Ασυμφωνία για αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ

Ασυμφωνία για αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να κηρύξουν μερική στάση πληρωμών τον Οκτώβριο, καθώς ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο δεν έχουν αποφασίσει ακόμα για την αύξηση του ορίου στο δημόσιο χρέος της χώρας, προειδοποιoύν οι New York Times. Μια ασυμφωνία στην αύξηση του ορίου χρέους είναι κυρίως πολιτικό ζήτημα που προβληματίζει τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, καθώς μπορεί να κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια στο αμερικανικό κράτος από την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού. Είναι, επίσης, πολύ πιθανό να προκαλέσει βαθιά ύφεση στην οικονομία εξαιτίας των αλυσιδωτών αντιδράσεων που, ενδεχομένως, να προκληθούν στις επιχειρήσεις λόγω της ανόδου του κόστους δανεισμού στις αγορές. Το 2011, το προσωρινό αδιέξοδο σε ό,τι αφορά την αύξηση του ορίου στο δημόσιο χρέος οδήγησε σε υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s.

Ο Λευκός Οίκος πάσχει από έλλειψη εμπειρίας και είναι ανεπαρκής όσον αφορά τη λήψη άμεσων αποφάσεων, σχολιάζει ο Εντουαρντ Κλέινμπαντ, αρθρογράφος των New York Times. Υπογραμμίζει πως μια αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατά 0,2%, ετησίως, μπορεί να επιβαρύνει το αμερικανικό κράτος με επιπλέον δαπάνες 400 δισ. δολαρίων την επόμενη δεκαετία. Μπορεί να προκαλέσει, επίσης, άνοδο του κόστους δανεισμού των αμερικανικών επιχειρήσεων, καθώς τα επιτόκια επηρεάζονται από αυτά του δημόσιου χρέους.

Αρχές Αυγούστου, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ δήλωσε πως η συζήτηση για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους της χώρας θα μπορούσε να συνεχιστεί έως τον Σεπτέμβριο. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι επιδιώκει τη στήριξη των Δημοκρατικών για την αποφυγή χρεοκοπίας.

Διχογνωμία ως προς τις συνέπειες μιας αποτυχίας στη σύναψη συμφωνίας παρατηρείται, πάντως, ανάμεσα στον Μνούτσιν και τον Τζον Μάικλ Μαλβάνεϊ, ο οποίος είναι διευθυντής του Υπηρεσίας Διαχείρισης και Προϋπολογισμού στον Λευκό Οίκο και ιδρυτικό μέλος της συντηρητικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών (Freedom Caucus). Ο κ. Μαλβάνεϊ θεωρεί ότι η υπέρβαση του υφιστάμενου ορίου στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ δεν θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία. Επίσης, ο Λευκός Οίκος δεν έχει ξεκαθαρίσει στα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο ότι το ζήτημα του ορίου του χρέους δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για άλλα πολιτικά ζητήματα, τονίζει ο αρθρογράφος των New York Times. Ορισμένα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θεωρεί πως αν δεν υπάρξει συμφωνία την κατάλληλη στιγμή, το κράτος θα θέσει ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του έντοκου χρέους εις βάρος άλλων υποχρεώσεών του. Εντούτοις, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Ετσι, η αδυναμία κάλυψης κάποιων υποχρεώσεων, όσο δευτερεύουσες και αν είναι αυτές, θα έπλητταν την αξιοπιστία του αμερικανικού κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή