Ευθύνες για την πυρκαγιά στα Κύθηρα

Ευθύνες για την πυρκαγιά στα Κύθηρα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μεγάλα προβλήματα στον τομέα της πυρόσβεσης, τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν από την ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών, ανέδειξε για ακόμα μία φορά η φωτιά στα Κύθηρα, που τέθηκε χθες υπό έλεγχο, ύστερα από τέσσερις ημέρες καταστροφικής πορείας, από την Παρασκευή το πρωί. «Μαύρες μέρες» για τα Κύθηρα χαρακτήρισε τα πύρινα 24ωρα ο δήμαρχος του νησιού Στράτος Χαρχαλάκης. Και ήταν όντως μαύρες, καθώς μια έκταση περίπου 20.000 – 25.000 στρεμμάτων έγινε στάχτη. Πρόκειται κυρίως για δασικές εκτάσεις, αλλά και περιοχές με αγροτικές καλλιέργειες. Ευτυχώς δεν υπήρξε ανθρώπινη απώλεια ή τραυματισμός, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν κάηκαν σπίτια, παρότι σε αρκετές περιπτώσεις η φωτιά πλησίασε ορισμένους από τους 75 διάσπαρτους οικισμούς του νησιού. Για προληπτικούς λόγους είχε γίνει εκκένωση των οικισμών Αραιοί και Μυλοπόταμος, ενώ μεγάλη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων κατεβλήθη για τη διάσωση της ιστορικής μονής της Μυρτιδιώτισσας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Χαρχαλάκης σημείωσε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της Πυροσβεστικής επρόκειτο για μια από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές των τελευταίων 30 ετών (και λόγω της αλλαγής φοράς των ανέμων), με αποτέλεσμα να χρειαστεί κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων από όλη την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, ο δήμαρχος επεσήμανε στον ΣΚΑΪ πως υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στον συντονισμό των δυνάμεων και ελλείψεις στα εναέρια μέσα. Οι ελλείψεις έγιναν ακόμα πιο εμφανείς λόγω της υποχρέωσης ο ανεφοδιασμός σε καύσιμα ελικοπτέρων και αεροπλάνων να γίνεται σε αεροδρόμια που βρίσκονταν πολύ μακριά (π.χ. Ανδραβίδα), καθώς στο αεροδρόμιο των Κυθήρων δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ο δήμαρχος υπογράμμισε πως το απόγευμα της Κυριακής τα εναέρια μέσα αποχώρησαν στις 6.30 μ.μ. Πολύ αρνητικό ρόλο έπαιξε η λανθασμένη εκτίμηση το Σάββατο το μεσημέρι, πως η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο, με αποτέλεσμα την απόσυρση των ιπτάμενων μέσων και την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς.

Για μεγάλες καταστροφές, οι οποίες όμως δεν έπληξαν τις κυρίως τουριστικές περιοχές των Κυθήρων, μίλησε στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος. «Το νησί λειτουργεί κανονικά, δεν έχει επηρεαστεί η τουριστική του δυνατότητα», τόνισε. Ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε τη συμβολή του πλοίου «Πορφυρούσα», που μετέφερε από τη Νεάπολη στα Κύθηρα, τόσο με τακτικά όσο και με έκτακτα δρομολόγια, δυνάμεις και μέσα της Πυροσβεστικής και του Στρατού και ό,τι άλλο χρειαζόταν. Ο αντιπεριφερειάρχης είπε πως η δύναμη Πυροσβεστικής που εδρεύει στο νησί είναι σχετικά μικρή. Κλιμάκια της Περιφέρειας, μαζί με εκείνα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα κινηθούν άμεσα για την καταγραφή των ζημιών, τον προγραμματισμό των αποζημιώσεων και τον σχεδιασμό των αντιπλημμυρικών έργων στις καμένες περιοχές. Επίσης, η Περιφέρεια θα προωθήσει τα έργα προϋπολογισμού 22 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν προγραμματιστεί πριν από την πυρκαγιά. Μεταξύ αυτών είναι και η αναβάθμιση του αεροδρομίου των Κυθήρων, η οποία –όπως μας είπε ο κ. Χατζηπέρος– θα επιτρέψει και τον ανεφοδιασμό αεροσκαφών. Εάν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, η φωτιά θα είχε τιθασευθεί πολύ νωρίτερα…

«Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του πυροσβεστικού σώματος», τόνισε η Ν.Δ., θέτοντας δύο ερωτήματα: Γιατί καθυστέρησε τη διαδικασία μίσθωσης των ιδιωτικών ελικοπτέρων; Γιατί τα επτά ελικόπτερα, που τα προηγούμενα χρόνια μισθώνονταν για 120 ημέρες, φέτος μισθώθηκαν για τις μισές ημέρες με το ίδιο, όμως, τίμημα και ακόμη δεν έχουν παραληφθεί;».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε κατηγορώντας τη Ν.Δ. για αμνησία, καθώς δεν «φρόντισε να ανανεώσει τον στόλο αεροπυρόσβεσης». Επιτέθηκε επίσης στον δήμαρχο Κυθήρων, χαρακτηρίζοντάς τον «στέλεχος της Ν.Δ., σε ρόλο-δεκανίκι της επικοινωνιακής προπαγάνδας της», που «απαιτεί υπερβολικό αριθμό εναέριων μέσων, που αντίστοιχος δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή