Το ποδόσφαιρο εμπνέει τα προσφυγόπουλα

Το ποδόσφαιρο εμπνέει τα προσφυγόπουλα

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα και στον καταυλισμό του Σκαραμαγκά επικρατεί ένας χαρούμενος αναβρασμός. Αγόρια και κορίτσια δένουν τα αθλητικά τους παπούτσια και σπεύδουν προς τα γήπεδα του καταυλισμού: έχει φτάσει η ώρα για την καθημερινή τους προπόνηση. «Πριν από έναν χρόνο, σκεφτήκαμε να φέρουμε μια μπάλα για τα παιδιά στο λιμάνι του Πειραιά», διηγείται σήμερα ο επικεφαλής της Οργάνωσης Γη, Κωνσταντίνος Μαχαίρας. Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν ενθουσιώδης και έτσι η ιδέα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. «Επειτα ακολουθήσαμε τους πρόσφυγες, που εγκαταστάθηκαν στον καταυλισμό», περιγράφει ο κ. Μαχαίρας, ενώ ξεναγεί την «Κ» στα γήπεδα, όπου έχοντας σχηματίσει έναν κύκλο, οι πιτσιρικάδες ακούν ευλαβικά τους προπονητές τους. «Στόχος μας δεν είναι να προπονούμε τα παιδιά για να γίνουν πρωταθλητές», σημειώνει με νόημα ο Σύρος προπονητής τους, Μοχάμεντ Αλατίκι, «εμείς θέλουμε να τους εκπαιδεύσουμε, ώστε να μπορούν να ενεργούν και πάλι τηρώντας προκαθορισμένους κανόνες, όπως και να σφυρηλατήσουμε καλούς χαρακτήρες, ανθρώπους που ξέρουν να σέβονται τον διπλανό τους και μπορούν να συνεργάζονται μαζί του». Ο Μοχάμεντ προπονεί την ομάδα μαζί με τον Αφγανό Αϊμάλ Τεμόρι, που έπαιζε στην πατρίδα του σε επαγγελματική ομάδα. «Θέλουμε να νιώθουν τα παιδιά άνετα, οπότε προσπαθούμε σε κάθε ομάδα να υπάρχει ένας αραβόφωνος και ένας φαρσόφωνος προπονητής», διευκρινίζει ο κ. Μαχαίρας, «ωστόσο έχουμε ως μέλημα τους βασικούς όρους στο μπάσκετ να τους μάθουν στα αγγλικά». Μέσα από το παιχνίδι και τη συζήτηση, οι προπονητές έχουν δει σημαντικές αλλαγές. «Εχουν πάψει οι τσακωμοί, ενώ τα παιδιά έχουν αρχίσει να μιλάνε περισσότερο αγγλικά», ισχυρίζονται ο Μοχάμεντ και ο Αϊμάλ.

Στο πρόγραμμα είναι ήδη εγγεγραμμένα εκατό παιδιά, ωστόσο προβλέπεται προσεχώς να γίνουν διακόσια. «Ξεκινήσαμε αυθόρμητα πριν από έναν χρόνο, αλλά τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ιδρύματος FC Barcelona για την οργάνωση αθλητικών προγραμμάτων για τα παιδιά-πρόσφυγες, είχαμε την ευκαιρία να κλείσουμε μια πρώτη συμφωνία με το FC Barcelona για πιλοτικό πρόγραμμα εντός του καλοκαιριού». Το ισπανικό ίδρυμα εφαρμόζει τη μέθοδο FutbolNet, που αποσκοπεί στην κοινωνική ένταξη μέσω του ποδοσφαίρου, του δημοφιλέστερου ίσως αθλήματος στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Μέσω της δωρεάς, μάλιστα, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα θα συμμετάσχουν ακόμα 3.000 προσφυγόπουλα σε Ελλάδα, Ιταλία και Λίβανο.

Χάρη, λοιπόν, στην οικονομική στήριξη που έλαβε η Οργάνωση Γη επάνδρωσε αρτιότερα το πρόγραμμα. «Προσλάβαμε προπονητές τόσο από τους κόλπους των ίδιων των προσφύγων όσο και από αυτούς της ελληνικής κοινωνίας, παιδιά μεικτών οικογενειών για παράδειγμα, ώστε να αποτελέσει το πρότζεκτ μας μια μικρογραφία της ζωής και εκτός καταυλισμού», αναφέρει ο ίδιος, «επίσης προσφέραμε στα παιδιά τον κατάλληλο εξοπλισμό». Δεδομένου ότι το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκινούσε το καλοκαίρι, εποχή κατά την οποία παύουν οι περισσότερες άλλες δραστηριότητες, έγινε μοιραία και πιο εντατικό. «Η μεγάλη, ωστόσο, έκπληξη για εμάς είναι ότι μια ομάδα κοριτσιών μάς προσέγγισε διεκδικώντας να προπονηθούν και εκείνες», λέει περιχαρής ο κ. Μαχαίρας. «Ακόμη και εμείς ως Ελληνες, προς στιγμήν νιώσαμε αμήχανα, αλλά αδράξαμε την ευκαιρία για να τους αποδείξουμε ότι στην Ευρώπη όπου βρίσκονται μπορούν να απολαμβάνουν τις ίδιες ελευθερίες με τα συνομήλικά τους αγόρια». Οι νεαρές αθλήτριες, μάλιστα, επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο και συνέπεια στις προπονήσεις.

Φιλοδοξία, βέβαια, του κ. Μαχαίρα είναι μακροπρόθεσμα το πρόγραμμα να επεκταθεί στις γειτονιές της Αθήνας. «Ευελπιστώ να αποτελέσει σημείο συνάντησης προσφύγων, που θα έχουν την ευκαιρία να βγαίνουν από τους καταυλισμούς με τους υπόλοιπους κατοίκους της πόλης. Γύρω από την μπάλα και τη χαρά του παιχνιδιού οι διαχωριστικές γραμμές σβήνουν», καταλήγει. Επομένως, αν συναντήσετε στη γειτονιά σας μια μέρα πιτσιρικάδες με εμφάνιση της Μπαρτσελόνα να τρέχουν συντεταγμένα πίσω από μια μπάλα ποδοσφαίρου, μην εκπλαγείτε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή