Εναλλακτική Ιστορία στη σύγχρονη (τηλεοπτική) Αμερική

Εναλλακτική Ιστορία στη σύγχρονη (τηλεοπτική) Αμερική

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εναλλακτική πραγματικότητα μοιάζει στην εποχή που ζούμε ίσως και αρκετά ελκυστική. Αυτά τα περίφημα «what ifs» της Ιστορίας άλλωστε είναι πάντα πρόσφορα για ατελείωτες (καλοκαιρινές) συζητήσεις, ξέγνοιαστες υποθέσεις και συμπεράσματα χωρίς ίχνος στέρεης βάσης και τεκμηρίωσης. Αυτή τη γενική ανάγκη έχουν μάλλον «μυριστεί» τελευταία και οι δημιουργοί του σινεμά και της τηλεόρασης, σχεδιάζοντας και τα ανάλογα πρότζεκτ. Η εναλλακτική πραγματικότητα βέβαια δεν είναι απαραιτήτως πάντα θετική: στο πολύ ποιοτικό «Τhe Man in the High Castle» το Amazon, για παράδειγμα, οι ναζί έχουν επικρατήσει στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο αγκυλωτός σταυρός μολύνει το Αγαλμα της Ελευθερίας.

Το θέμα της εναλλακτικής Ιστορίας επανήλθε με φόρα στην τηλεοπτική επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την ανακοίνωση του δικτύου HBΟ πως οι θαυματουργοί δημιουργοί του «Game of Thrones» Ντέιβιντ Μπένιοφ και Ντ. Μπ. Γουάις έχουν στα σκαριά ήδη ένα επόμενο φιλόδοξο πρότζεκτ ονόματι «Confederate». Αυτό θα αφηγείται τη σύγχρονη ιστορία μιας Αμερικής στην οποία οι Νότιοι είναι οι νικητές του εμφυλίου πολέμου, ιδρύοντας έτσι ένα κράτος όπου ο θεσμός της δουλείας ζει και βασιλεύει. Σχεδόν αμέσως ανέκυψαν δύο προβλήματα: από τη μια υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη ιδέα είναι βαθιά ρατσιστική και επικίνδυνη, ξεκινώντας μάλιστα διαδικτυακή εκστρατεία (#Νo Confederate) για τη ματαίωσή της και από την άλλη το Amazon, το οποίο ανακοίνωσε σχεδόν ταυτόχρονα τη δική του (μάλλον αντίθετη) εκδοχή. Σύμφωνα με αυτή, μετά τον εμφύλιο, οι απελεύθεροι σκλάβοι αποκτούν τον έλεγχο τριών νότιων pολιτειών κι εκεί ιδρύουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος.

Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο ποιο από αυτά τα σενάρια θα μπει τελικά μπροστά από την κάμερα – το πιο πιθανό όλα, μιας και η σύγχρονη τηλεόραση μοιάζει να έχει χώρο περίπου για τα πάντα αυτόν τον καιρό. Το βέβαιο πάντως είναι πως στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ φόβοι, ελπίδες, Ιστορία, καθαρή φαντασία και ευσεβείς πόθοι μετατρέπονται ταχύτατα σε ένα μεγάλο, μπλεγμένο –οσονούπω και τηλεοπτικό– κουβάρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή