μήκος των συνόρων είχε φτάσει εδώ και μερικούς μήνες στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Ιωαννίνων. «Ψάχναμε την κατάλληλη ευκαιρία για να εντοπίσουμε τους διακινητές», σχολίασε αξιωματικός που μετείχε στην έρευνα. Λίγο πριν από τις 9 μ.μ. της Κυριακής, οι αστυνομικοί εντόπισαν πεζούς στην κοίτη ενός ξερού ποταμού κατά μήκος της συνοριογραμμής τρεις άνδρες φορτωμένους με ταξιδιωτικά σακίδια. Κατά την προσπάθεια σύλληψης πάντως οι δράστες πέταξαν τις τσάντες τους και άρχισαν να τρέχουν προς την Αλβανία. «Ακολούθησε καταδίωξη, πλην όμως εκμεταλλευόμενοι το δασώδες και το δύσβατο της περιοχής, διέφυγαν τη σύλληψη», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. Μέσα στα σακίδια βρέθηκαν τρία καλάσνικοφ, 11 χειροβομβίδες, 33 πυροκροτητές, ένα κιλό ΤΝΤ και 1.600 σφαίρες για καλάσνικοφ. Ολα τα όπλα μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης. Παρότι ορισμένα από τα πολεμικά τυφέκια είχαν εμφανή σημάδια σκουριάς, εξετάστηκαν από οπλουργό της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος απάντησε ότι ήταν πλήρως λειτουργικά.

Σύμφωνα με πηγή κοντά στην έρευνα, οι τρεις άνδρες είχαν ξεκινήσει το δρομολόγιό τους από χωριό κοντά στα σύνορα και θα παρέδιδαν τα όπλα σε συνεργούς τους, εντός του ελληνικού εδάφους. «Εκτιμούμε ότι επρόκειτο για “ντελιβεράδες”, που μετέφεραν οπλισμό κατά παραγγελία. Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που το επιχειρούσαν», δήλωσε. Για την υπόθεση ειδοποιήθηκε η Αντιτρομοκρατική προκειμένου να συνδράμει στην προσπάθεια να εντοπιστούν οι παραλήπτες και δευτερευόντως οι αποστολείς του παράνομου φορτίου. Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, πρόκειται για κινεζικής προέλευσης όπλα και πυρομαχικά, παρόμοια με αντίστοιχα που έχουν κατασχεθεί στο παρελθόν. Ενα από τα πεδία έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν ανήκουν σε ίδιες παρτίδες με όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε εγκληματικές ενέργειες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και τρομοκρατικών επιθέσεων. Πάντως, όπως έγινε γνωστό χθες και επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην «Κ» ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, την αρχική πληροφορία για τη δράση του εν λόγω κυκλώματος έδωσε ο ίδιος στην ΕΛ.ΑΣ. Αποκάλυψε ότι, στο πλαίσιο έρευνας για τον εντοπισμό ενός χρυσού στεφανιού της ελληνιστικής περιόδου, τον Οκτώβριο του 2016, πληροφορήθηκε τη δράση Αλβανών λαθρεμπόρων όπλων και ενημέρωσε σχετικά την ΕΛ.ΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή