Κέντρα υγείας «φαντάσματα»

Κέντρα υγείας «φαντάσματα»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καινούργια κτίρια εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, σχεδόν εγκαταλελειμμένα. Κέντρα Υγείας μόνο στην «ταμπέλα», αφού δεν στελεχώθηκαν επαρκώς, με αποτέλεσμα η λειτουργία τους να θυμίζει περισσότερο περιφερειακό ιατρείο. Τα κέντρα υγείας «φαντάσματα» του ΕΣΥ αναδεικνύει σε νέα έρευνά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Και με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τονίζει ότι «καλό θα ήταν η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης να ξεκινήσει από τη λειτουργία των κέντρων υγείας “φαντασμάτων”».

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τις περιπτώσεις έξι μονάδων που, ενώ κατασκευάσθηκαν τα κτίρια για να τις στεγάσουν, δεν λειτουργούν και ερημώνουν. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Καρυών Αγίου Ορους. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, πριν από δύο χρόνια ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κτιρίου, έκτασης άνω των 1.000 τ.μ., και πριν από ένα έτος τοποθετήθηκε πλήρης ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, όμως ακόμη το κτίριο δεν έχει παραδοθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία, κι έτσι το κέντρο υγείας παραμένει κλειστό. Η εξυπηρέτηση των επισκεπτών και κατοίκων της περιοχής γίνεται σε ένα μικρό εξεταστήριο σε χώρο που έχει παραχωρήσει η Ιερά Επιστασία.

Το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας Κω εγκαινιάστηκε το 2009. Είναι πλήρως εξοπλισμένο με ιατρικά μηχανήματα που βρίσκονται σε κουτιά. Εχει τέσσερα δωμάτια βραχείας νοσηλείας πλήρως εξοπλισμένα. Ομως λειτουργεί ως περιφερειακό ιατρείο, αφού διαθέτει μόνον έναν μόνιμο γιατρό και έναν νοσηλευτή με 12μηνη σύμβαση.

Παρόμοια είναι και η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Αιπείας Μεσσηνίας, το οποίο στεγάζει ένα περιφερειακό ιατρείο και διαθέτει μόνον έναν γενικό γιατρό και μία νοσηλεύτρια. Με δύο νοσηλεύτριες, χωρίς όμως γιατρό έχει μείνει το Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2009, διαθέτει όλα τα σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα που θα έπρεπε να έχει, όμως λειτουργεί μόνο στα χαρτιά. Και αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται κοντά στην εθνική οδό, σε παραθαλάσσιο μέρος με τουρισμό. Το κτίριο του Κέντρου Υγείας Λεβιδίου Αρκαδίας «υπάρχει και δεν υπάρχει». Το παλαιό γυμνάσιο της πόλης επισκευάσθηκε για να μεταφερθεί σε αυτό το δημοτικό σχολείο. Εκεί όπου ήταν το δημοτικό σχολείο θα μεταφερόταν ο παιδικός σταθμός και στο κτίριο του παιδικού σταθμού θα λειτουργούσε το κέντρο υγείας. Οι μεταστεγάσεις δεν έγιναν. Ετσι αποφασίστηκε να λειτουργήσει το κέντρο υγείας στο επισκευασμένο γυμνάσιο. Τελικά αυτή τη στιγμή λειτουργεί σε έναν χώρο του γυμνασίου 50 τ.μ. ένα ιατρείο με έναν γενικό γιατρό. Ως περιφερειακό ιατρείο λειτουργεί και το Κέντρο Υγείας Μαυροθάλασσας Σερρών, το οποίο παραλήφθηκε πριν από μία πενταετία και διαθέτει ότι πιο σύγχρονο σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (υπέρηχο, ακτινολογικό μικροβιολογικό μηχάνημα, εξοπλισμό για έκτακτους τοκετούς), αλλά έχει μόνο δύο γιατρούς.

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της στελέχωσης των κέντρων υγείας κυρίως σε προσωπικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας, συνολικά σήμερα λειτουργούν 209 κέντρα υγείας, εκ των οποίων 9 μόνο στα χαρτιά. Σε 7.000 οργανικές θέσεις ιατρών υπηρετούν 3.000 ιατροί, εκ των οποίων 2.000 αγροτικοί, ενώ το ποσοστό κάλυψης στις υπόλοιπες οργανικές θέσεις είναι 35%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή