Υπεγράφησαν οι αποφάσεις για τα πετρέλαια σε Ιόνιο-Κρήτη

Υπεγράφησαν οι αποφάσεις για τα πετρέλαια σε Ιόνιο-Κρήτη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προκήρυξη δύο διεθνών διαγωνισμών για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στην Κρήτη. Χθες, το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε την υπογραφή από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη των δύο σχετικών αποφάσεων, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα έως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει να «μετρά» η προθεσμία των 90 ημερών για την υποβολή προσφορών.

Οι νέες προκηρύξεις για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων προωθούνται ύστερα από τις αιτήσεις που υπέβαλαν η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ., που ενδιαφέρεται για τις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, και της Energean Oil & Gas, για θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο).

Οι υπουργικές αποφάσεις για τις προκηρύξεις αναμένεται να δημοσιευτούν το αμέσως προσεχές διάστημα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ έχουν αποσταλεί προς δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ανακοίνωση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκτιμάται ότι δεν θα δημοσιευτεί πριν από τον Σεπτέμβριο, καθώς απαιτείται προηγουμένως η μετάφραση των προκηρύξεων στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε.).

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει το ζήτημα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, αξιοποιώντας τη θετική συγκυρία που υπάρχει στην παρούσα φάση για την ελληνική οικονομία και επιδιώκοντας φυσικά να έχει και πολιτικά οφέλη από αυτήν την ενέργεια. Σημασία έχει επίσης ότι το ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από εταιρείες-κολοσσούς στον κλάδο των πετρελαιοειδών.

H Exxon Mobil αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες παγκοσμίως και δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των εταιρειών Exxon και Mobil. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Ιρβινγκ του Τέξας και τα έσοδά της το 2016 ανήλθαν σε 218,6 δισ. δολάρια.

H γαλλική Total αποτελεί επίσης μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες στον κόσμο με σημαντική δραστηριότητα στον κλάδο των χημικών και πέραν του ενδιαφέροντος για την Κρήτη, έχει καταθέσει προσφορά, η οποία έχει γίνει αποδεκτή, και για το οικόπεδο 2 στο Ιόνιο. Τόσο η Exxon Mobil όσο και η Total δραστηριοποιούνται και στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές αποφάσεις, προκειμένου να προχωρήσει η προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών, ελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή